Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porady naprawcze

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem po wymianie olejów i filtrów i przy okazji mechanior stwierdził uszkodzoną osłonę zew. przegubu (do wymiany) i do wymiany tylne łożysko w kole (zgłosiłem lekkie wycie), moje pytanie jest takie, czy osłonę wymieniać samą czy razem z przegubem no i czy wymienia się same łożysko czy lepiej razem z piastą (koło nie drga ale b. cicho powyżej 70 km/h wyje). No jeszcze jak mi ktoś napisał czy dużo jest z tym roboty i ile może kosztować to byłoby b. fajnie :)

Napisano

...,samo łożysko się wymienia ;)

O ile nie jest zintegrowane z piastą, niestety w wielu autach to już standard i nie da się wymienić samego łożyska :)

Napisano

O ile nie jest zintegrowane z piastą, niestety w wielu autach to już standard i nie da się wymienić samego łożyska :)

Da sie tylko producent tego nie przewiduje np w takim smarcie forfour nawet stworzono do tego specjalistyczne narzędzia 

Napisano

czy osłonę wymieniać samą czy razem z przegubem no i czy wymienia się same łożysko czy lepiej razem z piastą

wszystko zależy od możliwości, cen i stanu. Jeżeli osłona jest tylko delikatnie uszkodzona, przegub nie stuka, smaru nie wymyło, piachu nie naszło to sama manżeta+nowy smar i w drogę. Jeżeli są wątpliwości to lepiej odrazu całość.

Łożysko się wymienia samo jeżeli nie jest zintegrowane. Wszystko zależy od auta.

W takiej piaście też dasz radę wymienić samo łożysko? http://www.motostacj...ierowniczy.html

Skoro da się wymieniać niewymienne sworznie wahaczy to czemu nie łożysko?

Przecież to nie jest monolit, skoro ktoś to poskładał wcześniej to zapewne da się rozłożyć i poskładać. Na pewno są modele w których zastosowano jakieś zabezpieczenia albo ceny kpl piast są niskie wtedy nie warto się bawić.

Napisano

Przecież to nie jest monolit, skoro ktoś to poskładał wcześniej to zapewne da się rozłożyć i poskładać. Na pewno są modele w których zastosowano jakieś zabezpieczenia albo ceny kpl piast są niskie wtedy nie warto się bawić.

Chyba, że łożyska nie dokupisz, bo go nie ma w "wolnej sprzedaży" lub któraś z bieżni jest częścią piasty :skromny:

Pozostaje jeszcze kwestia gwarancji/odpowiedzialności w przypadku takich napraw, bo jak się koło urwie to różnie może być ;]

Napisano

Chyba, że łożyska nie dokupisz, bo go nie ma w "wolnej sprzedaży" lub któraś z bieżni jest częścią piasty :skromny:

a to inna kwestia już. Z dostępnością można sobie poradzić, z bieżnią już bym się nie bawił.

Pozostaje jeszcze kwestia gwarancji/odpowiedzialności w przypadku takich napraw, bo jak się koło urwie to różnie może być ;]

to jest problem wszelkich napraw, przy nowych częściach też tej gwarancji nikt nie daje.

Napisano
  • Autor

wszystko zależy od możliwości, cen i stanu. Jeżeli osłona jest tylko delikatnie uszkodzona, przegub nie stuka, smaru nie wymyło, piachu nie naszło to sama manżeta+nowy smar i w drogę. Jeżeli są wątpliwości to lepiej odrazu całość.

Łożysko się wymienia samo jeżeli nie jest zintegrowane. Wszystko zależy od auta.

Już wiem, że muszę wymienić łożysko z piastą bo do tego modelu idzie komplet, a teraz pytanie za 1000 pkt. bo mechanik mnie tak zaskoczył, że usiadłem, twierdzi on, że wymiana tej osłony+wymiana łożyska będzie trwała ok 3 godz bo muszą ściągać półoś. Mechanikiem nie jestem, ale coś mi tu nie pasuje, no i cena części: osłona zew. przegubu-140 zł, łożysko z piastą-260 zł, czy ktoś chce zrobić mnie w jajo?

Napisano

Ceny porównaj sobie z allegro, immo dobra osłona Spidan-a do Punto 2/Matiz kosztuje 35-40zł. Jeśli chodzi o robote wszystko zależy od samochodu, 3h to bez szału powinien zrobić.