Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawdopodobny pad parownika ???

Featured Replies

Napisano

Coś mi ostatnio Astra IV zaczęła kulać na gazie, we wrześniu robiłem u takiego jednego przypadkowego gazownika przegląd (filtry, regulacja). Myślałem, że się mapa rozjechała - objawy: rano na benzynie lekki strzał w filtr powietrza a na gazie brak wolnych obrotów (obr na luzie ok 1500). Wczoraj do niego podjechałem, podłączył komp i mówi, że parownik do wymiany, tzn daje za duże ciśnienie a śruba od reg. ciśnienia skręcona na max. Parownik to KME TUR, przejechałem na nim 57 tyś km.

Możliwy jest pad parownika czy mnie gaziarz chce na 350 PLN przekręcić na nowy parownik ?

Niestety gazownik który mi montował instalację wyprowadził się na drugi koniec Wawy, więc chyba mnie czeka wyprawa na drugą stronę Wisły. Rozmawiałem z nim przez tel. i stwierdził, że to nie możliwe aby KME padł tak szybko.

Napisano

Jak na benzynie jest problem, to parownik odpada. Zapłon albo dolot powietrza. Szukaj nieszczelności w dolocie a jak dawno nie zmieniane, to filtr powietrza, świece i kable zapłonowe do wymiany.

Tylko co może strzelać na benzynie?

Napisano
  • Autor

Jak na benzynie jest problem, to parownik odpada. Zapłon albo dolot powietrza. Szukaj nieszczelności w dolocie a jak dawno nie zmieniane, to filtr powietrza, świece i kable zapłonowe do wymiany.

Tylko co może strzelać na benzynie?

Nie kolego na benzynie jest wsio ok. Świece zmienione we wrześniu, brak kabli bo jest cewka a do wymiany filtra powietrza mam jeszcze 8 tyś km. Miałem już takie objawy z porannym strzałem na zimnym silniku i winną była rozjechana mapa, za bogata mieszanka.

Napisano

Nie kolego na benzynie jest wsio ok.

To co to znaczy, bo nie zrozumiałem:

"rano na benzynie lekki strzał w filtr powietrza"

Napisano
  • Autor

hana , stag isa 2, kme tur, przewody faro

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

. Szukaj nieszczelności w dolocie a jak dawno nie zmieniane, to filtr powietrza, świece i kable zapłonowe do wymiany.

Tak jak myślałem gazownik chciał mnie naciąć na koszty (sytuacja wypisz-wymaluj z programu "Będzie Pan zadowolony")

Były poprzerywane wężyki gumowe  od podciśnienia.

Czas chyba zakupić kabelek i ściągnąć soft Staga aby sobie samemu diagnostykę robić.

W każdym bądź razie jakby co NIE POLECAM gazownika w Ożarowie Maz - warsztat przy DK2 koło Godana.

Napisano

Czas chyba zakupić kabelek i ściągnąć soft Staga aby sobie samemu diagnostykę robić.

:oki:

• 1 miesiąc później...
Napisano

Podepnę się żeby nowego wątku nie zakładać.

Instalacja Prins. Jeździ ok, obroty jałowe ok, nie przerywa, spalanie w normie.

Cały czas lekko puszcza przez zawór bezpieczeństwa w reduktorze. Zaraz po przełączeniu na gaz, i po zgaszeniu ciepłego silnika po trasie też jeszcze przez jakiś czas. Co można z tym zrobić we własnym zakresie ?