Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy wasze tarcze hamulcowe też są do wymiany?

Featured Replies

Napisano

Ostatnimi czasy moim hamulcom zdarzało się popiskiwać nawet jak nie hamowałem. 893goodvibes.gif Po podniesieniu autka odniosłem wrażenie, że kółka się jakby ciężej kręciły. crazy.gif Postanowiłem pojechać do warsztatu, żeby mi oczyścili i nasmarowali smarem miedzianym prowadnice hamulców.

Jak wymyśliłem tak zrobiłem. Pan mechanik zdjął koła, rozebrał zaciski, wyjął klocki, nasmarował i złożył spowrotem. Objawy ustąpiły. smile.gif

Zostałem jednak poinformowany, że mam bardzo duże ranty na tarczach i przy najbliższej wymianie klocków należałoby również wymienić tarcze. crazy.gif Tył jeszcze dałby radę, ale przód podobno był w opłakanym stanie. Rant był na 2 milimetry. yikes.gif Trochę się ździwiłem, bo auto ma przejechane ciut ponad 30 kkm, klocki pamiętające jeszcze fabrykę są starte dopiero do połowy, a tu mi mówią, że tarcze do już wymiany.

Wracałem do domu kalkulując zbliżające się koszty, ale na szczęście coś mnie tknęło. zlosnik.gif Na podwórku podniosłem autko, zdjąłem koło i się dokładnie przyjrzałem nieszczęsnym tarczom. Rant rzeczywiście jak cholera yikes.gif, ale spostrzegłem, że nie we wszystkich miejscach jest równomierny. confused.gif Puknąłem w ten rancik młotkiem i... prrryyyyysk... coś odskoczyło. Patrzę dokładniej, a to zapieczony nagar z kloczków hamulcowych. hehe.gif Opukałem dokładnie wszystkie tarcze dookoła, nagar odleciał i się okazało, że z 2 milimetrów rantu z przodu się zrobiło coś ledwo wyczuwalnego pod palcem, a z tyłu rant zniknął całkowicie. cool.gif

W ten oto sposób samodzielnie zregenerowałem tarcze hamulcowe, które według speca wrrr.gif (z ASO nota bene) były do wymiany, a co najważniejsze zaoszczędziłem parę stówek cool.gif, które niechybnie wyrzuciłbym w błoto. sick.gif Dzięki tak prostemu zabiegowi jak stukanie młotkiem poprawiło się wg. mnie również odprowadzanie pyłu z klocków hamulcowych, a przede wszystkim zmniejszyła się masa nieresorowana. hehe.gif

Przy okazji zmiany kółek na letnie obejrzyjcie swoje tarcze hamulcowe i spróbujcie je obstukać po obwodzie młoteczkiem. Może dzięki temu Wy też zaoszczędzicie sobie nerwów. wink.gif

Napisano

zebym sluchal za kazdym razem mechanikow to bym juz wiekszosc czesci w aucie wymienił...

Napisano

No to fart. U mnie w poprzednim aucie klocki założone przez fabryke byly tak twarde że tarcze faktycznie miały ranty po przebiegu 30 kkm. Zakładając nowe klocki musiałem je szlifować żeby weszły. Z drugiej strony przy całej grubości tarczy 2 mm rantu to szczegół.

Napisano

Z tym że 2mm rant to szczęgół w życiu bym się nie zgodził. Nie wiem jak wy macie w swoich autach, ale ja mam w swoim grubość nowej tarczy 24mm a grubość tarczy nadającej się do wymiany to 22mm, więc jak można mówić o szczególe przy 2mm rantach po obbu stronach? Koledze założycielowi posta proponuje dowiedzieć się jaka grubość kwalifikuje do wymiany, zmierzyć i wszystko się wyjaśni. Twarde klocki rzeczywiście potrafią zjechać tarcze szybko.

Napisano

> Z tym że 2mm rant to szczęgół w życiu bym się nie zgodził. Nie wiem

> jak wy macie w swoich autach, ale ja mam w swoim grubość nowej

> tarczy 24mm a grubość tarczy nadającej się do wymiany to 22mm,

> więc jak można mówić o szczególe przy 2mm rantach po obbu

> stronach? Koledze założycielowi posta proponuje dowiedzieć się

> jaka grubość kwalifikuje do wymiany, zmierzyć i wszystko się

> wyjaśni. Twarde klocki rzeczywiście potrafią zjechać tarcze

> szybko.

No to margines faktycznie masz bardzo mały. Nie pamietam dokładnie ale u mnie to jest chyba coś około 4-5 mm nowej tarczy.

Przy Feli o której pisałem przy tym rancie, po założeniu nowych bardziej miękkich klocków było wszytsko ok.

Zwracam honor, sprawdziłem dokładnie i u mnie też jest 2 mm. NIe wiem czemu wydawało mi się że więcej, może dlatego że jak zmieniałem po kupnie tobyły zjechane bardziej a hamulce były ok. Tylko za namową kumpla który mi zmieniał klocki dałem się namówić na tarcze.

Przy okazji okazało się że w mojej megance 1.6 mam układ hamulcowy od 2.0 (większe tarcze)

Napisano
  • Autor

> zebym sluchal za kazdym razem mechanikow to bym juz wiekszosc czesci w aucie wymienił...

Tylko, że to jest chore. sick.gif Idziesz do lekarza, to masz nadzieję, że Cię wyleczy. Idziesz do mechanika, to masz nadzieję, że zreperuje auto. Człowiek nie może się znać na wszystkim, ale najwyraźniej trzeba się ciągle szkolić. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Koledze założycielowi posta proponuje dowiedzieć się jaka grubość kwalifikuje do wymiany, zmierzyć i wszystko się wyjaśni.

Właśnie na tym cały pic polegał, że ten rant był taki duży, bo się tarcza nadbudowała. hehe.gif Po obtłuczeniu tego nagaru tarcza jest prawie nówka i schodek jest ledwo wyczuwalny pod palcami. zlosnik.gif Patrzyłem na wskaźniki zużycia na tarczy (coś jak TWI na oponach) i jeszcze mi do nich brakuje hoho. cool.gif

Napisano

ja bym się na Twoim miejscu tak nie cieszył, bo na bezpieczeństwie bym nie oszczędzał, a raz na dwa lata wymienić komplet tarcz plus klocków (może z 400 zł. za wszystko), to chyba Cię na to stać ? waytogo.gif

Napisano

Jezeli pan z ASO stwierdzil ze tarcze nadaja sie do wymiany bo jest duzy rant to albo bym zmienil ASO albo powiedzial panu zeby w balona nie lecial.

Jak powszechnie wiadomo decydujacym czynnikiem o wymianie tarcz jest ich grubosc (poza innymi wadami np. pekniecia, skrzywienia, "bruzdy" itp)

pzdr.

Napisano
  • Autor

> ja bym się na Twoim miejscu tak nie cieszył, bo na bezpieczeństwie bym nie oszczędzał, a raz na dwa lata wymienić komplet tarcz plus klocków (może z 400 zł. za wszystko), to chyba Cię na to stać ?

Stać mnie, ale po co wydawać kasę niepotrzebnie? niewiem.gif Tak jak napisałem klocków jest jeszcze połowa, a tarcze dopiero co draśnięte zębem czasu. zlosnik.gif Bardziej mi chodziło o pana "mechanika", który próbował mi kit wcisnąć. sick.gif

Napisano

> Tylko, że to jest chore. Idziesz do lekarza, to masz nadzieję, że

> Cię wyleczy. Idziesz do mechanika, to masz nadzieję, że

> zreperuje auto. Człowiek nie może się znać na wszystkim, ale

> najwyraźniej trzeba się ciągle szkolić.

Oj, a żebyś Ty wiedział jak pięknie ASO zarabiają na nieświadomych paniach. Mam znajomą urzędniczkę, która wprawdzie na mechanice się nie zna, ale ma skazę zawodową - gromadzi papiery i umie je porównać. No i jak jej zaczęło wychodzić, że klocki chcą jej zmieniać po 6 tkm, a tarcze po 8 (i wiele innych podobnych rzeczy), to tak opr....ła ASO, że od razu się przestali wygłupiać. Ale w ilu wypadkach im to przechodzi na sucho?

Napisano

Zmień serwis.

A ten pan powinien sobie zainwestować w mikrometr lub specjalną suwmiarkę (z "klami") do pomiaru grubości tarcz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.