Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto dla żony do 10k

Featured Replies

Napisano

Moja żona poszukuje auta :)

Wymagania:

- jako samochód awaryjny (będzie zapewne stać więcej niż jeździć)

- rocznik od 2003 w górę (nie chce auta w stanie bliskim biodegradacji)

- bez wskazań do biodegradacji

- długość ~4-4,2 m (ma się zmieścić do garażu razem z moto) :phi:

- możliwość zahakowania lub z hakiem

- klimatyzacja

- hatchback 4/5

- mało awaryjne z potencjalnym brakiem drogich napraw (typu wtryski / dwumasa w dizlu)

- w miarę ekonomiczne

Oglądam sobie Corsy, Astry, Almery, Fiesty, Focusy, Fusiony i Punto i nie wiem, co wybrać :] bo albo silniki mają problemowe, albo coś gnije :phi:

Napisano

Micra... małe, sprytne, u mnie bezawaryjne 

Napisano

Clio 2 1.4 16v za takie pieniądze to spokojnie rocznik ~2005

W zeszłym roku dla żony kupiliśmy (ale dużo taniej, więc starszy rocznik, w bdb stanie) klima automatyczna, 4 poduszki, 5 drzwi, śmiga jak dziki, żadnych większych niespodzianek nie sprawiło jak dotąd (jedynie rozrusznik zaczął szwankować, naprawa 250zł). Nie rdzewieje.

Jedyny mankament w tym silniku to dobrze raz do roku (albo jak zacznie czasem kaprysić przy odpalaniu) przeczyścić czujnik położenia wału - ale to 15 minut prostej roboty.

Napisano
  • Autor

To jeszcze zostaje znaleźć jakieś w mazowieckim, bo widzę, że susza :]

Napisano

Dorzuć do zestawienia Ibizę 6L - nie gnije, a 1,9 TDi ATD jest najbardziej bezproblemowym silnikiem jaki znam. 

Kultura pracy nie występuje, ale kręcił się będzie do końca świata i jeden dzień dłużej.

Napisano

To jeszcze zostaje znaleźć jakieś w mazowieckim, bo widzę, że susza :]

No łatwo nie jest. Sam to przechodziłem w zeszłym roku i zajęło ze 2 miesiące.

I nie szukałem konkretnej marki ani modelu.

Zrobiłem sobie wyszukiwanie na OLX i otomoto z danymi kryteriami i odpalałem każdego dnia.

Kryteria to były rocznik, cena, pojemność, benzyna, klima i 5 drzwi o ile pamiętam, Na pewno nie marka ani przebieg.

Wpadały różne, zasadniczo najbardziej niby chcieliśmy Peugeota 206, ale wpadały także Punta2 , Micry, Corsy, Rover25 a pierwszy (i ten kupiony) który był zadowalającą ofertą trafił się akurat Clio.

Napisano
  • Autor

A co szanowna sala sądzi o Punto II FL 1.2 (pewnie 8V)? Ponoć pada elektryczne wspomaganie, sterownik silnika i rdzewieje belka? :phi:

Napisano

A co szanowna sala sądzi o Punto II FL 1.2 (pewnie 8V)? Ponoć pada elektryczne wspomaganie, sterownik silnika i rdzewieje belka? :phi:

mam ale 16v + lpg od 14 miesięcy. Do tej pory przez 44kkm z poważniejszych awarii to zaraz na samym początku wymieniłem sonde lambda przed katem i czujnik położenia wałka rozrządu. W obu przypadkach auto jeździło tylko Check wyrzucało. Generalnie sobie chwalę, robię trochę km więc póki co poza tymi dwoma rzeczami wymieniam elementy eksploatacyjne typu szczęki z tyłu, silentbloki w wahaczach z przodu, amortyzatory tył. Na lpg chodzi bez problemów. Silnik 8v + klima włączona nie polecam, jeździłem takim egzemplarzem jak szukałem auta. Ale dla kobiety pewnie wystarczy po mieście. Belka czy rdzewieje, szczerze nawet na to nie zwróciłem uwagi, w każdym aucie ~10 letnim będziesz miał korozje powierzchniową na elementach zawieszenia. Natomiast warto się przyjrzeć na podłogę, okolicę łączenia podłogi z progami. Nadwozie nie ma problemów z korozją, tzn u siebie nie zauważyłem. Progi po kupnie miałem wypiaskowane z lakieru miejscami, korozji nie było. Co do wspomagania, u mnie potrafi się kontrolka zapalić. Wspomaganie działa wtedy normalnie, tzn jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby się wyłączyło. Ponowne odpalenie auta kontrolka gaśnie, zazwyczaj zapala się po deszczowej porze jak woda paruje w gorące dni. Błąd czujnika skrętu chyba u mnie wyrzuca. Temat olewam, jak siądzie wspomaganie bede sie zastanawiał. Co do sterownika, na FFP jak sie problem zdarza to dotyczy wersji tak jak mówisz 8v.

Napisano

A co szanowna sala sądzi o Punto II FL 1.2 (pewnie 8V)?

Miałem trochę tego pod opieką. Psuło się umiarkowanie A przede wszystkim tanio. Nieśmiertelny przykład pękającego alternatora - ponoć niektórzy wożą w bagażniku i umieją wymienić szybciej niż koło ;) Podobno rdzewieje podłoga z tyłu - ja takich sygnałów nie miałem, ale jeśli tak jest to raczej auto na nie - walka z rdzą jest zawsze przegrana.
Napisano
  • Autor

No i trafiło na Mitsubishi Space Star 1.6i.

Żona zadowolona  :narcyz:

:phi:

Napisano

Miałem trochę tego pod opieką. Psuło się umiarkowanie A przede wszystkim tanio. Nieśmiertelny przykład pękającego alternatora - ponoć niektórzy wożą w bagażniku i umieją wymienić szybciej niż koło ;) Podobno rdzewieje podłoga z tyłu - ja takich sygnałów nie miałem, ale jeśli tak jest to raczej auto na nie - walka z rdzą jest zawsze przegrana.

W Grande Punto też problemem jest alternator. Obecnie padł mi drugi ;)

Nie wiem jak w PIIFL, ale w Grande jedną z przyczyn jest odpływ wody z podszybia, która leci wprost na rozgrzany alternator. A także fakt, że alternator jest dość nisko zamocowany i leci na niego syf i woda z drogi. Rozwiązaniem może być montaż osłony silnika oraz założenie na odpływ wody jakiegoś węża odprowadzającego wodę w "bezpieczne" miejsce.

Napisano

Moja żona poszukuje auta :)

Wymagania:

- jako samochód awaryjny (będzie zapewne stać więcej niż jeździć)

- rocznik od 2003 w górę (nie chce auta w stanie bliskim biodegradacji)

- bez wskazań do biodegradacji

- długość ~4-4,2 m (ma się zmieścić do garażu razem z moto) :phi:

- możliwość zahakowania lub z hakiem

- klimatyzacja

- hatchback 4/5

- mało awaryjne z potencjalnym brakiem drogich napraw (typu wtryski / dwumasa w dizlu)

- w miarę ekonomiczne

Oglądam sobie Corsy, Astry, Almery, Fiesty, Focusy, Fusiony i Punto i nie wiem, co wybrać :] bo albo silniki mają problemowe, albo coś gnije :phi:

Moja ma fiestę z LPG 2007 - chwali sobie. Koszt zakupu 11,200 rok temu. Ważne żeby klima była.