Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbieżność, a zużycie opon.

Featured Replies

Napisano

Czy po przejechaniu tysiąca kilometrów bez ustawionej zbieżności mogłem mocno zaszkodzić oponą? Dzisiaj się okazało, że mimo, iż miała być ustawiona to jednak ktoś zapomniał.

Jakie mogą być wyczuwalne objawy braku zbieżności w aucie? Pozdrawiam :)

Napisano

zbiezność ustawia te parametry

_tmp_5231a2d229d826.55429034.gif*

sprawdź więc czy opony nie pościnane są

*) obrazek zapożyczyłem z profiauto.pl

Napisano
  • Autor

Myślisz, że po takim przebiegu mogłem pościnać opony? Nic niepokojącego nie słyszę...

Napisano

ja nie wiem czy masz źle ustawioną zbieżność, a jeśli tak to o ile.

IMHO zerknąć pod auto i sprawdzić dobrze opony to chyba nie problem :)

Napisano

Dokładnie. Skoro już masz tak, to sprawdź stan opon (czy z jednej strony bieżnik nie jest bardziej zjedzony, niż z drugiej). Przy znacząco złej zbieżności dosyć szybko robi się różnica.

Napisano
  • Autor

Jakieś masakrycznej różnicy nie czuje. Może delikatnie na zewnątrz opony jest go delikatnie mniej. Opony są nowiutkie. Jeśli już je "zjadło" to po ustawieniu zbieżności nie wyrówna się?

Napisano

nie, bo wtedy opona się powinna równo zużywać :)

Napisano

Zależy jak bardzo masz rozjechaną zbieżność. Jak mocno to pewnie nawet do drutów mogło zużyć opony po kilkuset kilometrach. A może się okazać tak naprawdę, że mimo nierobienia, zbieżność masz poprawną.

Napisano

jeżeli auto Ci nie myszkuje i trzyma kierunek to nie masz bardzo rozjechanej geometrii.. Spore różnice można wyczuć przy poprzecznych nierównościach albo dziurach, auto wtedy potrafi nagle zarzucić.

Generalnie wsiadasz w auto i jedziesz do warsztatu na kontrolę.

Napisano

jeżeli auto Ci nie myszkuje i trzyma kierunek to nie masz bardzo rozjechanej geometrii.. Spore różnice można wyczuć przy poprzecznych nierównościach albo dziurach, auto wtedy potrafi nagle zarzucić.

No nie do konca. Wystarczy miec ustawione np mocno zbieznie. Wtedy wrecz ma sie wrazenie, ze auto jest bardzo stabilne i na nierownosciach i na hamowaniu. A opony scina jak zle. Myszkowanie bedzie przy rozbieznosci albo duzych rozjazdach pomiedzy stronami/osiami.

Napisano

No nie do konca. Wystarczy miec ustawione np mocno zbieznie. Wtedy wrecz ma sie wrazenie, ze auto jest bardzo stabilne i na nierownosciach i na hamowaniu.

i pluje przodem na śliskim jak wściekłe ;] Wszystko ma swoje wady wyczuwalne na drodze.

Napisano

Niektorzy w ogole takich subtelnosci nie wyczuwaja...jest slisko to musi pluc :hehe: :hehe: