Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[MANUAL] Wymiana wentylatora chlodnicy na polonezowski JEST!

Featured Replies

Napisano

waytogo.gif

-----------------------------

PUNTO II 1.2 16v HLX

Napisano

> Tutaj jest wszystko opisane... nie mialem aparatu wiec posluzylem sie

> zdjeciami ktore znalazlem w necie... Ogolnie bardzo prosta i

> przyjemna czynnosc

> Milego ogladania i czekam na jakies poprawki, bo pisalem w pedzie...

super, będe miał co robić hehe.gif

co rozumiesz przez zamienić miejscami kabelki, które i z jakich pozycji na jakie??

Napisano
  • Autor

> super, będe miał co robić

> co rozumiesz przez zamienić miejscami kabelki, które i z jakich

> pozycji na jakie??

dwa kabelki wychodza z silnika - niebieski i czarny. Trzeba polaczyc czarny z niebieskim i niebieski z czarnym i zaizolowac zlosnik.gifzlosnik.gif Po prostu zmienic cos tam, zeby sie krecil w druga strone zlosnik.gifzlosnik.gif Polaryzacje hmm.gif

Napisano

Bardzo sie cieszę ze Ci sie udało brawo.gifbrawo.gifbrawo.gif

bardzo ładnie to napewno wygląda a i popracuje zapewnie dużo wiecej

No i za jaką kasę masz nówkę mozna tylko pozazdroscic cichej pracy ,a przede wszystkim wydajnej wentylatora

Jeszcze raz claps.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Bardzo sie cieszę ze Ci sie udało

> bardzo ładnie to napewno wygląda a i popracuje zapewnie dużo wiecej

> No i za jaką kasę masz nówkę mozna tylko pozazdroscic cichej pracy ,a

> przede wszystkim wydajnej wentylatora

> Jeszcze raz

> Pozdrawiam

no a ja Ci chcialem podziekowac za wszystkie rady waytogo.gif Dziala ciuchitenko - pierwszy raz nie wiedzialem ze sie wlaczyl, bardzo dobrze chlodzi i ladnie wyglada taki zolty zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> no a ja Ci chcialem podziekowac za wszystkie rady Dziala ciuchitenko

> - pierwszy raz nie wiedzialem ze sie wlaczyl, bardzo dobrze

> chlodzi i ladnie wyglada taki zolty

No to i j sie cieszę razem z Tobą-potwierdziłes tym samym ze sie da waytogo.gif.i dla innym udowodniłes.

Teraz można spokojnie sie podpierac Twoim manualem ze poprostu trzeba jak sie zepsuje oryginał zastepowac tanszym -z Poloneza

A ze zółty.......sporting 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> No to i j sie cieszę razem z Tobą-potwierdziłes tym samym ze sie da

> .i dla innym udowodniłes.

> Teraz można spokojnie sie podpierac Twoim manualem ze poprostu trzeba

> jak sie zepsuje oryginał zastepowac tanszym -z Poloneza

nie dosc, ze tanszy, to jak sam mowiles trwalszy bo prostszy konstrukcyjnie wink.gif

> A ze zółty.......sporting

Chociaz jedna rzecz szportingowa zlosnik.gif

Napisano

> dwa kabelki wychodza z silnika - niebieski i czarny. Trzeba polaczyc

> czarny z niebieskim i niebieski z czarnym i zaizolowac

oć właśnie o kolory kabelków mi chodziło biglaugh.gif

Napisano

> No i za jaką kasę masz nówkę mozna tylko pozazdroscic cichej pracy ,a

> przede wszystkim wydajnej wentylatora

Jeśli chodzi o ten z poldka ! Podejdzie w atkim razie do PII ?? również ?

Może ktoś podać orentacyjny wymiar tj średnice wentylatora rzpietość tych pieknych żółtych skrzydeł smile.gif

I czy te 4 zółte płaty zastąp[ią 12 oryginalnych (średnica 32 cm)

A tak na marginesie oglądałem chłodnice w Pandzie 1.2 ten sam silnik przecież i tam jest 6 płatów i mniejsza średniaca to tu chyba takiego bydlaka nie trzeba !

Pozdrawiam i jeśli można wymiary tego poldkowca smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi o ten z poldka ! Podejdzie w atkim razie do PII ??

> również ?

> Może ktoś podać orentacyjny wymiar tj średnice wentylatora rzpietość

> tych pieknych żółtych skrzydeł

> I czy te 4 zółte płaty zastąp[ią 12 oryginalnych (średnica 32 cm)

> A tak na marginesie oglądałem chłodnice w Pandzie 1.2 ten sam silnik

> przecież i tam jest 6 płatów i mniejsza średniaca to tu chyba

> takiego bydlaka nie trzeba !

> Pozdrawiam i jeśli można wymiary tego poldkowca

Pasuje rowniez do P II ale to juz CityMatic wypowie sie lepiej bo wie...

A co do wymiarow, srednica lopatek jest taka sama jak w orginale. Rowniez wymiary silnika sa takie same (roznice to mm) ok.gif U mnie poki co te 4 lapatki poki co sie dzisiaj sprawdzily jezeli chodzi o odprowadzanie ciepla ok.gif

Napisano

Zapodaj odrazu linka do manuala KJO na priva bo pozniej chuopak znowu powie ze o niczym mu sie nie mowi zlosnik.gif

Napisano

> Zapodaj odrazu linka do manuala KJO na priva bo pozniej chuopak znowu

> powie ze o niczym mu sie nie mowi

już został zlinkowany gdzie indziej, jakby co biglaugh.gif

Napisano

Mam sprawe!! Moze w tym wątku sie dowiem

Jeśłi twierdzi tutaj kilka osób że ma pasować od poloneza

To czy mógłby mi ktoś podać informację o wymiarach tego wentylatora od poldka??? Chodzi mi o średniće żółtych łopat oraz ich grubość czy bardziej wyskość bo przecież są pod jakims kątem pochylone oraz rozstaw śrób mocowania silnika ??

I pytanko czarna opaska przy poldku wokół wentylatora jest osobno a w puncie razem z łopatami to jak ją zamocować bo bez tego przecież nici z chłodzenia

Jeśłi mógłby mi ktoś podac wymiary tego ustrojstwa w centymetrach!!!!

Dzieki

Napisano
  • Autor

> Mam sprawe!! Moze w tym wątku sie dowiem

> Jeśłi twierdzi tutaj kilka osób że ma pasować od poloneza

> To czy mógłby mi ktoś podać informację o wymiarach tego wentylatora

> od poldka??? Chodzi mi o średniće żółtych łopat oraz ich grubość

> czy bardziej wyskość bo przecież są pod jakims kątem pochylone

> oraz rozstaw śrób mocowania silnika ??

> I pytanko czarna opaska przy poldku wokół wentylatora jest osobno a w

> puncie razem z łopatami to jak ją zamocować bo bez tego przecież

> nici z chłodzenia

> Jeśłi mógłby mi ktoś podac wymiary tego ustrojstwa w centymetrach!!!!

> Dzieki

hehe.gif nici z chlodzenia... a co Twoim zdaniem robi ta opaska? Wg mnie nic... srednica lopatek tak jak pisalem wczesniej jest taka, ze idealnie sie miesci w obudowe orginalna z punto, podobnie z wysokoscia silnika, a gdzie mniej wiecej beda wypadac otwory na ramionach od silniczka od poloneza masz w manualu... wiec nie wiem ocb niewiem.gif wymiarow Ci nie podam, bo mam juz zamontowany w samochodzie i nie mam po prostu jak.

A jezeli o chlodzenie - przy tej samej temperaturze na zewnatrz, szybciej schladza ten polonezowki wiatrak niz orginalny (zajmuje mu to mniej czasu w tej samej sytuacji - stanie w korku) ok.gif

Napisano

> nici z chlodzenia... a co Twoim zdaniem robi ta opaska? Wg mnie

> nic...

NA tak postawione pytanie można odpowiedziec opsaka jest potrzeba bo w przeciwnym wypadku by jej nie było grinser006.gif

A na serio zwieksza siłe ciągu wentylatora. Chociaż w naszym przypadku wentylator bez opaski jest i tak bardzo wydajny!

Podsumowując do punto II polonezowski pasuje w pprost idealnie naet rozstaw śrób mocowania silnika jest taki sam:)

Należy jedynie podłożyć małe dystanse pod uchwyty żeby nie obcierał o obudowe (2 mm) i małe dystanse miedzy chłodnice żeby nie obcierał o chłodnice (3 mm) . Poza tym instalacja spokojnie wytrzyma mimo że silnik jest 2 razy mocniejszy (pobór 8A oryginał koo 4 A) jest bezpiecznik i przekaxnik 30 A!

Dzieki wszystkim za pomoc i potwierdzam jeszcze raz że polonezowski wentylator pasuje ideał do Punto II

Koszt naparwy całe 10 zł za prawie ideał wentylator na szrocie smile.gif plus jedno popołudnie w garażu:D

pozdrawiam

Napisano

>Poza tym instalacja spokojnie

> wytrzyma mimo że silnik jest 2 razy mocniejszy (pobór 8A

> oryginał koo 4 A)

oryginalny silnik bierze grubo ponad 10Asmirk.gif

Napisano

> oryginalny silnik bierze grubo ponad 10A

Nie odczytywałem co prawda parametrów znamionowych ale po prostu mierzylem zasilająć go z prostownika zanim dokonałem jego destrukcji zeby.GIF a tym samym przyrzade mierzylem potem z poldka! Stąd moje stwierdzenie ALe to może zależeć od modelu bo montowali tam kilka rodzaji i kuklu firm w ASo dopsaowują aż po numerze nadwozia bo ponoc inne nie chcą pasować hehe.gif

Napisano

widzę, że ktoś wykorzystał moją koncepcję cfaniaczek.gif

tylko, że mnie to wyszło ciut taniej.

Napisano
  • Autor

> widzę, że ktoś wykorzystał moją koncepcję

> tylko, że mnie to wyszło ciut taniej.

jaka koncepcje? Ja tylko gdzies wyczytalem ze pasuje polonezowski i zabralem sie do roboty po malych konsultacjach z CityMaticiem ok.gif

Ja kupilem po prostu nowy wentylator do poldka, ktory kosztowal mnie 50 zl i to byl caly koszt ok.gif

Pozdro

Napisano

kiedyś ktoś z Userów pisał o problemie z wentylatorem chłodnicy. akurat miałem ten sam problem. nie chciałem wydawać kasy za nówkę, więc pokombinowałem z silnikiem od poldka, który zakupiłem za 20 pln na szrocie.... zamonotowałem i wspomniałem na IKP. that's all.... nie bierz na serio tej "mojej koncepcji" 20.GIF

pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> kiedyś ktoś z Userów pisał o problemie z wentylatorem chłodnicy.

> akurat miałem ten sam problem. nie chciałem wydawać kasy za

> nówkę, więc pokombinowałem z silnikiem od poldka, który

> zakupiłem za 20 pln na szrocie.... zamonotowałem i wspomniałem

> na IKP. that's all.... nie bierz na serio tej "mojej koncepcji"

> pozdrawiam,

no to Ty jestes wynalazca a ja tylko wprowadzilem to w zycie, a raczej pokazalem jak to zrobic zlosnik.gif

Gratuluje pomyslu i pozdro waytogo.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

Uwagi konstruktywne

Miałem pewne kłopoty z wyjęciem wentylatora wraz z tym plastukowym „pająkiem”. Pomogło wyjęcie na chwilę filtru powietrza (żeby zrobić więcej miejsca). Przy okazji szarpaniny musiałem chyba trochę obrócić taki mały plastikowy kurek na chłodnicy (po stronie pasażera) i zaczęło trochę ciec. Więc uważajcie.

Przy zakładaniu już zmądrzałem i odkręciłem również dwie śruby mocujące taką kość w okolicy „pasażerskiego” reflektora. Jest ona na giętkich rurach więc łatwo można ją lekko przesunąc i wtedy już do wszystkiego jest dostęp! smile.gif

W kwestii kabelków wcale nie jestem pewien, czy czarny poszedł u mnie do kolorowego. Wydaje mi się, że wręcz normalnie / na odwrót: czarny do czarnego. Po prostu trzeba zwrócić uwagę na to, w która stronę się będzie obracać. Czyli: albo rozgrzac silnik, albo to tylko zasymulowac zwierając wtyki we wtyczce takiej drugiej koło wtyczki wentylatora.

PS. Zapłaciłem na szrocie 50 zet. I więcej do tego ździercy nie pójdę! angryfire.gif

Buzi, KaeL

Napisano
  • Autor

pare konstruktywnych uwag zlosnik.gif

najlepiej jest po prosru odkrecic 4 czy 5 srub mocujacych caly wiatrak (lacznie z obudowa) od chlodnicy i zaniesc go sobie do domu - polowa problemow sie eliminuje zlosnik.gifwaytogo.gif

A co do kabelkow - u mnie po podlaczeniu bylo tak, ze dmuchal na chlodnice powietrzem z komory silnika, a powinno byc na odwrot ok.gif Radze zwrocic na to uwage, bo cieplym powietrzem z komory silnika za bardzo sie nie schlodzi chlodnicy ok.gif

Gratuluje i pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.