Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Masa uszczelniająca do nadwozia?

Featured Replies

Napisano

Witam,

orientuje się ktoś jak nazywa się profesjonalnie masa uszczelniająca do nadwozia? Wymieniałem w Fiacie błotnik, org błotnik miał szczeliny wypełnione tą masą koloru żółtego o konsystencji gumy. Najlepiej jakiego producenta polecacie? Założyłem błotnik nie uszczelniając go na łączeniach i mam wrażenie że głośniej się zrobiło podczas jazdy. pozdrawiam

Napisano

Jak w sklepie motoryzacyjnym poprosisz o masę uszczelniającą  'na pędzel' to dostaniesz to co Ci chodzi.

Osobiście nie polecam masy Boll.

Napisano

Sa masy bol na pendzel, masa uszczelniajaca ( lub uszczelniajaco-klejaca) firmy APP w tubach i puszkach. Sa tez masy bardzo trwale, silnie klejace, czyli masy uszczelniające poliuretanowe, te wystepuja w tubach takich jak sylikon.

Napisano
  • Autor

No właśnie masa uszczelniająca Boll-a na tzw. połączenia zgrzewane/spawane to stosowałem jak reanimowałem Tico. To nie jest taka masa, zbyt rzadka jest dobra to krycia powierzchniowego a nie do wypełniania szczelin. Te poliuretanowe występują tylko w tubach jak sylikon? Nie ma dostępnych tzw. na pędzel?

Napisano

Witam,

orientuje się ktoś jak nazywa się profesjonalnie masa uszczelniająca do nadwozia? Wymieniałem w Fiacie błotnik, org błotnik miał szczeliny wypełnione tą masą koloru żółtego o konsystencji gumy. Najlepiej jakiego producenta polecacie? Założyłem błotnik nie uszczelniając go na łączeniach i mam wrażenie że głośniej się zrobiło podczas jazdy. pozdrawiam

Witam,

orientuje się ktoś jak nazywa się profesjonalnie masa uszczelniająca do nadwozia? 

Terostat!  :oki:  ;]

Napisano
  • Autor

Terostat!  :oki:  ;]

dokładniej który bo allegro trochę tego wypluło? ;]

Napisano

No właśnie masa uszczelniająca Boll-a na tzw. połączenia zgrzewane/spawane to stosowałem jak reanimowałem Tico. To nie jest taka masa, zbyt rzadka jest dobra to krycia powierzchniowego a nie do wypełniania szczelin. Te poliuretanowe występują tylko w tubach jak sylikon? Nie ma dostępnych tzw. na pędzel?

Boll ma również masę uszczelniającą w tubach silikonowych. I nie jest to masa, którą wszyscy stosują do konserwacji podwozia "na czarno". Mas takich na pędzel nie ma, bo słabo by szło ich nakładanie... jedziesz tylko po krawędziach, przykręcasz błotnik i tyle. Po jakimś czasie uszczelni lepej niż silikon. Niestety nazwy nie pomnę, ale stosowałem do błotnika właśnie (opel) - było to czarne i nazywało się masa uszczelniająca samochodowa bodajże.

Napisano

Carsystem KS-1000. Stosowałem na gołą blachę (tak, wiem, że nie powinno się tak robić), kilka lat temu. Nadal nie widać śladów korozji. Po wyschnięciu przypomina gumę/fabryczne zabezpieczenie. Występuje w puszkach do natrysku, ale ja nanosiłem pędzlem. Szybko schnie. Na początek rozcieńczałem trochę benzyną ekstrakcyjną, żeby ładnie wpływało w zakamarki.