Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 12V podpięty pod 24V, czyli tuningujemy

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zabrałem się za remont autka/zabawki mojego syna (5,5roku). Autem jeździ już 3 sezon, więc było trochę gratów do poprawienia. Z racji, że kg przybyły to zacząłem się zastanawiać czy nie można podpiąć większego silniczka.

Silniki te siedzą wkręcone w obudowę, w której jest przekładni (3 tryby). Obecne to 35W (x2) i jeżdzi to dość wolno i ma problem z większą górką.

Niestety podmiana nie jest taka prosta, bo silniki ok 100W są większe i pewnie trzeba by rzeźbić w obudowie oraz przełożeniach. Przy szukaniu info nt znalazłem kity do upgrade na US stronach - jakże się uśmiałem, że to nic innego jak kostki, które łączą szeregowo zasilanie zamiast równolegle.

Zrobiłem wczoraj u siebie coś takiego, czyli dwa aku 12V połączyłem w szereg, odpiąłem elektronikę i światła i działa, ale jak :)

Mały był przeszczęśliwy auto zaczeło wjeżdzać pod górki, zarzucać bokiem na piasku, ruszać z poślizgiem i osiągać jakieś 9km/h.Silniczki grzeją się deko, ale nie są jakieś mega ciepłe.

Teraz pytanie, czy na dłuższą metę nie zabije mi to silników ? Czy wystarczy tylko kontolować temp /zamontować radiatory ?

Napisano

Dwa razy wyższe napięcie daje czterokrotnie wyższą moc. Mocno wątpliwe, żeby producent zrobił silniki z takim zapasem wytrzymałości. Jak się spalą, to będziesz kombinował dalej.

Napisano
  • Autor

Dwa razy wyższe napięcie daje czterokrotnie wyższą moc. Mocno wątpliwe, żeby producent zrobił silniki z takim zapasem wytrzymałości. Jak się spalą, to będziesz kombinował dalej.

Możesz wyjaśnić,jak to liczysz, że moc rośnie x4 ?

Napisano

Ostatnio zabrałem się za remont autka/zabawki mojego syna (5,5roku). Autem jeździ już 3 sezon, więc było trochę gratów do poprawienia. Z racji, że kg przybyły to zacząłem się zastanawiać czy nie można podpiąć większego silniczka.

Silniki te siedzą wkręcone w obudowę, w której jest przekładni (3 tryby). Obecne to 35W (x2) i jeżdzi to dość wolno i ma problem z większą górką.

Niestety podmiana nie jest taka prosta, bo silniki ok 100W są większe i pewnie trzeba by rzeźbić w obudowie oraz przełożeniach. Przy szukaniu info nt znalazłem kity do upgrade na US stronach - jakże się uśmiałem, że to nic innego jak kostki, które łączą szeregowo zasilanie zamiast równolegle.

Zrobiłem wczoraj u siebie coś takiego, czyli dwa aku 12V połączyłem w szereg, odpiąłem elektronikę i światła i działa, ale jak :)

Mały był przeszczęśliwy auto zaczeło wjeżdzać pod górki, zarzucać bokiem na piasku, ruszać z poślizgiem i osiągać jakieś 9km/h.Silniczki grzeją się deko, ale nie są jakieś mega ciepłe.

Teraz pytanie, czy na dłuższą metę nie zabije mi to silników ? Czy wystarczy tylko kontolować temp /zamontować radiatory ?

poszukaj oznaczen na silnikach i wtedy cos bedzie mozna powiedziec. Inna sprawa ze stawiam ze predzej zalatwisz termicznie sterownik... albo styki przelacznikow (w aucie synka przelacznik kierunku jazdy byl wymieniany pare razy... i to pomimo zupelnego braku tuningu az sie nie zdenerwowalem i nie wsadzilem solidnego hebla wyciagnietego z jakiejs szafy rodzielczej ;)    )

ps. najlepie byloby obadac uklad i dolozyc do sterownika jakies chlodzenie wiatraczkiem ;) 

Napisano
  • Autor

poszukaj oznaczen na silnikach i wtedy cos bedzie mozna powiedziec. Inna sprawa ze stawiam ze predzej zalatwisz termicznie sterownik... albo styki przelacznikow (w aucie synka przelacznik kierunku jazdy byl wymieniany pare razy... i to pomimo zupelnego braku tuningu az sie nie zdenerwowalem i nie wsadzilem solidnego hebla wyciagnietego z jakiejs szafy rodzielczej ;)    )

ps. najlepie byloby obadac uklad i dolozyc do sterownika jakies chlodzenie wiatraczkiem ;)

Taak, znam temat przełączników, najpierw czyszczę okopcone styki, potem wymieniam po kilku czyszczeniach.Niby są na 10A, a tam znacznie mniejszy prąd płynie.

Dzisiaj zrobiłem przełącznik, który albo łączy zasilanie szeregowo (turbo) albo równolegle. Elektronikę odłączyłem, żarówki zostawiłem z ciekawości, jedna co ejszcze była oryginalna spaliła się na turbo (24V) ale drugi LED działa jeszcze. Przełącznik dałem dość spory, na 16A. Jak mi jeszcze raz tył/przód przełącznik padnie, to zastosuje przekaźnik na 20A.

Na silniczki muszę jaki radiator założyć.

Napisano

Możesz wyjaśnić,jak to liczysz, że moc rośnie x4 ?

Dla prądu stałego mamy:

P=U*I

R=U/I  ->  I=U/R z tego wynika że 2x wyższe napięcie da 2 x wyższy prąd. Mamy więc:

P=2U*2I czyli P=4*U*I  :dziekidzieki:

Napisano

hm i dziala ci to bez elektroniki? co tam za silniki masz :D

u mnie jest sterownik/mostek do silnika i pedal gazu mam analogowy - mozna plynnie przyspieszac. Zmiana kierunku jest na przelaczniku ktory zamienia bieguny na silniku i ten sie palil najczesciej, sporadycznie jarala sie 'stacyjka' ;) ale teraz jest zwarte solidna zworka pod kokpitem ;)  jak konczymy zabawe to i t ak zwykle aku jest calkowicie rozladowany ;)

co do tuningu to myslalem o wymianie silnika i sterowania na czesci  wyjete z rozwalonej wkretarki... ale mlody przestal sie jarac autem wiec odpuscilem ;)

PS. Teraz mlody sie jara żużlem wiec dumam jak przerobic górala zeby wygladal jak motocykl zuzlowy oczywiscie z logo betardu sparty i Tai'a Woffindena :D bo narazie mam oficjalny zakaz kupowania mlodemu mini crossa :D

Napisano
  • Autor

Elektronika to sterownik radiowy do sterowania, obecnie nie uzywany, wiec jest odpięta. Pedał jest on/off podaje on zasilanie na kostkę "remote/pedal" , potem jest jak piszesz przod / tyl z obroceniem biegunow. Przelacznik tez wylecial, jest zwora.

Jestes pewien, ze jest tam pedal z jakim potencjometrem ? Wszytskie jakie widzialem tylko zwieraly.

Napisano
  • Autor

Dla prądu stałego mamy:

P=U*I

R=U/I  ->  I=U/R z tego wynika że 2x wyższe napięcie da 2 x wyższy prąd. Mamy więc:

P=2U*2I czyli P=4*U*I  :dziekidzieki:

Zapomnialem o oporze, praktycznie to sadze, ze ta moc nie wzrasta wiecej niz x2, z racji obciazenia i siadku napiecia.

Napisano

Elektronika to sterownik radiowy do sterowania, obecnie nie uzywany, wiec jest odpięta. Pedał jest on/off podaje on zasilanie na kostkę "remote/pedal" , potem jest jak piszesz przod / tyl z obroceniem biegunow. Przelacznik tez wylecial, jest zwora.

Jestes pewien, ze jest tam pedal z jakim potencjometrem ? Wszytskie jakie widzialem tylko zwieraly.

wydaje mi sie ze raczej jest drabinka rezystorowa w pedale i czesciowe nacisniecie nie daje pelnej mocy ale nie rozbieralem bo jest zalane jakims glutem i ciezko powiedziec co jest podlaczone do oski zebatej - poza tym ogolnie pedal wyglada podobnie jak pedal w maszynie elektrycznej czyli jest oska zebata ktora jest pokrecana przez polokragly zebaty profil ze sprezyna ktora trzyma pedal w gorze,  w elektronice chyba jest tez softstart do silnika - przynajmniej tak mi sie wydaje, bo w przeciwienstwie takiego ktorego ma sasiad (taki za 100pln za nowke allegro) nasz startuje lagodniej i mozna regulowac nieco predkosc jazdy.

Do mojego mozna tez podobno dokupic tuning kit czyli drugi silnik napedzajacy drugie tylne kolo - nie mam tylnego mostu ;) tylko kolo napedzane wbudowana zebatke oparta o przekladnie z silnika. Ale szczegolow nie znam bo kupilem go na 'stadionie' od Mirka :) 

Napisano
  • Autor

To chyba jednak sie tobie tak wydaje, tam nie ma miejsca na drabinki, poza tym to by sie grzalo, jest sprezyna i przycisk. Im wieksze dziecko, tym wydaje sie ze rusza plynniej, bo silnik wolniej sie rozkreca.

U mnie takie "turbo" juz bylo, bo przy kazdym kole jest jeden silnik 35W.

Patent z wkretarka i sprzeglem, gdzie w necie widzialem, byla bezposrednio wpieta w tylnie kolo :)

Napisano

mozliwe, w kazdym razie jest ośka zebata ktora jest obracana pedalem ;) do czego jest podlaczona nie wnikalem za bardzo.

Co do silnikow to faktycznie masz bardziej wypasiona wersje - u mnie jest tylko miejsce na drugi silnik :)

A wkretarke wlasnie tak mialem zamiar podpiac, tylko nie bezposrednio do kola - nie bardzo jest jak, tylko do przekladni zamiast oryginalnego silnika :) ale... temat umarl bo mlody jest juz za duzy i sie przestal samochodzikiem jarac ;)