Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zjazd z drogi i utwardzenie wjazdu.

Featured Replies

Napisano

Nadeszła pora wykonać zjazd z drogi i utwardzić wjazd pod budowę. Chciałbym prosić o porady, gdyż do tej pory dysponuję zlepkiem, czasem sprzecznych informacji z różnych stron interntowych. Wymaganie podstawowe, to takie, że wszystko musi wytrzymać pojazdy budowlane rzędu 20 ton (grucha+beton) Zagadnienia sa następujące.

1. Na zjazd muszę użyć rury 400mm, chcę kupić dwie karbowane rury plastikowe po 6 metrów (dlatego, żeby zrobić to samemu, bez użycia ciężkiego sprzętu, który byłby potrzebny przy rurach betonowych). Czym i na ile podsypać rów pod rurę, czym rurę obsypać i zasypać oraz na jaką grubość? Czy taką rurę się zabetonowuje w całości, czy wystarczy zabetonowac murki oporowe (gr. 25cm), czy w razie zabetonowania rurę należy oddzielić od betonu/murka jakąś dylatacją?

2. Wjazd jest kłopotliwy do wypałenienia, ze względu na znaczną objętość: 14m x5m x0,5m. Na najniższą warstwę mam ok. 20m2 trylinki którą ułożę przy zjeżdzie, oraz trochę betonowych płytek, krawężników i gruzu. Chcę tym wypełnić około 0,15m wykopu, ale to pewnie jeszcze siądzie. Czym zasypywać resztę (0,3-0,4m)  - klińcem, tłuczniem, jakiej grubości, kalibru, jakie warstwy? Ubijać to, czy samo się ubije? Czego użyć i co zrobić, żeby nie popłynąć tysięcy zł w ziemię?

Dodatkowym problemem, jest w tej chwili brak zjazdu a co za tym idzie możliwości wjazdu wywrotki / wanny, więc najwyżej traktor i na początku dużo ręcznej roboty. Trochę gruzu zamówiłem, to chłop z drogi nasypał mi do rowu i kilka wieczorów wybierania i dzielenia syfu na frakcje.

Będę wdzięczny za instrukcje i porady, poniżej foto poglądowe:

post-149151-0-98377300-1437459847_thumb.jpg post-149151-0-56086800-1437459876_thumb.jpg

Napisano

Ale wiesz że na zjazd potrzebujesz projektu i pozwolenia na budowe?

Krawiec

Napisano
  • Autor

Panowie, oczywiście że pozwolenie jest już szafeczce. Tylko projekt, który przedstawił mój projektant :) jest dla laika, takiego jak ja, dość oszczędny. Poza wymiarami zjazdu, rury i faktycznie przekrojem niewiele z niego poczytam. Rzecz dotyczy bardziej praktycznego zagadnia - jak to zrobić dobrze i oszczędnie :hmm:

Napisano
  • Autor

To trzeba ogarnąć samemu, żeby coś się narobić przy przygotowaniu, budowę poczuć, no a nie ukrywam, że i kasy trochę oszczędzić. Bo jak faktycznie ekipa przyjdzie w marcu, to musi być wszystko gotowe, a kasa się przyda wtedy na dom.

Napisano

Czekaj czekaj a kierownika budowy nie musisz mieć do tego? Już kurcze nie pamiętam bo jak się przymierzałem do zjazdu u siebie to się automagicznie okazało że on jest i nie trzeba nic robić  :]

Krawiec

Napisano

Panowie, oczywiście że pozwolenie jest już szafeczce. Tylko projekt, który przedstawił mój projektant :) jest dla laika, takiego jak ja, dość oszczędny. Poza wymiarami zjazdu, rury i faktycznie przekrojem niewiele z niego poczytam. Rzecz dotyczy bardziej praktycznego zagadnia - jak to zrobić dobrze i oszczędnie :hmm:

Jeśli masz pozwolenie, to rozumiem, że ten zjazd jest formalnie oddzielną budową, tak? Czyli masz na niego oddzielny projekt, dziennik budowy, pozwolenie, kierownika budowy?

Co do samego zjazdu, to ja robiłem od zera całą drogę wewnętrzną szeroką na 3,5 metra, długą na 80m. Najpierw był dół na jakieś 40cm, do niego poszedł gruby kamień. Nie znam się na rozmiarach, ale takie naprawdę duże kamienie. Na to poszła warstwa drobnych kamieni. Było to już ze 3 lata temu i droga wytrzymała wszystko, budowy 4 domów - ciężarówki, wywrotki, obciążenia. Nie zrobiła się nawet jedna dziura czy koleina

EDIT: Znalazłem zdjęcie jak to wyglądało po pierwszej wartstwie kamienia:

fe188e73bf96a108.jpg

Napisano

To trzeba ogarnąć samemu, żeby coś się narobić przy przygotowaniu, budowę poczuć, no a nie ukrywam, że i kasy trochę oszczędzić. Bo jak faktycznie ekipa przyjdzie w marcu, to musi być wszystko gotowe, a kasa się przyda wtedy na dom.

nie baw się w pozorne oszczędności już na początku budowy. Tu sypniesz gruzu od sąsiada, tam wrzucisz płytę chodnikową itd. Masakra. Zrób to porządnie, nawieź kamienia, ubij, wytrzyma wszystko, a jak po budowie będziesz chciał zrobić kostkę, to będziesz miał faktycznie gotową podbudowę i kostka wyjdzie taniej, nie trzeba będzie niz poprawiać, zmieniać. Sumarycznie wyjdzie taniej, zwłaszcza biorąc pod uwagę ile czasu poświęcisz na taką zabawę

Napisano
  • Autor

Czyli masz na niego oddzielny projekt, dziennik budowy, pozwolenie, kierownika budowy?

mam, nie mam, mam, mam

Największy problem stanowi posadowienie plastikowych rur fi400mm, 2x6m i obsypanie jej (obetonowanie), żeby była wytrzymała tonaż, woda mi spod niej nie wybrała podsypki, nie usiadła za mocno w stosunku do i tak już głębokiego rowu. Drogę, tak jak piszesz, wysypię tłuczniem/klińcem grubszym, potem drobnym. Te betony które mam potłukę nieco i ułożę, żeby trochę pomniejszyć pojemność dziury. Kubatura wykopu w przybliżeniu wynosi >30m3, przy wadze przeciętnego klińca 1,7 tony/m3 = 51 ton kruszywa, u nas w cenie 65zł/tona daje ponad 3 tys zł (jest to dużo kasy, jak na zasypanie dziury, zwłaszcza ze to się ubije i będzie się dowoziło i jeszcze dowoziło). Postanowiłem tez kupić 100m2 geowłókniny i tym samym odseparować grunt od tego co tam nasypię.

Na górę moge użyć z 10cm drobnego klińca czeskiego, bo mamy taki na składzie po 40zł/tona. Proponowali mi jeszcze na składzie użyć na spód tzw. niesort po 20zł/tona. Nie wiem co to jest, ma to kaliber 0-100mm, ale strasznie zamulone, boję się, że się będzie błocić.

Najważniejsze, dziękuję za pierwszą odpowiedź dot. praktycznego wykonania a nie tylko prawnych zagadnien :)

Jak się uporam z tym wjazdem, to wrzucę opis, foty i ceny w tym temacie.

Napisano

A czemu plastik. Może jednak wsadzić betonowe przepusty?

Krawiec

Napisano

A czemu plastik. Może jednak wsadzić betonowe przepusty?

Krawiec

Post 1. zdanie 2:

dwie karbowane rury plastikowe po 6 metrów (dlatego, żeby zrobić to samemu, bez użycia ciężkiego sprzętu, który byłby potrzebny przy rurach betonowych).

Napisano

Robisz sobie tym samym dodatkowy kłopot. Jak kupisz przepusty betonowe to Ci je HDSem przywiozą i wsadzą w dziurę. Komplikujesz sobie życie niepotrzebnie.

Krawiec

Napisano

Robisz sobie tym samym dodatkowy kłopot. Jak kupisz przepusty betonowe to Ci je HDSem przywiozą i wsadzą w dziurę. Komplikujesz sobie życie niepotrzebnie.

Krawiec

Krawiec dobrze pisze.

Przygotuj w rowie odpowiednią rzędną do posadowienia przepustów betonowych, zrób podbudowę z zagęszczonego piasku lub najlepiej z suchego betonu trochę mocniejszego przy końcach przepustów.

Przywiozą HDSem betony, ułożą na przygotowane podłoże i tylko zasypiesz piaskiem i zagęścisz i po robocie. Na takie obciażęnia rura karbowana musi być ułożona na odpowiedniej głębokości by jej pod ciężarem nie zmiażdżyło. w dokumentacjach producentów wszystkie te parametry są podane.

A co do drogi: nie masz nigdzie ogłoszeń o betonie z kruszarki? Pod Warszawą w tamtym roku kupowałem po 30 zł za tonę właśnie na drogę dojazdową do budowy. Wysypałem 30 cm i wystarczyło.

Napisano

Fajnie, że chcesz oszczędzić, ale nie wiem czy to dobry moment :)

- rury plastikowe OK, ale grubościenne (producent podaje obciążenia itp.) - czy wyjdzie taniej jak beton ?

- jak kupisz rury, to i tak przywiozą HDS-em, więc ułożenie masz gratis. Ewentualne niedociągnięcia możesz skorygować jakąś dźwignią z belki lub koparka popchnie.

- jak nie masz 10 chłopa do pomocy, to daj se siana z sypaniem tego łopatą. Nawet mała koparka, czy tam rolnik z traktorem z przystawką daje radę. Zajmie to o wiele mniej czasu i będzie zrobione lepiej.

- musisz czymś to ubić, choćby pojeździć po tym rzeczoną koparką/traktorem czy innym ciężarem

- jak coś spier... z pobudową, to i tak będziesz musiał odkopywać, bo deszcz będzie Ci wszystko wypłukiwał.

Oszczędności szukaj w tańszych materiałach, innych sposobach wykonania często błahych rzeczy. Ot, przewód elektryczny można znaleźć po 3,50 jak i po 1,70 tego samego producenta :)

Ja też wynająłem kopareczkę, do odkopania jednej ściany budynku. Za 200 PLN miałem wykop ~2m głęboki i 8 długi, wykopany w 3 czy 4 h (bardzo ciasno było do płotu). Nie chciałbym przerzucić tej ziemi choćby w 5 chłopa... Drugiej ściany się nie da koparką, na szczęście został kawałek ~3,5m, ale już się boję...

Co do gruzu pod drogi czy tam w fundamenty - nie bierz cegły. 

Daj znać co poczyniłeś :)

Napisano

Drugiej ściany się nie da koparką, na szczęście został kawałek ~3,5m, ale już się boję...

Nie bój nic, wystarczy wiertarka i kilka lasek... dynamitu :hehe: :D

Napisano

Przed budową niech znajdzie miejscowego z koparką i wywrotką. Będzie miał pomoc na zawołanie.

Ja mam takiego - a to żwiru lub ziemi przywiezie, a to kręgi wkopie i rury drenażowe ułoży, to teren wyrówna. :ok: