Kacper_ Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 (edytowane) wiem, ze sezon jest raczej na wino ze świezych owoców ale mam ja sobie w domu ok 50 słoików takich konfitur fakt, troche przeterminowane ale bez pleśni i z wklęsłymi zakrętkami więc raczej wszystko z nimi ok . W czym problem? otóż w tym że nie wiem ile mam tych konfitur dodać do wody w 100gr konfitur jest 65gr cukru i 19gr płatków róży ile dać słoików (250gr) na 1litr? 5 litrów? wody żeby BLG na począteku było OK i żeby nie trzeba było poźniej nastawu dosładzać? no i oczywiście żeby w smaku było różane ? wino lubimy słodkie a jak nie wyjdzie to puścimy paraturą ana wyższy % wina z owoców robię na oko i zawsze są dobre a z konfitiurami nie miałem styczności Edytowane 6 Lipca 2015 przez KacperHB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KeyaR Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 (edytowane) Najlepiej zainwestuj w cukromierz. Wymieszasz aż uzyskasz ok. 21 BLG, dodasz drożdże i zobaczysz co wyjdzie.Poza tym: http://moje-alkohole.pl/wino-z-przetworow-dzemy-kompoty-etc-t24.html Edytowane 6 Lipca 2015 przez Romeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacper_ Napisano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Najlepiej zainwestuj w cukromierz. Wymieszasz aż uzyskasz ok. 21 BLG, dodasz drożdże i zobaczysz co wyjdzie. Poza tym: http://moje-alkohole.pl/wino-z-przetworow-dzemy-kompoty-etc-t24.html mam cukromierz ale jakoś nie do końca rozumiem jak dobrze z niego korzystać a tak w przybliżenieu to ile trzeba dodać cukru do litra wody żeby było to 21blg? bo nie chce mi sieco słoiczek sprawdzć tylko może bym na poczatek z 10 szt wymieszał a później już tylko po troszku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinek Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Z cukromierzem jest ten witz że pokazuje zawartość cukru w czystej wodzie a tu masz konfitury więc dodatki które mocno zafałszują wynik, podejrzewam (moje misianie) że na plus. Osobiście robiłbym na pałę, pamiętaj że drożdże lepiej pracują przy nieco za niskiej zawartości cukru w roztworze niż za wysokiej. Stoję przed podobnym dylematem bo znajomy obiecał mi swoje przeterminowane (ale dobre) przetwory abym przerobił je na wino, hehehe. P.S. Wzbogacaniem w procenty za pomoca aparatury lepiej sie nie chwal za bardzo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gondoljerzy Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Sprawdź najpierw na małej ilości, czy drożdże zaczną to przerabiać. Jeśli zaprawione konserwantami, to może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacper_ Napisano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Sprawdź najpierw na małej ilości, czy drożdże zaczną to przerabiać. Jeśli zaprawione konserwantami, to może być problem. nastawiłem na oko znaczy na poczucie smaku ca 12 słoików konfitur na ok 9l wody teraz czekam na pierwsze odgłosy z rurki a późńiej juz będe monitoroiwał na bieżąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.