Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczny wałek do malowania

Featured Replies

Napisano

Czy warto zainwestować w coś takiego?

http://www.ceneo.pl/16009058

1c82c87a-9283-4f6a-97d4-30d138755a3d_i-b

Mam do pomalowania sporą cześć wnętrz w domu. Malowane bedzie emulsją. Czy taki sprzęt wart jest zachodu? Ułatwo mi trochę pracę?

Dużo prostszym urządzeniem (wałek z ręczna pompa) malowałem ściany i było to genialne rozwiazanie poza... Najpierw dlaczego genialne - bo zamiast co 4 ruchy sięgać do tacki i nabierać nowej farby, malujesz non stop. Przyspiesza to znacznie prace. Ale jest ale... Marnuje sie bardzo dużo farby na koniec - zostaje w rurkach, wałku itp. Tak z pol litra za każdym użyciem szło do śmieci = opłaca sie to tylko używać jak masz jakaś naprawdę duża powierzchnie do pomalowania.

Napisano
  • Autor

Dużo prostszym urządzeniem (wałek z ręczna pompa) malowałem ściany i było to genialne rozwiazanie poza... Najpierw dlaczego genialne - bo zamiast co 4 ruchy sięgać do tacki i nabierać nowej farby, malujesz non stop. Przyspiesza to znacznie prace. Ale jest ale... Marnuje sie bardzo dużo farby na koniec - zostaje w rurkach, wałku itp. Tak z pol litra za każdym użyciem szło do śmieci = opłaca sie to tylko używać jak masz jakaś naprawdę duża powierzchnie do pomalowania.

No własnie najbardziej w trakcje malowania denerwuje mnie nabieranie farby, szczególnie jak maluję sufit. Powierzchnie mam dość spore - tym bardziej, że sufity będą w tych samych kolorach co ściany. No i bardziej zależy mi na oszczędności czasu i moich kości, niż na stracie jakiegoś pół litra farby :). Tym bardziej, że chyba po malowaniu można część tej farby odpompować powrotnie do wiadra.

Napisano

Owszem odpompować się da, tylko teoretycznie to co zostaje możesz zużyć tylko przy pomocy ręcznego wałka.

Krawiec

Napisano
  • Autor

Owszem odpompować się da, tylko teoretycznie to co zostaje możesz zużyć tylko przy pomocy ręcznego wałka.

Krawiec

I tak potrzebuję trochę farby do pomalowania pędzlem narożników i innych zakamarków.

Napisano

W 2013roku malowałem domek ok 100 m2 wałkiem Wagner handi roller i jak najbardziej polecam. Jedyne zastrzeżenia mam do połączenia tego z emulsją Dekoral Fashion( chlapała i to ostro) . Z innymi nie było problemu ( Beckers, Dekoral zwykły , marka własna z Leroy itp.) Kupilem w casto z 80 parę PLN , teraz w leroy za 112

Napisano
  • Autor

W 2013roku malowałem domek ok 100 m2 wałkiem Wagner handi roller i jak najbardziej polecam. Jedyne zastrzeżenia mam do połączenia tego z emulsją Dekoral Fashion( chlapała i to ostro) . Z innymi nie było problemu ( Beckers, Dekoral zwykły , marka własna z Leroy itp.) Kupilem w casto z 80 parę PLN , teraz w leroy za 11

Kupiłem tego boscha więc przetestuję co to jest warte :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kupiłem tego boscha więc przetestuję co to jest warte :)

Daj znać jak poszło - będę przymierzał się do odmalowanie swojego mieszkania.

Napisano
  • Autor

Daj znać jak poszło - będę przymierzał się do odmalowanie swojego mieszkania.

Na razie testy były na małej powierzchni - ganek 10-12 m2.

I powiem, że do takich metraży się nie opłaca. Jeżeli malujemy ciągle jednym kolorem - jest ok. Ale jak zrobimy przerwę na kilka minut to farba przestaje lecieć i trzeba przepłukać rurki.

Niedługo będę malował duży salon (ok 30 m2), klatkę schodową, przedpokoje to wtedy napisze jak sprawuje się przy większej powierzchni.

No i po malowaniu jest sporo mycia - choć pewnie niewiele mniej niż przy tradycyjnym wałku.

Napisano

no ale w porównaniu do tradycyjnego wałka jesteś bardziej za czy przeciw?