Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astry G i H różnice w sile hamowania.

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam obecnie na stanie dwie Astry G i H z tymi samymi silnikami . Obie mają takie same tarcze hamulcowe ( 256 mm ) a z tyłu bębny . Obie mają markowe tarcze i klocki , G ma ATE a H Bosch . Zdawało by się , że G z powodu niższej masy powinna lepiej hamować ale jest niestety na odwrót . Ciekawe dla czego ?

Napisano

A reszta układów w jakim stanie?

Napisano

Pompa hamulcowa w AH to chyba większa jest jak pamiętam, natomiast zgadzam się że hamulce w AH są bardzo dobre.

Napisano

W dieslu AG hamulce to porażka. Jak robiłem remont mieszkania i jeździłem trochę z przyczepką z kilkoma paczkami gresu to ten zestaw hamował jak pociąg :no:

Napisano

Witam

Mam obecnie na stanie dwie Astry G i H z tymi samymi silnikami . Obie mają takie same tarcze hamulcowe ( 256 mm ) a z tyłu bębny . Obie mają markowe tarcze i klocki , G ma ATE a H Bosch . Zdawało by się , że G z powodu niższej masy powinna lepiej hamować ale jest niestety na odwrót . Ciekawe dla czego ?

W moich AH hamulce sa zupelnie rozne (stawiam ze w jednej cos z pompa jest nie tak), wiec co tu porownywac G z H.

Napisano

W Astrach H często było tak, że dwa identyczne modele miały hamulce o różnej skuteczności, jedna hamowała po dotknięciu pedału a w drugiej trzeba było "gnieść" pedał. 

Napisano

Mam obecnie na stanie dwie Astry G i H

Obie mają takie same tarcze hamulcowe ( 256 mm ) a z tyłu bębny . Obie mają markowe tarcze i klocki , G ma ATE a H Bosch . Zdawało by się , że G z powodu niższej masy powinna lepiej hamować ale jest niestety na odwrót . Ciekawe dla czego ?

Średnica tarcz i fakt "bębnienia" z tyłu :phi: to zbyt mało danych - mogą się różnić średnicą tłoczków w zaciskach i pompie hamulcowej, wielkością serwa, producentem przewodów elastycznych (oplot mniej lub bardziej podatny na rozciąganie).

Napisano

Ja mam podobny problem z moimi Vectrami C, jedna ma zestaw tarcz 285mm , a w drugiej 314mm i obie hamują tak samo lipnie :D