Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wkład do filtra wody

Featured Replies

Napisano

Kupiłem kilka, ale wzięły i wyjszły - to było parę lat temu, nie pamiętam już, dlaczego takie, a nie inne.

Ostatni założyłem (cytat z metki) aquafilter, FCPP20, 20um*, 10'' - to pewnie wielkość.

Wrzuciłem teraz w szukajkę - od 3 do 54 zł... rotfl

OCB, jaki warto kupić?

*u z nóżką, czyli pewnie mikrony

Napisano

Kupiłem kilka, ale wzięły i wyjszły - to było parę lat temu, nie pamiętam już, dlaczego takie, a nie inne.

Ostatni założyłem (cytat z metki) aquafilter, FCPP20, 20um*, 10'' - to pewnie wielkość.

Wrzuciłem teraz w szukajkę - od 3 do 54 zł... rotfl

OCB, jaki warto kupić?

*u z nóżką, czyli pewnie mikrony

10'' to rozmiar :swinka::phi:  standardowy.

FCPP - filtr mechaniczny ze sznurka polipropylenowego. Są też jakieś "gąbkowe", wielokrotnego użytku, z możliwością płukania - nie wiem, nie stosuję... :hmm:

20 mikronów to "gęstość oczka" - powyżej tej wielkości nie przepuści, ale im dokładniejsza filtracja, tym krótsza żywotność wkładu - sprawdzone organoleptycznie.

Sam stosuję wkłady 50 mikronów - to kompromis pomiędzy dokładnością filtracji, a żywotnością wkładu. Sznurkowe, jak najtańsze - przecież tam nie ma żadnej wielkiej filozofii, za którą warto by zapłacić więcej... :hmm:

Napisano

Tj jak kolega powyżej napisał szukaj sznurkowych 10" a średnica filtrowania to już zależy od wody, miałem 10mikronów, ale dość szybko (2miesiące) się zabijały, teraz mam 20mikronów. Wkłady kupisz w większych sklepach hydraulicznych i marketach bud, ceny jak piszesz od 3zł i ja jakoś tyle płaciłem.

Napisano

Mój fachura od pieców i kotłów mówił mi, że taki filtr 10" działa skutecznie na dla 300 litrów wody, co oznacza, że niemal codziennie trzeba byłby go wymieniać żeby działał tak jak ma działać.

Napisano

Filtr mechaniczny działa, aż się zatka. Grube metry sześcienne przetrwa. Ja w zestawie najpierw miałem 10u, potem przesiadłem się na 1u. Jeszcze mi się nie zatkał - najdłużej z półtorej roku i ze 20m3 przetrwał. Ale nie mogę patrzeć na ten syf (filtr mam pod zlewem) i wymieniam. W przekroju widać, że syf jeszcze nie doszedł do środka. Tyle, że nawet ja u mnie dojdzie i przejdzie, to mi to nie przeszkadza - bo dalej mam kolejne stopnie filtracji więc i tak wyłapują co się przedostanie dalej.

IMO najtańszy, lepiej FCPS, 10u maks i wymiana jak się zapcha albo komuś wygląd przeszkadza.

Napisano

IMO najtańszy, lepiej FCPS, 10u maks i wymiana jak się zapcha albo komuś wygląd przeszkadza.

10um maks, ale chyba pod zlewem w mieszkaniu - 20m3, to ja w poltorej miesiaca wody zuzywam ;)

Wlasnie musze wymienic, ale jeszcze nie sprawdzalem. Te 10" to wysokosc? Srednice wszystkie sa takie same?

Napisano
  • Autor

10um maks, ale chyba pod zlewem w mieszkaniu - 20m3, to ja w poltorej miesiaca wody zuzywam ;)

Wlasnie musze wymienic, ale jeszcze nie sprawdzalem. Te 10" to wysokosc? Srednice wszystkie sa takie same?

Średnica suchego jest mniejsza, w wodzie "pęcznieje" i wypełnia pojemnik, więc pewnie rozmiar uniwersalny. :ok:

Napisano

Średnica suchego jest mniejsza, w wodzie "pęcznieje" i wypełnia pojemnik, więc pewnie rozmiar uniwersalny. :ok:

to nie średnica - to wysokość. 25cm średnicy to niezła haubica by była. U mnie nie wypełnia zbiornika - zostaje duży luz.

10um maks, ale chyba pod zlewem w mieszkaniu - 20m3, to ja w poltorej miesiaca wody zuzywam

To może mieć sens kilka stopni. U mnie wg producenta są trzy stopnie wstępnej filtracji - 10u, węgiel, 1u.

Napisano

to nie średnica - to wysokość. 25cm średnicy to niezła haubica by była. U mnie nie wypełnia zbiornika - zostaje duży luz.

To może mieć sens kilka stopni. U mnie wg producenta są trzy stopnie wstępnej filtracji - 10u, węgiel, 1u.

Cos mi sie wydaje, ze ja mam 2 filtry i zawor zwrotny pomiedzy nimi, ale moge sie mylic. Niewykluczone, ze mam dwa rozne stopnie filtracji, tylko jak to sprawdzic?
Napisano
  • Autor

Olleo pytał o średnicę. :ok:

10 cali to wysokość.