Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

subwoofer

Featured Replies

Napisano

czesc, mam subwoofer i chcialem go podlaczyc do gniazda zapalniczki w samochodzie a problem jest taki, subwoofer ma zasilanie 13,5 v AC IN tak ma napisane a w samochodzie w gniezdzie zapalniczki 12 v (chyba frown.gif ) nie wiem co dalej nie znam sie na tych " AC IN" ,czy jak podlacze do zapalniczki to bedzie gral ? . dzieki i pozdrawiam

Napisano

> czesc, mam subwoofer i chcialem go podlaczyc do gniazda zapalniczki w

> samochodzie a problem jest taki, subwoofer ma zasilanie 13,5 v

> AC IN tak ma napisane a w samochodzie w gniezdzie zapalniczki 12

> v (chyba ) nie wiem co dalej nie znam sie na tych " AC IN"

> ,czy jak podlacze do zapalniczki to bedzie gral ? . dzieki i

> pozdrawiam

będzie grał, a to 13,5V to raczej trudno znaleźć w samochodach, tak jak na sprzecie AGD jest zawsze 240-250V a w gniazdkach tyle przecież nie ma.

A co to za subwoofer co się go do zapalnicki podłącza? jakiś może płaski pod siedzenie?

Napisano

> będzie grał, a to 13,5V to raczej trudno znaleźć w samochodach, tak

13,5 to zupełnie normalne napięcie z alternatora. Jak masz 12 to ci niedomaga.

Napisano

> będzie grał, a to 13,5V to raczej trudno znaleźć w samochodach, tak

> jak na sprzecie AGD jest zawsze 240-250V a w gniazdkach tyle

> przecież nie ma.

> A co to za subwoofer co się go do zapalnicki podłącza? jakiś może

> płaski pod siedzenie?

Subwoofer to glosnik i podlaczenie go do pradu mija sie z celem. Chyba ze to subwoofer aktywny razem ze wzmacniaczem. Wtedy odpusc podlaczenie go pod zapalniczke i pociagnij zasilanie porzadnymi przewodami od akumulatora.

A co do napiecia to zmierz napiecie gdy pracuje alternator. Powinno byc wiecej niz 13,5V i wtedy sprzet zaczyna dopiero dobrze pracowac.

Napisano

> Subwoofer to glosnik i podlaczenie go do pradu mija sie z celem.

> Chyba ze to subwoofer aktywny razem ze wzmacniaczem. Wtedy

> odpusc podlaczenie go pod zapalniczke i pociagnij zasilanie

> porzadnymi przewodami od akumulatora.

> A co do napiecia to zmierz napiecie gdy pracuje alternator. Powinno

> byc wiecej niz 13,5V i wtedy sprzet zaczyna dopiero dobrze

> pracowac.

Chodziło mi raczej o to, że taki sprzęt jest projektowany, żeby działać z pewną tolerancja napięcia. Teoretycznie prawidłowe napięcie to 12V, a w rzeczywistości to od 10V do 15V, więc jeśli ma napisane 13,5V to bedzie OK, bo dokładnie tyle nigdy nie będzie.

p.s. u mnie altek daje 14V

pozdro

Napisano

> czesc, mam subwoofer i chcialem go podlaczyc do gniazda zapalniczki w

> samochodzie a problem jest taki, subwoofer ma zasilanie 13,5 v

> AC IN tak ma napisane a w samochodzie w gniezdzie zapalniczki 12

> v (chyba ) nie wiem co dalej nie znam sie na tych " AC IN"

> ,czy jak podlacze do zapalniczki to bedzie gral ? . dzieki i

> pozdrawiam

Wg mnie AC to hyba napięcie zmienne.

A w samochodzie masz DC czyli stałe.

A in to znaczy wejście.

Tak mnie w szkole przynajmniej uczyli. smile.gif

Napisano
  • Autor

czesc,wczoraj nie moglem odpowiedziec cos admin spierdzielil w sieci , to jest wzmacniacz od creative inspire p5800 5.1 zsetaw glosników do komputera ,zamontowalem go w tubie glosnik dalem 40w i wlasnie sie zastanawialem czy w gniezdzie zapalniczki jest 12v ,poprostu chcialem go tam podlaczyc,martwi mnie to 13,5 v ac. dzieki i pozdrawiam

Napisano

> czesc,wczoraj nie moglem odpowiedziec cos admin spierdzielil w sieci

> , to jest wzmacniacz od creative inspire p5800 5.1 zsetaw

> glosników do komputera ,zamontowalem go w tubie glosnik dalem

> 40w i wlasnie sie zastanawialem czy w gniezdzie zapalniczki

> jest 12v ,poprostu chcialem go tam podlaczyc,martwi mnie to 13,5

> v ac.

jesli ten wzmacniacz jest na 12 v stalego, to podlaczaj pod to gniazdo zapalniczki i sie nie przejmuj - nie powinno sie spalic

Napisano

No to teraz jakiś odtwarzacz z możliwością czytania płyt DVD i kino samochodowe w asterce biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

znalazlem orginalny zasilacz od tego zestawu i ma cos takiego napisane

INPUT : 230V~50Hz 550mA

OUTPUT : 13,5V-5000mA

bedzie grac ? jak podlacze go do gniazda zapalniczki .

Napisano

> znalazlem orginalny zasilacz od tego zestawu i ma cos takiego

> napisane

> INPUT : 230V~50Hz 550mA

> OUTPUT : 13,5V-5000mA

> bedzie grac ? jak podlacze go do gniazda zapalniczki .

Ja pitole, a nie prosciej kupic jakis normalny sub + wzmacniacz do samochodu, a nie odwalac wieś z jakimiś CREATIV`ami i kombinować czy zadziała czy nie zadziała... to tyle odemnie pozdro

Napisano
  • Autor

> Ja pitole, a nie prosciej kupic jakis normalny sub + wzmacniacz do

> samochodu, a nie odwalac wieś z jakimiś CREATIV`ami i kombinować

> czy zadziała czy nie zadziała... to tyle odemnie

ja nie odwalam wsi ja nie chce suba zeby mi klape od bagazu otwieral, a poza tym moje pytanie bylo proste "czy bedzie dzialac",a tak w ogóle to mnie oświeciłeś po co komuś odpowiadać na jakiekolwiek pytanie np. takie „

Mam problem z zegarami zamontowałem białe tarcze i przesuneły mi sie wskazówki i pokazują błędnie skad wiadomo teraz jak ustawic je prawidłowo wszelkie info mile widziane .... proszę o pomoc” zawsze można twoim sposobem kup nowe i po sprawie, jak sama nazwa mówi to jest forum może ktos będzie wiedział cos w tym temacie, raczej twoja rade odrzucę bo jest beznadziejna, i cale szczęście ze napisałeś „to tyle odemnie” , do tego weterana doszedles takim sposobem ? taka mała rada ,Ja jak się na czymś nie znam to siedze cicho i się nie odzywam .pozdrawiam

Napisano

> ja nie odwalam wsi ja nie chce suba zeby mi klape od bagazu otwieral,

> a poza tym moje pytanie bylo proste "czy bedzie dzialac",a tak w

> ogóle to mnie oświeciłeś po co komuś odpowiadać na jakiekolwiek

> pytanie np. takie „

> Mam problem z zegarami zamontowałem białe tarcze i przesuneły mi sie

> wskazówki i pokazują błędnie skad wiadomo teraz jak ustawic je

> prawidłowo wszelkie info mile widziane .... proszę o

> pomoc” zawsze można twoim sposobem kup nowe i po

> sprawie, jak sama nazwa mówi to jest forum może ktos będzie

> wiedział cos w tym temacie, raczej twoja rade odrzucę bo jest

> beznadziejna, i cale szczęście ze napisałeś „to tyle

> odemnie” , do tego weterana doszedles takim sposobem ?

> taka mała rada ,Ja jak się na czymś nie znam to siedze cicho i

> się nie odzywam .pozdrawiam

ale mnie kolega rozbawil... lol, a kto kaze koledze kupowac taki sprzet zeby bagaznik otwieral? Jak kolega sam wspomnial wzmaka masz z CREATIVA, a jakby nie patrzec to sprzet bardziej do domu niz do samochodu, wiec pytam po kiego pchac takie cos do auta? Moja odpowiedz byla zarazem sugestią ze lepiej do auta montowac to co jest przeznaczone do tego celu. Rada moze i beznadziejna jak kolega mowi, ale mnie bylo by wstyd podpinac wzmaka z kina domowego pod auto sciana.gif. Chcesz montuj kombinuj ja nie zabraniam, Twoje auto Twoje decyzje co zrobisz zalezy od Ciebie.

BTW: A guzik Ci do tego jak doszedlem do weterana!!

Pozdro

Napisano

twoj wzmacniacz powinien mieć na wejściu podany prąd zmienny. Zasilacz który wymieniłeś, to zwykły transformator bez prostownika. Prostownik jest wbudowany pewnie we wzmacniacz, lub go wogóle niema bo np wzmacniacz jest zasilany prądem zmiennym. Jednym słowem możesz spróbować. Jeżeli zadziała to znaczy że prostownik jest wbudowany ale nieużywany. Natomiast jezeli nie zadziała to znaczy ze wzmacniacz jest na prąd zmienny. Generalnie niczego nie popsujesz na 100%.

Napisano

jak beda wyniki (dziala/niedziala) to podziel sie nimi. Bo jestem ciekawy.

Swoja droga taki subwoofer wbrew pozorom tez moze niezle dawac.

Napisano

> znalazlem orginalny zasilacz od tego zestawu i ma cos takiego

> napisane

> INPUT : 230V~50Hz 550mA

> OUTPUT : 13,5V-5000mA

> bedzie grac ? jak podlacze go do gniazda zapalniczki .

Subwoofer będzie grał na pewno, napięcie w instalacji samochodu jest wystarczające. Mnie zastanawia co innego: tak na chłopski rozum ten zasilacz daje 13,5 V i prąd 5 Amperów. Jeśli subwoofer rzeczywiście ciągnie tyle prądu, to może warto się zastanowić, na jakie obciążenie (ciągłe) jest przygotowane gniazdo zapalniczki. Trza by sprawdzić na bezpiecznikach, żeby nie sfajczyć instalacji.

Napisano

> jak beda wyniki (dziala/niedziala) to podziel sie nimi. Bo jestem

> ciekawy.

> Swoja droga taki subwoofer wbrew pozorom tez moze niezle dawac.

Nieźle dawac rotfl.gif Ciekaw jestem czego moze niezle dawac hahaha.gif

Napisano
  • Autor

fajnie widziec ze kogos to jeszcze interesuje,jak tylko podlacze to napisze jak sie sprawuje. pozdrawiam

RYSIEK !!! co ty wiesz o wzmacniaczach, po pierwsze do subow (SAMOCHODOWYCH) wkladaja bardzo proste wzmacniacze ,nawet typowy domowy po drugie liczy sie glosnik i jego pasmo przenoszenia dzwieku pewnie to juz wiesz hehe.gif a po trzecie bardzo cie prosze NIE ZASMIECAJ tematow swoimi fantazjami ,naprawde to jest tu nie potrzebne jak nie wiesz to sie zamknij !!!!

Napisano

> Nieźle dawac Ciekaw jestem czego moze niezle dawac

oj widze ze pan rysio (z klanu?) musi miec wszystko dokladnie napisane i wzab nie zrozumie prostego jezyka. Ciezko domyslny jestes wiec napisze tak: subwoofer creativa moze dawac wbrew pozorom wysokie natezenie dzwieku w dolnym pasmie czestotliwosci. Wystarczajaca jasno? Masz jeszcze cos rownie ciekawego do napisania i wnoszacego do tematu? Bo widze ze wspaniale sie udzielasz i wszystkim pomagasz (jak ja lubie takich uzytkownikow for).

Napisano
  • Autor

wielkie dzieki ze tacy ludzie jak krzywy105 i nie tylko rozumieja co z czym sie je , a nie jakis RYCHU chce rosól ugotowac na kamieniu (tego tez pewnie nie rozumiesz ) odpowiedz jest bardzi prosta NIE DA SIE !!!!!!!!

Napisano

> fajnie widziec ze kogos to jeszcze interesuje,jak tylko podlacze to

> napisze jak sie sprawuje. pozdrawiam

> RYSIEK !!! co ty wiesz o wzmacniaczach, po pierwsze do subow

> (SAMOCHODOWYCH) wkladaja bardzo proste wzmacniacze ,nawet typowy

> domowy po drugie liczy sie glosnik i jego pasmo przenoszenia

> dzwieku pewnie to juz wiesz a po trzecie bardzo cie prosze

> NIE ZASMIECAJ tematow swoimi fantazjami ,naprawde to jest tu

> nie potrzebne jak nie wiesz to sie zamknij !!!!

Hahaha kto tu patafianie ma fantazje? Czy ja kombinuję jak koń pod górkę żeby wzmacniacz z Creativa podpiąć pod auto? Po to jest forum żeby każdy się wypowiedział, więc co najwyżek możesz mi skoczyć i do puki nie dostane bana będe pisał!! Co wiem o wzmakach? Moze nie duzo ale nie mam poronionych pomyslow, aby typowy sprzet domowy montowac w samochodzie, po to są sprzety typu CAR Audio aby je montować, kupujesz typowy wzmacniacz samochodowy i nie przejmujesz się niczym, nie masz dylematow typu: czy moge podpiac pod zapalniczke skoro na obudowie pisze AC 13,5V itd.... ehh szkoda slow

Napisano

> oj widze ze pan rysio (z klanu?) musi miec wszystko dokladnie

> napisane i wzab nie zrozumie prostego jezyka. Ciezko domyslny

> jestes wiec napisze tak: subwoofer creativa moze dawac wbrew

> pozorom wysokie natezenie dzwieku w dolnym pasmie

> czestotliwosci. Wystarczajaca jasno? Masz jeszcze cos rownie

> ciekawego do napisania i wnoszacego do tematu? Bo widze ze

> wspaniale sie udzielasz i wszystkim pomagasz (jak ja lubie

> takich uzytkownikow for).

Czy nick krzywy to nawiązanie do wyrazu twarzy jaki codziennie widzisz w lustrze? Może i subwoofer Creativa daje wysokie natezenie dzwieku w dolnym pasmie czestotliwosci, ale to nie zmienia faktu że to sprzet typowo domowy, a nie CAR AUDIO...

Napisano

> Czy nick krzywy to nawiązanie do wyrazu twarzy jaki codziennie

> widzisz w lustrze? Może i subwoofer Creativa daje wysokie

> natezenie dzwieku w dolnym pasmie czestotliwosci, ale to nie

> zmienia faktu że to sprzet typowo domowy, a nie CAR AUDIO...

no ale o czym ma swiadczyc fakt ze wedlug ciebie "to sprzet typowo domowy, a nie CAR AUDIO"? Czy ja kiedykolwiek wypowiadalem cos na ten temat??

widze ze jedyne co ci przychodzi łatwo to obrazanie innych. swiadczy to tylko o twoich problemach a nie moich. No wiec panie znawco moze powiesz mi teraz czym roznie sie "typowy" sprzet car audio od domowego. czy wiesz o tym ze w wzmacniaczach car stosuje sie przetwornice napiecia bo z 12V nie mozna wyciagnac zbyt wielkiej mocy; czy wiesz o tym ze zasadniczych roznic nie ma? Z tonu twoich wypowiedzi wydaje mi sie ze nie jestes swiadom tych faktow i poprostu kupujesz w pierwszym lepszym sklepie to co wcisnie ci sprzedawca zachwalajac ze to super hiper sprzet a w rzeczywistosci owy sprzedawca uwaza cie za frajera.

pozdrawiam i koncze ta dyskusje gdyz uwazam cie za pierwszego lepszego buraczka.

Napisano

no w peli ppiwram kolegge rotation i krzywego bo po to jest forum by bytac i kolega rysio jakis nadpobudliwy i niewyrozumialy chuyba bo kazdy kombinuje jak moze niestety sam czytam tego posta od poczatku a rysio jak mu si e cos odpisz e to odrazy jedzi e slowami $#$#*&(^ (*% )*%%& i tak dalej czy jak si e ma subaru w opisie to ak wszysscy reaguja na prosta polska wies ( w cudzysłowie)

Napisano

> Czy nick krzywy to nawiązanie do wyrazu twarzy jaki codziennie

> widzisz w lustrze? Może i subwoofer Creativa daje wysokie

> natezenie dzwieku w dolnym pasmie czestotliwosci, ale to nie

> zmienia faktu że to sprzet typowo domowy, a nie CAR AUDIO...

wyluzuj kolego !

forum służy do wymiany poglądów, a nie do brażania innych

Napisano

> Hahaha kto tu patafianie ma fantazje? Czy ja kombinuję jak koń pod

> górkę żeby wzmacniacz z Creativa podpiąć pod auto? Po to jest

> forum żeby każdy się wypowiedział, więc co najwyżek możesz mi

> skoczyć i do puki nie dostane bana będe pisał!! Co wiem o

> wzmakach? Moze nie duzo ale nie mam poronionych pomyslow, aby

> typowy sprzet domowy montowac w samochodzie, po to są sprzety

> typu CAR Audio aby je montować, kupujesz typowy wzmacniacz

> samochodowy i nie przejmujesz się niczym, nie masz dylematow

> typu: czy moge podpiac pod zapalniczke skoro na obudowie pisze

> AC 13,5V itd.... ehh szkoda slow

nono.gif

wyluzuj trochę

Napisano

Oooo!!! Modzi czuwają smile.gif Pozdrawiam.

A swoją drogą, to nie rozumiem zacietrzewienia obu interlokutorów (trudne słowo wink.gif). Panowie zamiast pomagać sobie - w miarę możliwości i posiadanej wiedzy - w kwestiach technicznych, poprztykali się na tematy osobiste. Czyżby przykład płynął z góry, a zdziczenie obyczaju politycznego miało wpływ na poziom dyskusji na naszym Forum? Natychmiastowa agresja w odpowiedzi na "bezprzykładne ataki"? Panowie, dajcie sobie spokój z obelgami, zostawcie to pseudopolitykom. Niech każdy z nas swoją energię zużyje na pomoc innym forumowiczom. Po to tu jesteśmy.

Żeby już nie moralizować, wrócę do tematu. Myślę, że każdy ma inne wymagania i oczekiwania co do jakości brzmienia swojego sprzętu audio. Ważne, żeby móc te oczekiwania zaspokoić i wtedy można być happy, nawet jeśli na naszym sprzęcie nie ma ani jednego firmowego napisu. Dlatego jesli tylko możemy, dzielmy się doświadczeniami i wiedzą, a jeśli ktoś uważa, że czegoś nie da się zrobić, to może jest po prostu źle poinformowany wink.gif

Eksperymentowałem z różnymi komponentami audio w moich samochodach i przez te 14 lat z różnym powodzeniem udawało mi się łączyć najbardziej niespotykane kombinacje. Na ogół z efektów byłem zadawolony, a jak mi się nudziło, walczyłem dalej. Zdarzyło mi się mieć sprzęt wart więcej od samochodu (Pioneer serii 9000 + kolumny Blaupunkt + kolumny od Amatora w Skodzie 100 grinser006.gif), ale nigdy nie kierowałem się zasadą ortodoksyjności w doborze sprzętu. To NIE MUSI być Car Audio - to może być wszystko, co tylko fajnie zagra. Pozwólmy więc ludziom próbować, zadawać najgłupsze (naszym zdaniem) pytania, pomoagajmy jeśli potrafimy - zazwyczaj wychodzi z tego coś dobrego.

Napisano
  • Autor

Rysiek czytaj !!!!

własnie dzis podłaczylem tego creativa nie jest to sprzet za 1000zl ale bardzo ladnie pracuje sam jestem zdziwiony,jedyny minus to ze ma zabardzo wydłużony bass (czyli za dlugo przeciąga ,lekkie buczenie ,ale od czego sa zwrotnice,kondensatory ),to pewnie jest trudne dla ciebie a jeszcze trudniejsze do pojecia bedzie to ze zasilanie ktore wychodzi do radia samochodowego ma 12.7v yikes.gif i podlaczajac wzmacniasz 13.5v wszystko chodzi ok ,tak ze jak masz radio samochodowe na 12v to SZYBKO ODLACZ BO SIE SPALI !!!!!

Wielkie dzieki wszystkim za pomoc ,naprawde super chodzi tylko jeszcze musze cos zrobic z tym bassem zeby go troszke przedzej wycinało . pozdrowka

Napisano

> Rysiek czytaj !!!!

> własnie dzis podłaczylem tego creativa nie jest to sprzet za 1000zl

> ale bardzo ladnie pracuje sam jestem zdziwiony,jedyny minus to

> ze ma zabardzo wydłużony bass (czyli za dlugo przeciąga ,lekkie

> buczenie ,ale od czego sa zwrotnice,kondensatory ),to pewnie

> jest trudne dla ciebie a jeszcze trudniejsze do pojecia bedzie

> to ze zasilanie ktore wychodzi do radia samochodowego ma 12.7v

> i podlaczajac wzmacniasz 13.5v wszystko chodzi ok ,tak ze jak

> masz radio samochodowe na 12v to SZYBKO ODLACZ BO SIE SPALI

> !!!!!

> Wielkie dzieki wszystkim za pomoc ,naprawde super chodzi tylko

> jeszcze musze cos zrobic z tym bassem zeby go troszke przedzej

> wycinało . pozdrowka

No i dobra gra Ci to i jest super brawo.gif ale jak wspomniałeś masz za długi bass itd, że teraz zwrotnice kondensatory etc.... i moje pytanie tutaj czy nie bylo by prosciej zakupic wzmacniacz samochodowy w ktorym masz mozliwosc regulacjii i który ma wbudowaną zwrotnice. No ale loozik Twój wybór, Twoja zabawa życze powodzenia.

BTW: Wspominałeś coś o kondesatorze, który wg Ciebie ma ukrucić bass no nie wiem czy do końca wiesz do czego są kondensatory, ale looz nie chce się kłócic itd.

BTW2: W powyższych postach wszyscy mówią że taki to zły jestem i wogóle bo najechałem na kolege itd... No spoko najechałem, ale przeanalizujcie wypowiedzi kolegi rotation i przemyślcie czy wina leży tylko po mojej stronie....

BTW3: Kolego Rotation te Twoje docinki typu radio sie spali bo na wejsciu do radia jest 12,7 itd są poprostu załosne... no i to tyle odemnie

Napisano

> Rysiek czytaj !!!!

> własnie dzis podłaczylem tego creativa nie jest to sprzet za 1000zl

> ale bardzo ladnie pracuje sam jestem zdziwiony,jedyny minus to

> ze ma zabardzo wydłużony bass (czyli za dlugo przeciąga ,lekkie

> buczenie ,ale od czego sa zwrotnice,kondensatory ),to pewnie

> jest trudne dla ciebie a jeszcze trudniejsze do pojecia bedzie

> to ze zasilanie ktore wychodzi do radia samochodowego ma 12.7v

> i podlaczajac wzmacniasz 13.5v wszystko chodzi ok ,tak ze jak

> masz radio samochodowe na 12v to SZYBKO ODLACZ BO SIE SPALI

> !!!!!

> Wielkie dzieki wszystkim za pomoc ,naprawde super chodzi tylko

> jeszcze musze cos zrobic z tym bassem zeby go troszke przedzej

> wycinało . pozdrowka

No to gratuluję!

Creativ to niezła firma, ładnie gra, i jest dostepna za małą kasę..

Ale do auta bym jej nie wsadził dlatego, że robi za małe suby zlosnik.gif

A tak do tematu - to ja osobiście nie wkładałbym do auta sprzętu, który należałoby mieć w domu. Dlaczego? Dlatego, że raz juz tak zrobiłem - i po prostu papierowy głośnik nie wytrzymał wilgoci, która jest w aucie - np rano szron, zimne powietrze, szybkie zmiany temperatury, duże nasłonecznienie. Na początku były przebarwienia, potem przetarły sie membrany (tam gdzie się ruszają i łaczą z koszem).

Dlatego woże sprzet głosnikowy dedykowany do auta i od 2 lat nie mam z głośnikami problemu cool.gif

Napisano

> No to gratuluję!

> Creativ to niezła firma, ładnie gra, i jest dostepna za małą kasę..

> Ale do auta bym jej nie wsadził dlatego, że robi za małe suby

> A tak do tematu - to ja osobiście nie wkładałbym do auta sprzętu,

> który należałoby mieć w domu. Dlaczego? Dlatego, że raz juz tak

> zrobiłem - i po prostu papierowy głośnik nie wytrzymał wilgoci,

> która jest w aucie - np rano szron, zimne powietrze, szybkie

> zmiany temperatury, duże nasłonecznienie. Na początku były

> przebarwienia, potem przetarły sie membrany (tam gdzie się

> ruszają i łaczą z koszem).

> Dlatego woże sprzet głosnikowy dedykowany do auta i od 2 lat nie mam

> z głośnikami problemu

Bardzo dobrze kolega mówi, ten przykład który kolega podał jest jednym z wielu, kolejnym jest to że wiekszość sprzetu domowego jest 8Ohmowa, a jak wszyscy wiedzą sprzet samochodowy jest 4Ohmowy.

Napisano

> Bardzo dobrze kolega mówi, ten przykład który kolega podał jest

> jednym z wielu, kolejnym jest to że wiekszość sprzetu domowego

> jest 8Ohmowa, a jak wszyscy wiedzą sprzet samochodowy jest

> 4Ohmowy.

No, wreszcie na temat. Szacunek smile.gif!

Napisano

> No, wreszcie na temat. Szacunek !

e tam wreszcie od samego poczatku staralem sie mowic na temat, tylko troszke nie wyszlo wink.gif

Napisano
  • Autor

czesc,nie moglem sie bronic ale juz pisze ,zaczne od tego jak czytacie posty,jak by ktos nie zrozumial to pisalem ze wykozystalem wzmacniacz od creativa,glosnik 40w(nie bede pisal o kolniezach,membranach i resorach) i wszytko to zamontowalem do owalnej tuby (35 litrow) ,co do omów to kolega sie myli to nie ma znaczenia czy jest 8,4 czy 15 omow to jest tylko opór jaki wystepuje na cewce,juz wiele razy widzialem w zestawach domowych 4 omy a nawet co pewnie zdziwi niektorych 15 omowe glosniki, powtazam liczy sie pasmo przenoszenia dzwieku głosnika.pozdrawiam

Napisano

Boże widzisz i nie grzmisz.... skoro opór jest bez znaczenia to po kiego czorta są głośniki 8Ohmowe i 4Ohmowe? No bo jesli to jest bez zadnego znaczenia to mozna dawac i takie i takie.... ale widzi kolega to jednak znaczenie ma. Wzmacniacz w radiu samochodowym bedzie przystosowany pod glosniki 4ohmowe, wzmacniacz w kinie domowym pod glosniki 8Ohmowe, mozesz podlaczyc na odwrot ale osobiscie bałbym się o końcówki mocy, w każdym bądź razie udało mi się kiedyś wykończyć dobry wzmacniacz Technicsa (poszły końcówki mocy) właśnie przez podłączenie głośników o innej oporności...

BTW: Jesli dalej twierdzisz ze opor jest bez znaczenia napisz post na Forum Car Audio, tam są spece to Ci wszystko wyjaśnią.

pozdro

Napisano

cos mi sie wydaje ze to gra tak samo jakbys to podlaczyl pod wyjscie glosnikowe w radiu

z 12v nie da sie uzyskac duzej mocy

potrzeba przetwornicy

dlatego bass moze byc przeciagly

jak jest duzy glosnik to ta moc nie wystarcza do odpowiedniego "poruszania go"

Napisano

> z 12v nie da sie uzyskac duzej mocy

> potrzeba przetwornicy

> dlatego bass moze byc przeciagly

Koledzy mylą rezystancję z impedancją i moc z napięciem. Proszę kolege Napalm'a o wyjaśnienie dlaczego nie da się uzyskać dużej mocy z małego napięcia. Odezwę się wieczorem.

Napisano

12V/4R=3A

3A*12V=36W

teoretycznie

jeszcze spadek napiecia na tranzystorze 1v

Napisano

skoro jest bez znaczenia to podłącz kolego głośniki 4 Ohmowe pod wzmacniacz 8 Ohmowy i pusc na full... i bedziesz mial problem z glowy... zapadnie cisza i troche Cie to bedzie kosztowalo...

Napisano

> skoro jest bez znaczenia to podłącz kolego głośniki 4 Ohmowe pod

> wzmacniacz 8 Ohmowy i pusc na full... i bedziesz mial problem z

> glowy... zapadnie cisza i troche Cie to bedzie kosztowalo...

Jeśli dobrze pamiętam ze szkoły (oj, dawno to było) to nie można podłączać głośników o impedancji niższej niż wymagana przez wzmacniacz (bo pójdą koncówki mocy), ale za to zawsze można podłączyć głośniki z wyższą impedancją - tyle że spadnie moc wyjściowa. Tyle teorii grinser006.gif

A zaglądając na początek wątku mam wrażenie, że nasz kolega chce podłączyć kompletny zestaw basowy Creativa, czyli już fabrycznie spasowany wzmacniacz z głosnikiem. Ergo: nie ma problemu z impedancją, był problem z zasilaniem. Mam nadzieję, że sprzęt już gra i właściciel ma się dobrze smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.