Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie w łazience

Featured Replies

Napisano

W tej chwili jest 17x halogen 12V 20W, coś tam się zadziało w kablach, będę musiał dobrać się do sufitu. Obecny transformator troidalny robi taki bałagan w instalacji przy włączaniu, że wywala bezpiecznik. Wobec powyższego możliwa jest przeróbka na 230V, ale nie upieram się na to.

Chciałbym mieć dobre oświetlenie, ale najchętniej led'owe ze względu na rachunki.

Obecnie wygląda to tak:

post-132685-0-25103600-1446935983_thumb.jpgpost-132685-0-28239500-1446935993_thumb.jpgpost-132685-0-20405000-1446936002_thumb.jpgpost-132685-0-36022800-1446936009_thumb.jpg

W drugiej łazience mam takie "żarówki" w oprawkach:

post-132685-0-42603200-1446936128_thumb.jpgpost-132685-0-07988600-1446936570_thumb.jpgpost-132685-0-14225800-1446936578_thumb.jpg

ale tam jest ich 6 i jest mega jasno - jak wstaję w nocy na siku i odruchowo włączę to oświetlenie to budzę się na amen, więc włożenie 17x coś takiego spowodowałoby, że nie dałoby się wejść do tej łazienki, zresztą oprawy nie zmieściłyby się na łuku nad kabiną.

Jakie macie pomysły? Oczywiście nie chcę wydać na to majątku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

340 watowe oswietlenie lazienki? Sporo - jaką ona ma powierzchnię?

Teraz sa już całkiem dobre ledy GUI10 (tego typu, co masz w drugiej lazience) i dają światło o tempersturze barwowej halogenów, więc te u siebie w kuchni wymienilem schodząc z poboru 200W na ... 16.5W. W tej drugiej lazience chyba przesadzileś z mocą tych ledów, mnie 5.3W / 345 lumenów zastąpiło spokojnie (według subiektywnego odczucia) halogeny 12V/35W.

Co do przeróbki na 230V to podstawowe pytanie, czy żaden z tych 17 halogenów nie znajduje się w chronionej strefie zero, czyli nad obrysem wanny czy brodzika, bo wtedy 230V by odpadało.

Co do doboru "żarówek" - w Castoramie mi się zaklinali, ze nawet jeżeli odpakuję z plastikowych zgrzewek wymagających rozcięcia, to o ile tych zgrzewek "specjalnie nie zmasakruję", przyjmą mi zwrot żarówek, jeżeli mi nie będą odpowiadały. Ne wiem, csy to działa, bo mi odpowiadały i nie zwracałem. Ale jezeli działa, to będziesz mógł wymiemić, jeżeli Ci będzie za jasno/za ciemno.

Edit - przy przeróbce ma 230V będziesz musiał wymienić "oczka" do lamp i trzonki oprawek na gu10. Oczka w sieci kupisz od ok. 6 zł, ale jeżeli mają oprawki na 12V, do i gz10 będziesz musial dokupić. W sklepach stacjonarnych chcą za nie 3-4 zł, ale w sieci kupisz za 1.5 zł. No i jeżeli przewody są niskonapięciowe, to trzeba będzie wymienić na sieciowe.

Napisano

Gdybyś zdecydował się zostać przy starym, to problem z bezpiecznikami można rozwiązać. Wystarczy dać w szereg z transformatorem termistor ntc. Ograniczy on prąd rozruchowy transformatora. Koszt to jakieś 5-10zł.

Napisano
  • Autor

340 watowe oswietlenie lazienki? Sporo - jaką ona ma powierzchnię?

Dobre pytanie, tak na oko będzie ~5m2, zresztą to nie jest jedyne oświetlenie w tej łazience, jest jeszcze 60W (obecnie świeczka led ~5W) nad lustrem.

Teraz sa już całkiem dobre ledy GUI10 (tego typu, co masz w drugiej lazience) i dają światło o tempersturze barwowej halogenów, więc te u siebie w kuchni wymienilem schodząc z poboru 200W na ... 16.5W. W tej drugiej lazience chyba przesadzileś z mocą tych ledów, mnie 5.3W / 345 lumenów zastąpiło spokojnie (według subiektywnego odczucia) halogeny 12V/35W.

To samo zrobiłem wczoraj - zastąpiłem 6x40W 230V 6x6W LED 230V i wyszło tak, że jest potwornie jasno.

nad obrysem wanny czy brodzika, bo wtedy 230V by odpadało.

Ten łuk na pierwszym zdjęciu znajduje się na obrysie kabiny.

Gdybyś zdecydował się zostać przy starym, to problem z bezpiecznikami można rozwiązać. Wystarczy dać w szereg z transformatorem termistor ntc. Ograniczy on prąd rozruchowy transformatora. Koszt to jakieś 5-10zł.

Rozumiem, że daję termistor ntc na 230V?

Pozdrawiam BAS

Napisano

poszedł priv

Napisano

@@bas - mnie lazienkę 3.3 x3.3 metra oświetla mocno jasno jedna dyndająca E27 LED 10W ;] Do tego mam nad kibelkiem spota do czytania, też niedawno zmienionego z halogena 50W/230V na led 5W/230, a nad lustrem w szafce mam jeszcze trzy halogeny 12V po bodaj 20W (albo i 10), ale mam zamiar je też zmienić na ledy.

Napisano
Rozumiem, że daję termistor ntc na 230V?

Tak, od strony pierwotnej transformatora.

Napisano
  • Autor

Tak, od strony pierwotnej transformatora.

Wtorek/czwartek podjadę do elektronicznego na ploty i zobaczymy. :)

Na 100% w szereg (przecież cały prąd będzie przez niego płynął) a nie równolegle?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Zgadza się. Prąd spowoduje rozgrzanie się termistora, co z kolei pociągnie za sobą zmniejszenie się jego rezystancji.

Myślę, że taki 25-80 ohmów powinien być ok.

Napisano
  • Autor

Zgadza się. Prąd spowoduje rozgrzanie się termistora, co z kolei pociągnie za sobą zmniejszenie się jego rezystancji.

Myślę, że taki 25-80 ohmów powinien być ok.

Zastanawiam się jeszcze nad wymianą tego transformatora na mniejszy. Teraz pewnie jest 400-500W (lub więcej, pamiętam, że bydle było bardzo duże), jak założyłbym ledy to potrzebowałbym 17x max5W=85W czyli 100W byłoby wystarczająco, jednocześnie taki 100W pewnie mniej szarpie przy starcie.

EDIT: wychodzi na to, że 17x2,16W=37W, więc nawet 50W by wystarczyło.

Pozdrawiam BAS

Napisano

No to nie dziwne, że wywala bezpiecznik.

Diody potrzebują prądu stałego, więc lepiej byłoby kupić gotowy zasilacz impulsowy. I osobiście wstawiłbym ledy świecące tylko do dołu. Chyba, że masz sufit równy jak blat z marmuru (a widać, że nie ;)). W przeciwnym wypadku - jeśli diody wystają ponad poziom sufitu - widać każdą, nawet minimalną nierówność. Jeśli nie wystają, to nie widzę sensu oświetlania boków opraw.

Napisano
  • Autor

Sufit jest z płyty kg.

Pozdrawiam BAS

Napisano

0ja bym dał z 2 plafony dwuzarówkowe na trzonku e27        połaczyc LED z CFL

w swojej łazience mialem 100w +100w  tradycyjne zarowki

zmienilem na 12w led + 60w tradycyjna - do malowania sie   - łazienka  mała z 4m2

jak ide w nocy to nie zapalam led -nie wali po oczach

Napisano

No to nie dziwne, że wywala bezpiecznik.

Diody potrzebują prądu stałego, więc lepiej byłoby kupić gotowy zasilacz impulsowy. I osobiście wstawiłbym ledy świecące tylko do dołu. Chyba, że masz sufit równy jak blat z marmuru (a widać, że nie ;)). W przeciwnym wypadku - jeśli diody wystają ponad poziom sufitu - widać każdą, nawet minimalną nierówność. Jeśli nie wystają, to nie widzę sensu oświetlania boków opraw.

Diody 12V dzialają takze przy prądzie zmiennym, bo mają wewnątrz swoje prostowniki. Natomiast masz rację z zasilaczem impulsowym z dwóch powodów:

a) daje on napięcie stabilizowane bardzo blisko 12V, podczas gdy trafa do halogenów potrafią przy małym obciążeniu dawać i pod 15V, a to mocno skraca żywotność ledów,

b) zasilacze stabilzowane występują w wersjach SELV, czyli z pełną izolacją strony wtórnej od strony pierwotnej, co jest ważne w kwestiach bezpieczeństwa użytkownika.

Napisano

Ad 1

rozumiem że masz tam żarówki G4?

Jak tak to polecam zmienić zasilacz na dedykowany do ledów i takie żarówki t12-p-g4-12v-13w-12x2835-led-ccd-ww.jpg

Ad 2

W drugiej łazience nie jesteś w stanie podzielić oświetlenia na sekcje?

Takie jak na zdjęciu Gu10 występują w różnych mocach więc możesz sobie dobrać słabsze lub mocniejsze i o różnym kącie świecenia.

Napisano

U mnie łazienka ma wymiary coś koło 2,8x1,5m. Stare budownictwo z sufitem na wys. 3m, więc obniżyłem o jakieś 30cm kartongipsem. Na wys. 2,7m mam 6 szt. LEDów GU10. Wg specyfikacji dają po 400lm każdy.

Nic więcej nie trzeba, jest wystarczająco jasno.

Napisano

U mnie łazienka ma wymiary coś koło 2,8x1,5m. Stare budownictwo z sufitem na wys. 3m, więc obniżyłem o jakieś 30cm kartongipsem. Na wys. 2,7m mam 6 szt. LEDów GU10. Wg specyfikacji dają po 400lm każdy.

Nic więcej nie trzeba, jest wystarczająco jasno.

co sie tak uparliście na trzonki g4 , g10?

dlaczego nie stosujecie e27?

Napisano
  • Autor

Mam już G4 a wolałbym uniknąć przeróbki.

Jakoś nie wyobrażam sobie gwiezdnego nieba na e27.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Bo jest brzydkie i wystaje z powierzchni. I trudno kupić E27 na 12V do łazienki. Nie każdy lubi lastryko na podłodze i słoik na suficie
Napisano

Od lewej

Led z wcześniejszego posta [tu jako G9], inny led, zarowka G9, inny led

;-)

post-149638-0-05652700-1447099217_thumb.jpg

Napisano

Bo jest brzydkie i wystaje z powierzchni. I trudno kupić E27 na 12V do łazienki. Nie każdy lubi lastryko na podłodze i słoik na suficie

jaki jest sens 12v do łazienki ?

e27 tez mozna wpuscic w sufit

Napisano

jaki jest sens 12v do łazienki ?

e27 tez mozna wpuscic w sufit

Wsadź palce stojąc w wannie z wodą do gniazda 12V a potem do 230V i nam opowiedz wrażenia. A odnośnie G4, G9 to poprostu zajmują o wiele mniej miejsca od E27 i stwarzają szerokie pole do rozmaitych aranżacji wnętrza.
Napisano

Wsadź palce stojąc w wannie z wodą do gniazda 12V a potem do 230V i nam opowiedz wrażenia. A odnośnie G4, G9 to poprostu zajmują o wiele mniej miejsca od E27 i stwarzają szerokie pole do rozmaitych aranżacji wnętrza.

podczas mycia ladujesz psalec do oprawki?

Napisano

podczas mycia ladujesz psalec do oprawki?

Jadąc autem zapinasz pasy bezpieczeństwa? Jeśli tak, to po co, skoro nie planujesz wypadku...

Napisano

W strefie "0" nie dawałbym żadnych oprawek.