Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana fug pod prysznicem

Featured Replies

Napisano

jako że w kabinie prysznicowej fugi gdzieniegdzie się wykruszyły zamierzam je wydłubać i od nowa zafugować (silikon przy brodziku też wymienię)

mam już rodzaj fugi jaką użyłem (żeby kolor się zgadzał z resztą łazienki - choć zdaję sobie sprawę że będzi widać - reszta fug w łazience ma już kilka lat)

teraz dłubanie fug:

taki skrobak da radę?

topex-skrobak-do-fug-16b471-nasyp-wolfra

czy cos jeszcze potrzebuję? do dłubania?

(do fugowania sprzęt mam)

co polecicie do impregnacji fug?

jaki silikon do uszczelnienia brodzika ?

inne porady?

Napisano

Kiedyś było takie "mleczko" z którym się fugę rozrabiało i po związaniu nie była porowata, a szklista. Szukałbym czegoś podobnego.

Co do skrobania, to uważaj przy narożnikach płytek, żeby nie odwalić polewy. Ja fugi usuwałem w ten sposób, że najpierw je przecinałem wzdłuż dokładnie na środku wibracyjnym Multitoolem, wtedy łatwiej odchodziła ta reszta. Warto podpiąć odkurzacz, bo się kurzy, choć mniej niż przy kątówce.

Napisano

Też wymieniałem fugi w kabinie prysznicowej i dało radę.

Napisano

co polecicie do impregnacji fug?

Fug się nie impregnuje, w miejscach takich jak kabina prysznicowa stosuje się fugi epoksydowe, ale uważaj bo epoksydowe kładzie się trochę inaczej niż cementowe, w sensie, że jak nie oczyścisz od razu kafli to będzie problem.

Jaką masz obecnie fugę? Większość producentów trzyma paletę kolorów zarówno dla fug cementowych jak i dla fug epoksydowych.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

No wlasnie mam cementowa z mapei-a

Napisano

No wlasnie mam cementowa z mapei-a

No to idziesz do sklepu i prosisz o ten sam kolor w wersji epoksydowej. Każdy kolor ma swój numerek.

Żeby mnie tu nie zjedli: oczywiście są preparaty do impregnacji, ale to jest dosłownie pudrowanie syfa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

czy cos jeszcze potrzebuję? do dłubania?

Odpowiednio dużą dawkę ostrożności i cierpliwości... :phi:

Napisano

Fug się nie impregnuje, w miejscach takich jak kabina prysznicowa stosuje się fugi epoksydowe, ale uważaj bo epoksydowe kładzie się trochę inaczej niż cementowe, w sensie, że jak nie oczyścisz od razu kafli to będzie problem.

Jaką masz obecnie fugę? Większość producentów trzyma paletę kolorów zarówno dla fug cementowych jak i dla fug epoksydowych.

Pozdrawiam BAS

Ale można stosować fugi cementowe i je zaimpregnowac...są sporo tańsze od epoxydu...po drugie nie każ laikowi ich klas bo będziesz miał jego płytki na sumieniu

Napisano

Ale można stosować fugi cementowe i je zaimpregnowac...są sporo tańsze od epoxydu...po drugie nie każ laikowi ich klas bo będziesz miał jego płytki na sumieniu

Tutaj filmik instruktażowy: 

Jak kolega nie jest pewien to zawsze może wymaskować płytki taśmą malarską (chociaż jest to kiepska metoda).

Co do samego impregnowania to można, ale tak jak wcześniej napisałem - jest to dosłownie pudrowanie syfa, skoro i tak zmienia fugę to niech kładzie epoksydową.

Najważniejsze przy fugach epoksydowych - szybko usunąć nadmiar z płytek.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Najważniejsze przy fugach epoksydowych - szybko usunąć nadmiar z płytek.

I to w zasadzie skreśla temat zafugowania samodzielnie, dla kogoś kto nie ma DUŻEGO doświadczenia i wynikającej z tego, odpowiedniej szybkości pracy. Tym bardziej, że sama fuga, po rozmieszaniu z dodaniem utwardzacza, też nie ma długiego czasu używalności.

Napisano

I to w zasadzie skreśla temat zafugowania samodzielnie, dla kogoś kto nie ma DUŻEGO doświadczenia i wynikającej z tego, odpowiedniej szybkości pracy. Tym bardziej, że sama fuga, po rozmieszaniu z dodaniem utwardzacza, też nie ma długiego czasu używalności.

Bywa, że trzeba doświadczenia z konkretną fugą ;] Kiedyś Mapei na gresie mnie zaskoczyła, bo od razu go barwiła.

Napisano
  • Autor

I dlatego chce klasc normalna
Napisano

I dlatego chce klasc normalna

W sumie to jestem zupelny laikonik w tym teacie, ale tak z ciekawosci zapytam, czy nie mozna zastosowac silikonu zamiast fugi, szczegolnie przy podlodze i w naroznikach?

Napisano

Nie tylko można, ale wręcz trzeba. We wszystkie wewnętrzne narożniki daje się silikon. Jak staniesz w Castoramie przy regale z fugami, to przy każdym kolorze fugi znajdziesz silikon o tym samym numerze (nr jest oznaczeniem koloru).

Napisano
  • Autor

W sumie to jestem zupelny laikonik w tym teacie, ale tak z ciekawosci zapytam, czy nie mozna zastosowac silikonu zamiast fugi, szczegolnie przy podlodze i w naroznikach?

Tam pojdzie silikon ale nie pytam o to bo silikon juz mi sie zdarzalo wymieniac wiec wiem co i jak
Napisano

I to w zasadzie skreśla temat zafugowania samodzielnie, dla kogoś kto nie ma DUŻEGO doświadczenia i wynikającej z tego,

bez przesady, kluczem przy fugach epoxy jest trzymanie zaleceń producenta - czyt. proporcji.

Rozrabianie małymi porcjami, fugowanie kawałka, czyszczenie i robienie kolejnego. To nie jest fizyka atomowa żeby się tego bać.