Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

akumulator - co go rozładowuje?

Featured Replies

Napisano

Więc tak: wjechanie do garażu, odpięcie klem, 4 dni - odpala na dotyk. Dwa dnia na dworze - potrafi zapaść cisza (dzieje się raczej losowo). Jeśli co dzień używany - problemu nie ma. Alarmu też nie ma. Żadna lampka się nie pali.

Napięcia spoczynkowe, pod obciążeniem - standardowe. Akumulator ma kilka ładnych lat.

Napisano

Wepnij się w obwód miernikiem za 10zł i sprawdź pobór prądu na wyłączonym aucie. Zdarza się, że radio samochodowe potrafi zjadać akumulator jak jest nieprawidłowo podłączone.

Napisano

Więc tak: wjechanie do garażu, odpięcie klem, 4 dni - odpala na dotyk. Dwa dnia na dworze - potrafi zapaść cisza (dzieje się raczej losowo). Jeśli co dzień używany - problemu nie ma. Alarmu też nie ma. Żadna lampka się nie pali.

Napięcia spoczynkowe, pod obciążeniem - standardowe. Akumulator ma kilka ładnych lat.

U brata w Mondeo ciągnął moduł komfortu ale tylko czasami też ciężko było zlokalizować. Czasami jak pożyczyłem od niego auto i zapomniałem odłączyć klemę z aku i po pół dnia odpalił bez problemu a czasami po 1h nie chciał zagadać.

Napisano

Jeżeli nic nie żre prądu - akumulator dętka, pewnie zwarte cele.

Napisano

Wepnij się w obwód miernikiem za 10zł i sprawdź pobór prądu na wyłączonym aucie. Zdarza się, że radio samochodowe potrafi zjadać akumulator jak jest nieprawidłowo podłączone.

dokładnie.

żmudna robota. ale prosta.

po kolei wyjmuj bezpieczniki i patrz który obwód zmienia pobór.

Napisano
  • Autor

dokładnie.

żmudna robota. ale prosta.

po kolei wyjmuj bezpieczniki i patrz który obwód zmienia pobór.

Pobór prądu 0,06 Ampera. Zwarcia nie ma - napięcie nie leci. Elektryk nie ma pomysłu. Dolałem wody, elektrody były odkryte.

Z radiem też nie: muszę przekręcić kluczyk, więc jedne plus jest po stacyjce.

Napisano

Dolałem wody, elektrody były odkryte.

Więc wychodzi, że pada akumulator.

Napisano

Pobór prądu 0,06 Ampera. Zwarcia nie ma - napięcie nie leci. Elektryk nie ma pomysłu. Dolałem wody, elektrody były odkryte.

to że radio włącza się po stacyjce to jeszcze nic nie znaczy. są radia, które mają dwa zasilania: główne i do podtrzymania pamięci. miałem tak że właśnie to podtrzymanie rozładowywało aku.

ps: lampka w bagażniku na pewno nie świeci? ;)

Napisano

to że radio włącza się po stacyjce to jeszcze nic nie znaczy. są radia, które mają dwa zasilania: główne i do podtrzymania pamięci. miałem tak że właśnie to podtrzymanie rozładowywało aku.

ps: lampka w bagażniku na pewno nie świeci? ;)

Ale pobór prądu w spoczynku ma mały. Więc pewnie aku pada.

Napisano

pobór wzorowy. no to pewnie aku pada. ale pytanie czy nie masz jakiegos immo/alarmu, który mógłby się uzbrajać albo głupieć po jakimś czasie? 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

pobór wzorowy. no to pewnie aku pada. ale pytanie czy nie masz jakiegos immo/alarmu, który mógłby się uzbrajać albo głupieć po jakimś czasie? 

Dolanie wody destylowanej rozwiązało problem. Ciekawe ile jeszcze pożyje.

Napisano

Za jakiś czas sprawdź, czy wody nie ubywa, jeśli nie, to jeździj aż padnie :)