Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

745i z LPG zamiast A6C6 3.0 TDI ?

Featured Replies

Napisano

Co sądzicie?
Audi mam kilka miesięcy, nic się nie dzieje - a tak wszyscy straszyli... :ee: 
BMW serii 7 - nie znam - świeżo z niemiec, 745 z LPG, rok 2004 - wersja z tv i inne bajery - przebieg około 350 tyś

Zamiana właściwie 1:1 więc o pieniądzach nie rozmawiajmy.

Stan podobny jak u mnie - więc chyba OK - zawsze z używkami loteria :jump:

Co sądzicie o 4,4 l w BMW serii 7 ?

20l gazu to standard ?

Napisano

Co sądzicie?

BMW serii 7 - nie znam - świeżo z niemiec, 745 z LPG, rok 2004 - wersja z tv i inne bajery - przebieg około 350 tyś

20l gazu to standard ?

NIe wiem ile Ci pali Audi, ale moje 3.0d ma średnie rzeczywiste ok 9 litrów, więc nawet spalanie gazu 20l by mnie nie przerażało.

Przerażałby mnie zasięg, nie wyobrażam sobie samochodu którym nie mogę przelecieć min. 800km za jednym zamachem, póki jestem młody i lubię jeździć minimalizuję ilości postojów...

Z drugiej strony patrzę z zazdrością na inne E39 które stoją na światłach w totalnej ciszy. Warkot diesla mnie mierzi i coraz częściej spoglądam ku benzyniakom. W zasadzie od zamiany odwodzi mnie tylko poszukiwanie auta od nowa - obecnego szukałem jakieś pół roku.

O serii 7 pozytywnie wypowiadał się tutaj chyba kolega prebek, z tym że on ma "mój" silnik.

Reasumując, choć nic Ci to nie da - brałbym. Zasięg można zwiększyć zakładając jazdę na Pb i gazie, a jednak cisza w środku i komfort jazdy znacznie wzrasta.

Jak kupisz to wkupuję się na jazdę próbną:)

Napisano
  • Autor

Przy przebiegu co najmniej 350 kkm to chyba problem spotkał poprzedniego właściciela

Napisano

no, ale problem wróci bo kolejne uszczelki znów szla trafi - tzn generalnie jakoś sobie z tym druciarnia radzi, ale ja bym nie chciał samochodu z taką wada konstrukcyjna, tym bardziej że to pada bez żadnych objawów z minuty na minutę.

Napisano

Niestety o V8 z tego okresu benzynowych czytałem tylko złe opinie, dla tego modelu "najbezpieczniejszy" to 3.0 diesel. Ale kto nie ma jaj ten nie ryzykuje :)

Napisano
  • Autor

no o 3.0TDI też różnie piszą...
kupiłem i nic się nie dzieje, owszem na razie nic, ale jakoś zaryzykowałem, wliczyłem ryzyko i odłożyłem pakiet startowy ;)

Napisano

patrząc na podany przebieg występowania awarii (160 tys km) każdy sprowadzony model ma to już za sobą...

ale to nie pada raz i koniec, to jest źle zaprojektowane, następne uszczelki tez padną, poza tym poczytaj jak to większość naprawia i zastanów się czy chciałbyś ryzykować np jazdę na wakacje z rodziną z takim patentem ;)

Napisano
  • Autor

no nie mam presji, jestm dopiero na etapie że Audi stało się normalne, minął pierwszy szał... nie mam presji sprzedaży... ale po co byłoby mi zamieniać 3.0TDI na 3.0d w bmw serii 7...
Jak już szaleć to na dużą benzynę :spy:

Napisano

no nie mam presji, jestm dopiero na etapie że Audi stało się normalne, minął pierwszy szał... nie mam presji sprzedaży... ale po co byłoby mi zamieniać 3.0TDI na 3.0d w bmw serii 7...

Jak już szaleć to na dużą benzynę :spy:

mam to samo... szał minął, presji brak, ale rozglądam się... głównie za brakiem klekotu spod maski...

najbliżej mi do E39 4.4, E38, ewentualnie W126/W140 500/560 SE

Napisano
  • Autor

pamiętam jak kupowałem e46 2.8 ci to mi żona i rodzice lamentowali że ile to będzie palić i co to w ogóle będzie i jakie to drogie w utrzymaniu i w ogóle co ja robie... :] 
wtedy pojemność 2.8 to się taka duża wydawała... hehhe a teraz poniżej 3.0 człowiek uważa że wszystko taczka :}

Napisano

pamiętam jak kupowałem e46 2.8 ci to mi żona i rodzice lamentowali że ile to będzie palić i co to w ogóle będzie i jakie to drogie w utrzymaniu i w ogóle co ja robie... :] 

wtedy pojemność 2.8 to się taka duża wydawała... hehhe a teraz poniżej 3.0 człowiek uważa że wszystko taczka :}

u mnie to samo - żona że dużo pali, teściu że w ogóle po co - nieważna moc, komfort, bezpieczeństwo - po co, jak można nowe z salonu 1.6:)

na szczęście komp mi w BMW przekłamuje o litr i pokazuje średnie z całości 7.7 litra, więc żona milczy, szczególnie że jej 1.6 ma średnie z całości 7.8:)

Napisano

Co sądzicie?

20l gazu to standard ?

przy jednej z wizyt u mechaniora moim 7er... zagadałem o wieloryba który stoi pod płotem (właśnie 745)... odpowiedź mechanika (najbardziej znany warsztat od BMW w stolycy) - w uproszczeniu: facepalm i oda do "jakości" mojego M62 vs to "padło"... mioje V8 ma problemy z odmą, czujnikiem położenia wału, przepływomierzem, w pozniejszych wersjach z vanosem  - osprzęt taki se, ale ogólnie opinie ma dobre...o 745: wspominał że wiele modeli nie przejezdza nawet 100kkm przed pierwszą poważną naprawą silnika...

no ale sam masz 3.0 TDI to na pewno masz dobry warsztat znajomy...

oczywiscie 7er a A6 to nie ma dyskusji... ale od BMW - po 2000 brałbym TYLKO 3.0d (czyli nic bym nie brał, bo diesla nie chce).

Napisano
  • Autor

ale od BMW - po 2000 brałbym TYLKO 3.0d (czyli nic bym nie brał, bo diesla nie chce).

eee, uogólniasz...

w E90 polecają 2.0d 163KM do 2006 roku, późniejsze mają DPF ? ( chyba )

to tylko przykład, bo tez oglądałem kilka e90 przed zakupem A6.

Napisano

Co sądzicie?

Brawo!!! Rewelacyjne osiągnięcie!!! :brawo:   ;l

Napisano

eee, uogólniasz...

w E90 polecają 2.0d 163KM do 2006 roku, późniejsze mają DPF ? ( chyba )

to tylko przykład, bo tez oglądałem kilka e90 przed zakupem A6.

2.0d to R4 - klekoce niemiłosiernie.

E90 to porażka całościowo, nawet najbardziej niezawodny silnik nie uratuje, prowadzenia i drewnianego zawiasu tego auta...

takze, BMW - owszem, ale do E38 i E39.

Napisano

przy jednej z wizyt u mechaniora moim 7er... zagadałem o wieloryba który stoi pod płotem (właśnie 745)... odpowiedź mechanika (najbardziej znany warsztat od BMW w stolycy) - w uproszczeniu: facepalm i oda do "jakości" mojego M62 vs to "padło"... mioje V8 ma problemy z odmą, czujnikiem położenia wału, przepływomierzem, w pozniejszych wersjach z vanosem  - osprzęt taki se, ale ogólnie opinie ma dobre...o 745: wspominał że wiele modeli nie przejezdza nawet 100kkm przed pierwszą poważną naprawą silnika...

no ale sam masz 3.0 TDI to na pewno masz dobry warsztat znajomy...

oczywiscie 7er a A6 to nie ma dyskusji... ale od BMW - po 2000 brałbym TYLKO 3.0d (czyli nic bym nie brał, bo diesla nie chce).

mam wrażenie, że rodzina uz-fe czyli ósemek toyoty to przy innych silnikach jest ideał ;)

Napisano

mam wrażenie, że rodzina uz-fe czyli ósemek toyoty to przy innych silnikach jest ideał ;)

podobne wrażenie mam... tylko samego silnika się nie kupuje, a "opakowania" od Toyoty to inna bajka... taka braci Grimm... koszmarek czyli :)

Napisano

Ee tam. GS nie jest zły. ;)

Ale ja obiektywny nie jestem.

Chociaż powiem, ze ostatnio znajomek, który woli niemieckie wozidła miał okazje porównać GS mk2 z 4.3 v8 do 7 e38 z 4.4l v8. Stwierdził, ze z miejsca ruszając 7 jest ociężała i wolniej sie zbiera.

Fakt ze wygląd jest jaki jest. Ale komfort tez.

No i w Lexie większość wyposażenia była w standardzie a w 7 czy 5 nie. Co przy kupnie nowego samochodu i braku opcji może być wkurzające i tutaj na korzyść 7. Ale w używanych lepiej wypada Lex bo ma najcześciej wszystko co potrzeba.

Tak czy inaczej mocne i wolnossące jest zdecydowanie lepsze od diesla. A spalanie podobne aprzeliczajac na pieniądze.

Napisano
  • Autor

no ale o GS-ach tutaj nie mowa.
Inne bolączki serii 7 e65 znacie?

Napisano

owszem.... GS Mk3 z V6 nawet bardzo poważnie rozważam na codzienne auto, jak pchnę Peugeota do ludzi za pół roku/rok :) moze w weekend machnę jazdę próbną GSem  :)

co do 7er - jest ociężałe bardzo... bo jest duże i ciężkie:) a GSmk2 jak dostał to V8 to odpychał się do 60 mph w czasie porównywalnym do ówczesnego M5 :)