Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koła strukturalne a śruby

Featured Replies

Napisano

witam ponownie po sąsiedzku :)

Podpowiedzcie mi dobrzy ludzie, bo mam problem. Na lato mam komplet fabrycznych alufelg (konkretnie to od Alfy Romeo), a na zimę strukturalne stalówki (5x110 Astra H, Zafira B, Vectra C) - czy muszę zmieniać śruby, czy mogą zostać te same, które mam do alufelg? Ewentualnie jak mogę rozpoznać czy śruby są uniwersalne, czy typowo do alu? Będę wdzięczny za pomoc.

Napisano

W przypadku Opla i fabrycznych felg alu jak i stalowych stosuje się te same śruby. We fiatach wiem że były do alusów potrzebne dłuższe. Nie wiem jak w przypadku alusów od Alfy, ale że Alfie bliżej do Fiata może być tak samo. Czyli te od alusów mogą być za długie.

Napisano
  • Autor

Hmmm... Akurat w moim poprzednim Fiacie fabryczne śruby od alusów pasowały także do stalówek. Pozostaje mi w takim razie przetestować jak będzie w Alfie. Dzięki za odpowiedz :ok:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Potwierdzam. Mam letnie na alu i zimowe na strukturalnych. Stosuje te same sruby.

• 2 tygodnie później...
Napisano

W Oplu te same, a różnica to nie tylko długość, ale często i stożek śruby, sprawdź dokładnie!

Napisano

wziąłem na tapetę Alfę 159 1,9 i wychodzi mi inna szpilka, nie dość, że M14x1,5 to jeszcze 51mm długa, ale gwint nie na całej długości.

Oplowe masz M12x1,5 i 47mm i gwint do stożka.

To wiedza wyłącznie katalogowa.

Od jakiej Alfy masz te koła?

Napisano

OIDP M12 mają małe Ople (czyli większość). Duże Ople (Insignia, Zafira) mają M14x1,5 i też gwint nie do końca.

pozdro.,

mxw.

Wysłano z D802 za pomocą Tapatalk2.

Napisano

OIDP M12 mają małe Ople (czyli większość). Duże Ople (Insignia, Zafira) mają M14x1,5 i też gwint nie do końca.

pozdro.,

mxw.

Kolega szuka śrub do koła (z łbem), a Ty zdaje się piszesz o układzie szpilka + nakrętka.

Zgadza się?

Napisano

No zdecydowanie piszę o układzie szpilka + nakrętka M14x1.5 - tak mam w Oplu.

Śruby mam w Nubie, i oczywiście inne do stalówek i inne do alu.

pozdro.,

mxw.

Napisano

ano właśnie,czyli inny układ niż u kol. mdyrka. Szpilki + nakrętki w Oplu masz dopiero w Insi (M14) i Astrze J + Zafirze C (M12), czyli to dość świeży temat.

Do Vectry C/Zafiry B włącznie (z "małych" Opli) były śruby pamiętające Kadetta D czy Corsę A i to jedne dla alu + stali.

Ale czy to te same co w Alfie dalej pozostaje sprawą otwartą choć nie sądzę.