Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie wkreca sie na obroty- diesel.

Featured Replies

Napisano

Pacjent dyzel. Sytuacja nastepujaca. Ruszam 1,2 :ok: wrzucam 3bieg 3,3k rpm gaz w polowie wcisniety i nic nie jedzie obroty stoja mija sekunda  czasem dwie i jak reka odjal. Na dwojce tez mu sie zdarza. Od czego zaczac? Bledow nie wywala.

Napisano

Przycina Ci się EGR.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Pacjent dyzel. Sytuacja nastepujaca. Ruszam 1,2 :ok: wrzucam 3bieg 3,3k rpm gaz w polowie wcisniety i nic nie jedzie obroty stoja mija sekunda  czasem dwie i jak reka odjal. Na dwojce tez mu sie zdarza. Od czego zaczac? Bledow nie wywala.

Tam masz turbo ze zmienna geometria? Ewentualnie cos z EGR...

Znowu Kila nawala? ;)

Napisano

wrzucam 3bieg 3,3k rpm gaz w polowie wcisniety i nic nie jedzie obroty stoja mija sekunda  czasem dwie

A może trzeba wcisnąć gaz do pełna, bo dla tak wysokich obrotów to wciśnięcie do połowy może być mało :hmm:

Napisano
  • Autor

Tam masz turbo ze zmienna geometria? Ewentualnie cos z EGR...

Znowu Kila nawala? ;)

Znowu, nie sprzedalem i znow jest problem ehh. Zmienna geometria jest. Umowilem sie do magika jak turbo to idzie na otomoto. Aak EGR to nie powinno szarpac?

Napisano
  • Autor

A może trzeba wcisnąć gaz do pełna, bo dla tak wysokich obrotów to wciśnięcie do połowy może być mało :hmm:

Nie no litosci 7 lat bylo dobrze to nie to.

Napisano
  • Autor

Winny byl filtr paliwa, co ciekawe wymienialem go 9 miesiecy temu.

Napisano

Winny byl filtr paliwa, co ciekawe wymienialem go 9 miesiecy temu.

Filtron??

Napisano

Filtron??

Podbijam mam to samo co autor w 1.3 cdti , filtr paliwa zmieniany 8-9 m-cy temu filtrona.

Daj znać czy to to ?

Napisano

Słyszałem od kilku osób, że FILTRON ma problem z jakością i w filtrach paliwo rozpuszcza klej i są różnego rodzaju problemy z silnikami.

Napisano

Filtry oleju z filtrona też czasami problemy sprawiały.

Napisano

Słyszałem od kilku osób, że FILTRON ma problem z jakością i w filtrach paliwo rozpuszcza klej i są różnego rodzaju problemy z silnikami.

Kiedyś kolega naprawiał auto które przyjechało na lawecie bo silnik nie odpalał. Za cholerę nie mogli dojść o co chodzi bo wszystko wymienione a nadal nie odpala. Zostałem wezwany do pomocy i stwierdziłem, że problem jest na 100% z paliwem. Pompa paliwa pojechała na reklamację (nowa po regeneracji) i wróciła że niby dobra. Koniec końców okazało się, że winny był nowy filtr paliwa Filtrona bo w tym modelu zawiera zawór reg. ciśnienia i był on wadliwy. Co ciekawe wadliwe były 2 egzemplarze. Kolega zamontował 2 razy Filtrona bo jako jedyny był dostępny od ręki. Po montażu oryginału silnik zaczął chodzić jak złoto :)

Napisano

Pytanie czy jakiekolwiek problemy z Filtronem są aktualne, czy to wszystko historie sprzed iluś tam lat?

Sam używałem Filtrona w poprzednim aucie kilka lat, do obecnego też wszystkie nowe wpadły Filtrona. Póki co zero problemów.

Autor wątku przecież nie napisał jeszcze o filtr jakiej marki chodzi.

Napisano

Pytanie czy jakiekolwiek problemy z Filtronem są aktualne, czy to wszystko historie sprzed iluś tam lat?

Sam używałem Filtrona w poprzednim aucie kilka lat, do obecnego też wszystkie nowe wpadły Filtrona. Póki co zero problemów.

Autor wątku przecież nie napisał jeszcze o filtr jakiej marki chodzi.

Dlatego zapytalem czy to filtron. Bo znajomy mechanik micwlasnie mowil o problemach z filtronami.

Napisano

Kiedyś kolega naprawiał auto które przyjechało na lawecie bo silnik nie odpalał. Za cholerę nie mogli dojść o co chodzi bo wszystko wymienione a nadal nie odpala. Zostałem wezwany do pomocy i stwierdziłem, że problem jest na 100% z paliwem. Pompa paliwa pojechała na reklamację (nowa po regeneracji) i wróciła że niby dobra. Koniec końców okazało się, że winny był nowy filtr paliwa Filtrona bo w tym modelu zawiera zawór reg. ciśnienia i był on wadliwy. Co ciekawe wadliwe były 2 egzemplarze. Kolega zamontował 2 razy Filtrona bo jako jedyny był dostępny od ręki. Po montażu oryginału silnik zaczął chodzić jak złoto :)

Nieco odstąpię od wątku, ale to pokazuje, że u nas są typowi wymieniacze... Wystarczyło wpiąć w dopływ manometr...

Napisano

Nieco odstąpię od wątku, ale to pokazuje, że u nas są typowi wymieniacze... Wystarczyło wpiąć w dopływ manometr...

Akurat w tym przypadku nie masz racji. Pompa umarła (manometr nie był potrzebny żeby to stwierdzić) wiec została zregenerowana a filtr został wymieniony w ramach dużego przeglądu na który właściciel zdecydował się w ostatniej chwili (w dniu przewidywanego odbioru). Błąd polegał na tym że za dużo rzeczy zostało wykonane na raz zamiast robić kolejno najpierw naprawę a później sprawy przeglądowe. Koledzy rozłożyli ręce jak pompa wróciła po sprawdzeniu, zamontowali drugi filtr a na manometrze nadal nie było prawidłowego ciśnienia :)

Napisano
  • Autor

Filtron??

Co za roznica? Orginal bo roznica zadna. Ale juz oleju laduje filtrona bo 1/3 tanszy.

Napisano

Podbijam mam to samo co autor w 1.3 cdti , filtr paliwa zmieniany 8-9 m-cy temu filtrona.

Daj znać czy to to ?

Witam, w moim przypadku problemem okazał się zawór egr. Został wyczyszczony i auto dostało kopa. Pójdzie jednak do wyłączenia aby problem nie wrócił.