Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

audi A4 B8 silniki diesla

Featured Replies

Napisano

który z silników diesla w Audi A4 B8 z lat 2008-2009 jest godny polecenia?
widzę że większość to 2.0 TDI 120 albo 143 KM
Czy te silniki są już na CR?
Co sprawdzić przy zakupie ?

Napisano

który z silników diesla w Audi A4 B8 z lat 2008-2009 jest godny polecenia

Każdy 2.0 TDI pod warunkiem że jest wyprodukowany po 19.10.2009 :) Poprawiono po tej dacie imbus napędu pompy oleju.

Każdy diesel w A4 B8 jest na CR.

Napisano

Każdy 2.0 TDI pod warunkiem że jest wyprodukowany po 19.10.2009 :) Poprawiono po tej dacie imbus napędu pompy oleju.

A wiesz coś praktycznie o wcześniejszych ? Bo opinie są różne - jedni piszą, że problemów nie ma, bo CR pracuje inaczej niż PD, inni, że bez powodu by imbusa nie zmieniali ... Mam CR z 04.2009 i nie wiem co myśleć ...
Napisano

A wiesz coś praktycznie o wcześniejszych ? Bo opinie są różne - jedni piszą, że problemów nie ma, bo CR pracuje inaczej niż PD, inni, że bez powodu by imbusa nie zmieniali ... Mam CR z 04.2009 i nie wiem co myśleć ...

kolega ma A4 z poczatku 2009 roku[wersja 140KM]-na liczniku kolo 200kkm.zadnych problemow przez caly okres eksploatacji :ok:

Napisano

Ja kupiłem Audi i silnik był już wymieniony na nowy bo w starym padł ten słynny imbus. Auto z chyba 03. lub 04. 2009 produkcja. Wymiana przy 189.000km...

Napisano

Mam CR z 04.2009 i nie wiem co myśleć ...
IMHO do 250 -300 tyś km nie myśleć tylko jeździć. Ewentualnie można zajrzeć przy wymianie rozrządu po 180 tyś.  To że imbus 77mm sie wyrabia to fakt ale ZTCW to przypadki wyrobienia sie gniazda były w autach gdzie o przebiegu świadczyła tylko turecka książka serwisowa ;)

A jeśli nawet sie już to stanie to każdy normalny user wyłączy zapłon gdy mu sie kontrolka oleju na czerwono zaświeci i tym samym nie zarżnie  silnika.

Bardziej bałbym sie opiłków w pompie CR. Były już takie przypadki na forum A4. Koszt wymiany pompy, wtryskiwaczy i czyszczenia układu paliwowego jest dość duży...

Napisano

Rozwińcie się o tym imbusie. Chodzi o śrubę trzymającą jakieś koło, że się obluzowuje czy jak?

Napisano

Rozwińcie się o tym imbusie. Chodzi o śrubę trzymającą jakieś koło, że się obluzowuje czy jak?

Coś napędza wałek o przekroju sześciokątnym (dlatego imbus), ten imbus czyli wałek napędza pompę olejową. Jak się imbus zużywa to się zaokrągla (wyrabia się) i przestaje napędzać pompę oleju. Ja to tak rozumiem.

Napisano

Jest to wałek, który napędza pompę oleju, po jakim czasie traci "kąty" i pompa staje. Dość częsta przypadłość w tdi. U dwóch znajomych co miało auta 2007-2008 posypało się to na środku drogi. Serwisy mają do tego zestawy naprawczy. W sumie problem nie dokońca wyjasniony, niby materiał dobry, ale się nei sprawdza. Prędzej wada i dobór zbyt małej średnicy.

Napisano

Rozwińcie się o tym imbusie.
W silnikach 2.0TDi w Audi A4 B8 są 2 typy 6kątnego wałka zwanego też zabierakiem pompy ( to ten imbus) napędzającego pompę oleju . Do mniej wiecej połowy października 2009 stosowano imbus 77mm później 100mm. Resztę wyjaśnili koledzy powyżej :) Jednak nie ma takiej tragedii  jaka była np w Passatach na pompowtryskach , gdzie te imbusy padały jak muchy i oznaczało to  z reguły zgon silnika.

W Audi dość rzadko słychać o tym by sie komuś wysypał z rego powodu silnik. Dotyczy to głównie aut z niewiarygodnym (korygowanym) przebiegiem bądź  jeżdżących tylko w mieście i też z duzym przebiegiem.

Jednak zawsze lepiej kupić auto z poprawionym imbusem...

Napisano

W silnikach 2.0TDi w Audi A4 B8 są 2 typy 6kątnego wałka zwanego też zabierakiem pompy ( to ten imbus) napędzającego pompę oleju . Do mniej wiecej połowy października 2009 stosowano imbus 77mm później 100mm. Resztę wyjaśnili koledzy powyżej :) Jednak nie ma takiej tragedii  jaka była np w Passatach na pompowtryskach , gdzie te imbusy padały jak muchy i oznaczało to  z reguły zgon silnika.

W Audi dość rzadko słychać o tym by sie komuś wysypał z rego powodu silnik. Dotyczy to głównie aut z niewiarygodnym (korygowanym) przebiegiem bądź  jeżdżących tylko w mieście i też z duzym przebiegiem.

Audi B8 - znajomemu silnik padł przy 100kkm - CAGA.

U mnie silnik padł przy 189kkm - CAHA. (kupiłem już z nowym)

Napisano

Dobremy znajomemu z którym kupowałem to auto, padło właśnie w Audi A4 MY08 (to chyba jeszcze B7), przy 80kkm :(, potem poszło dalej wtryski jakaś elektronika. 

Napisano

Każdy diesel w A4 B8 jest na CR.

A do którego roku pekały głowice? - czy to przejaskrawiony problem?

Napisano

A do którego roku pekały głowice? - czy to przejaskrawiony problem?

Padające głowice to nie ten silnk :)  

padło właśnie w Audi A4 MY08 (to chyba jeszcze B7), przy 80kkm

Audi A4 B7 to inna bajka... Silnik na pompowtryskiwaczach a nie CR. [

Audi B8 - znajomemu silnik padł przy 100kkm - CAGA.

Ale konkretnie imbus padł? I ten znajomy zatarł przez to silnik?

U mnie silnik padł przy 189kkm - CAHA. (kupiłem już z nowym)

Też przez imbus była wymiana silnika? przebieg potwierdzony? 

Na forum A4 Klub Polska jest dużo ludzi którzy kontrolowali imbusy przy okazji wymiany rozrządu i nie było powodu do napraw.