Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piec dwufunkcyjny - manometr problem

Featured Replies

Napisano

Cześć. Mam taki piec dwufunkcyjny:

4MrVeX9.jpg

Od pewnego czasu na manometrze który znajduje  się z przodu jest pokazane za małe ciśnienie:

2DAImVR.jpg

Jak podwyższyć ciśnienie do optymalnego? ( Zakładam, że powinno mieścić się w zielonym polu. ;) ) Z tego co wyczytałem jest to ciśnienie wody w układzie CO, i trzeba gdzieś dolać wody, pytanie czy to prawda i gdzie jej dolać i jak ? To mój pierwszy w życiu taki piec i dlatego liczę na Waszą pomoc  :piwko:

Napisano

Szukaj po rurach CO. Obstawiałbym, że znajdziesz zaworek gdzieś blisko pieca - ale nie zakładałbym się.

Napisano

Znajdzie zawór jak mu instalator zrobił możliwość dobijania instalacji... W sumie powinien ale różnie bywa.

Krawiec

Napisano

Od spodu - po lewej stronie, między zasilaniem centralnego i wyjściem ciepłej wody - powinieneś mieć małe czarne pokrętełko. Jak masz instrukcję montażu to na stronie 14 rysunek 14 masz narysowane co i jak.

Jakby co to podeślij maila to Ci ją wyślę

Napisano

Z tego co wyczytałem jest to ciśnienie wody w układzie CO, i trzeba gdzieś dolać wody, pytanie czy to prawda i gdzie jej dolać i jak ? To mój pierwszy w życiu taki piec i dlatego liczę na Waszą pomoc  :piwko:

Dobrze wyczytałeś. Jeżeli instalacja była napełniona i nie było ostatnio nic rozbierane (np. nie sciągałeś grzejnika) to ciśnienie nie powinno aż tak spaść.

Teraz poszukaj zaworu przed piecem, najpewniej z czerwoną "wajchą"- powinien być gdzieś blisko pieca. Jak odkręcisz powinno się powoli napełniać.

Napisano

Teraz poszukaj zaworu przed piecem, najpewniej z czerwoną "wajchą"- powinien być gdzieś blisko pieca. Jak odkręcisz powinno się powoli napełniać.

W tym kotle niema potrzeby montowania zaworu do napełniania poza kotłem. Jest zamontowany w kotle. Trzeba tylko zamontować pokrętełko które jest dostarczane razem z kotłem

Napisano

Ja mam piec dwufunkcyjny termeta i z ciśnieniem miałem tak że było albo za małe albo za duże jak się rozgrzał. Okazało się że jest tam taki pojemnik ( w środku z gumy) nie wiem jak się nazywa fachowo i tam trzeba było dobić ciśnienia ( pompką samochodową )

Ale jak koledzy pisza na początek dolać wody do instalacji.

Napisano
  • Autor

Od spodu - po lewej stronie, między zasilaniem centralnego i wyjściem ciepłej wody - powinieneś mieć małe czarne pokrętełko. Jak masz instrukcję montażu to na stronie 14 rysunek 14 masz narysowane co i jak.

Jakby co to podeślij maila to Ci ją wyślę

Dokładnie tak było, z tym że u mnie pokrętełko jest koloru niebieskiego. Przekręciłem, napełniło się i teraz jest OK 

Dziękuje bardzo wszystkim  :piwko:

Napisano

Dokładnie tak było, z tym że u mnie pokrętełko jest koloru niebieskiego. Przekręciłem, napełniło się i teraz jest OK 

Dziękuje bardzo wszystkim  :piwko:

W jednych Junkersach jest niebieskie w innych czarne.

Widać zależy jakie włożyli do kotła :)

Ważne , że działa :ok: