Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknie płyn chłodzący, gdzie są broki w silniku?

Featured Replies

Napisano

Sprawa tyczy się silnika uno 1.0 fire, ale przypuszczam, że silnik jest tak samo zbudowany jak 1,1 spi, cieknie woda i skrapla się na łączeniu skrzyni z silnikiem, Na całym silniku nie ma śladów cieczy, czy na połączeniu silnika z skrzynią biegów jest jakiś brok w silniku? Jeśli tak, to czy jest jakiś problem żeby go wymienić? Trzeba wyciągnąć skrzynie, czy tylko odkręcić ją od silnika i przesunąć?

Napisano

Tak jest brok od strony skrzyni, trzeba wyciągać skrzynie. Tylko upewnij się najpierw czy nie cieknie z termostatu który jest pod cewkami a nad skrzynią :) 

Napisano
  • Autor

Z termostatu nie cieknie, kurde 3 dni go już oglądam i szukam wycieku. Na 99% będzie to brok bo nie ma innej możliwości. Nie wiesz może jakiej średnicy jest ten brok?.

• 2 tygodnie później...
Napisano

okolice 32mm przerabiany temat, albo wkleisz nowy brok na płynny metal albo dorobisz u tokarza amelinowy krążek i przykręcisz do bloku- tylko nikomu się niechce wiercić w bloku :spi:

Napisano

Nowego broka sie nie wkleja, wkladasz go wmiejsce i udezając w srodek jego (jest wypukły) rozprezasz go tak, ze sie sam trzyma w otworze.

Napisano

Albo pojechać do Fiata i kupić ;) Mniej jak 10zł płaciłem w zeszłym roku , numer 55182787 bodajże 50mm 

Napisano

Niestety powód wycieku i problemów z brokiem to korozja bloku dokładnie otworu pod brok, więc gdy już mamy nowy taki brok wypukły / wklęsły itp. to po oczyszczeniu bloku z korozji niestety nasz nowy brok po rozprężeniu nadal nie trzyma :nie_wiem:   

No i tak trzeba go wkleić na płynny metal lub powędrować do tokarza.

Kilkanaście broków wymieniłem polecam dorobienie u tokarza i dobrą pastę uszczelniającą np. firmy Loctite 

Napisano

Ciekawe co mówisz bo u mnie problemem był sam brok, a dokładniej poprzedni właściciel który jeździł na wodzie  ::  i w broku wygniła dziura  :out:  blok silnika był OK

Napisano

Spotkałem się z kilkunastoma blokami i brokami, nie wiem czemu ale te dwa większe tj. pod rozrządem i pod zamachem nie przerdzewiały na wylot tylko wypadały z bloku. Natomiast najczęściej ser szwajcarski robił się z tych po stronie kolektora wydechowego, to akurat norma.