Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bierze olej

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, oczywiście wiem, że TTTM i niby jak bierze do litry na 1000 km to nic się z silnikiem złego nie dzieje. Ale nawet u mojego ojca w polonezie ani grama oleju nie ubywa od wymiany do wymiany a ma przejechane100 tkm.

Moja astra ma przejechane 144tkm chyba, że licznik cofnięty, ale tego to niewiem crazy.gif silnik X16SZ zalany olejem LOTOS 10W/40 bierze mi około 0.6l oleju na 1000 km a chciałbym to zużycie zmniejszyć poradźcie jak, czy wystarczy zmienić uszczelniacze zaworów i pierścienie. Czy poprostu dać sobie spokój i zalać olej mineralny żeby dolewki były tańsze?

Napisano

u mnie przyczyna duzego zuzyca byla uszkodzona uszczelka miski olejowej, wymienilem tez oring i uszczelke pokrywy zaworów

teraz minelo pol roku i jest spoko, ubylo ze 3mm na bagnecie

Napisano
  • Autor

> u mnie przyczyna duzego zuzyca byla uszkodzona uszczelka miski

> olejowej, wymienilem tez oring i uszczelke pokrywy zaworów

> teraz minelo pol roku i jest spoko, ubylo ze 3mm na bagnecie

A jaki ewentualny koszt tych uszczelek i czy ktoś orientuje się ile mogą kosztować uszczelniacze zaworów i pierścienie.

Napisano

> A jaki ewentualny koszt tych uszczelek i czy ktoś orientuje się ile

> mogą kosztować uszczelniacze zaworów i pierścienie.

Witam koszt przynajmniej u mnie pierscieni to 160zł ,uszczelniacze 32zł do 16V pozdrawiam uszczelka to niewiem .pozdrawiam.

---------------

Astra gr94r 1.616V HB

154kkm zlosnik.gif

Napisano

> Witam koszt przynajmniej u mnie pierscieni to 160zł ,uszczelniacze

> 32zł do 16V pozdrawiam uszczelka to niewiem .pozdrawiam.

> ---------------

> Astra gr94r 1.616V HB

> 154kkm

no mi łyka literek na tysiaca i czytałem że dobrze zalac mobilem a zuzycie sie zmniejszy hmm.gif

---------------

Astra gr 94 1.616VHB

154kkm only PB zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie byłem w sklepie i kupiłem sobie olej na dolewki Lotos za 4 litry zapłaciłem 65,20 zł położyłem bańkę z olejem do bagażnika, pojechałem do kolegi a on mi mówi, że coś mi wycieka z Asterki, otwieram bagażnik a tam bańka z olejem leży przewrócona i cały olej wylany w bagażniku. Pojechałem powrotem do sklepu oddałem im ten olej i dostałem nowy, ale 4 litry zrobiły swoje na dywaniku w bagażniku, teraz moje pytanko, czym to wywabić?

Napisano

> Właśnie byłem w sklepie i kupiłem sobie olej na dolewki Lotos za 4

> litry zapłaciłem 65,20 zł położyłem bańkę z olejem do bagażnika,

> pojechałem do kolegi a on mi mówi, że coś mi wycieka z Asterki,

> otwieram bagażnik a tam bańka z olejem leży przewrócona i cały

> olej wylany w bagażniku. Pojechałem powrotem do sklepu oddałem

> im ten olej i dostałem nowy, ale 4 litry zrobiły swoje na

> dywaniku w bagażniku, teraz moje pytanko, czym to wywabić?

A to peszek wink.gif Do konca tego oleju na bank nie usuniesz, zawsze tłuste zostanie. Mozesz oddac wykladzine tam gdzie piora tapicerki ale pytanie czy sie podejma czyszczenia hmm.gif Mysle ze najrozsadniej poszukac innej uzywanej wykladziny na jakim szrocie

Napisano
  • Autor

Chyba wezmę i ten dywanik obije jakimś nowym filcem i przy okazji dodam coś żeby go wzmocnić, bo ten jest strasznie miękki angryfire.gif. Ale wracając do tematu to, co można jeszcze zrobić żeby zmniejszyć zużycie oleju i jakie będą ewentualne tego koszty, czy wymiana uszczelniaczy zaworów da jakieś rezultaty czy szkoda zabawy niewiem.gif.

Napisano

było o takiej samej sprawie poszukaj na forum koledze tez sie bańka wylala.

a tak BTW to mi łyka koło 0,5 l na 100 km i tylko na jednym garze bo widać na świecy a silniczek po remoncie pierścienie plus głowica)

Napisano
  • Autor

> a tak BTW to mi łyka koło 0,5 l na 100 km i tylko na jednym garze bo

> widać na świecy a silniczek po remoncie pierścienie plus

> głowica)

A ile kosztował cię ten remoncik jeśli można spytać?

PS Czy ty napewno dobrze napisałeś z tym że spala ci 0,5 l na 100 km, czy poprostu się pomyliłeś (jeśli to na jednej świecy to może masz źle zrobioną głowice)

Napisano

tak 0,5 na setke a za mna kupa dymu

a remoncik 1200 z regeneracja glowicy wymiana pierscieni i 1 tłoka plus płyny

Napisano

> tak 0,5 na setke a za mna kupa dymu

> a remoncik 1200 z regeneracja glowicy wymiana pierscieni i 1 tłoka

> plus płyny

Jest kilka opcji:

1. zle ustawione pierscienie

2. wadliwe lub nie nadajace sie pierscienie, moze sproboj kupic innej firmy...

3. wymieniles przy okazji uszczelniacze?

ale obstawialbym i tak na pierscienie

pozdrawiam

Napisano

jade jutro do mechaniora i zostawiam mu auto na swieta powiedzialem ze potrzebuje do pracy i albo robi albo oddaje kase wiec chyba uczciwa propozycja bo jak oddalem autko do remontu to chyba ze 2 tyg stalo wiec mial czsas zeby sie przylozyc

uszczelniacze i zawory wymienione

Napisano

> jade jutro do mechaniora i zostawiam mu auto na swieta powiedzialem

> ze potrzebuje do pracy i albo robi albo oddaje kase wiec chyba

> uczciwa propozycja bo jak oddalem autko do remontu to chyba ze 2

> tyg stalo wiec mial czsas zeby sie przylozyc

> uszczelniacze i zawory wymienione

ile yikes.gif??

przeciez takie cos dalo by sie zrobic w dwa dni, ja w swoim unolocie robilem dwa dni, ale dlatego ze czekalem na szlif glowicy

Napisano

> tak 0,5 na setke a za mna kupa dymu

> a remoncik 1200 z regeneracja glowicy wymiana pierscieni i 1 tłoka

> plus płyny

5l na 1000km ????? shocked.gif

To mnie zagiąłeś!

Gratuluję wyniku, chyba najlepszy na AK! wink.gif

Pzdr!

I niech asterka szybko wraca do zdrowia!

Napisano

> A ile kosztował cię ten remoncik jeśli można spytać?

> PS Czy ty napewno dobrze napisałeś z tym że spala ci 0,5 l na 100 km,

> czy poprostu się pomyliłeś (jeśli to na jednej świecy to może

> masz źle zrobioną głowice)

Moja Astra przez 9 lat i 110tys. km wcale nie brała oleju od wymiany do wymiany co15tys. km (Mobil 1 5W/50) ale po naprawie awarii zerwanie paska rozrządu - naprawa polagAŁA NA WYMIANIE ZAWORÓW, USZCZELNIACZY zaworowych, uszczelek, remoncie głowicy itp. 1100PLN teraz bierze około 1l na 1000km (czyli tyle ile mówi norma) i jeszcze do tego jest mulasta po dodaniu gazu a dopiero po chwili wchodzi na obroty. Czy wiecie co może być tego powodem?? Dzięki za ewentualne sugestie.

Napisano
  • Autor

Witam dzisiaj zauważyłem, że podczas ostrego skrętu w prawo zaświeca mi się na chwile kontrolka oleju sprawdziłem stan oleju na szabelce i niby wszystko wygląda wporządku, wskazuje mi na bagnecie jakieś 5 mm poniżej MAX, ale olej na bagnecie przez cały czas jest tylko na jednej stronie bagnetu. Oco tutaj chodzi, bo, niewiem co otym myśleć, na zdrowy rozum to jest po prostu mało oleju, ale miarka mówi sam za siebie.

Napisano

> ale miarka mówi sam za siebie.

no właśnie mówi:

> olej na bagnecie przez cały czas jest tylko na jednej stronie bagnetu

To tylko zabrudzenie. Pomyśl sam: wkładasz bagnet do cieczy i mokry jest tylko z jednej strony? Cuda jakieś czy co?

Napisano
  • Autor

> To tylko zabrudzenie. Pomyśl sam: wkładasz bagnet do cieczy i mokry

> jest tylko z jednej strony? Cuda jakieś czy co?

No niby masz racje ale, ja sprawdzałem poziom oleju chyba z 15 razy na zimnym i na rozgrzanym silniku i za każdym razem byłby identyczny błąd, raczej niewydajne mi się.

Napisano

Zrobisz jak zechcesz. Moim zdaniem masz poziom oleju tak niski, ze nawet miarka do niego nie sięga. O ten olej na bagnecie z jednej strony to tylko efekt zabrudzenia bagnetu podczas jego wkładania . Zresztą kontrolka nie zapala się ot tak sobie.

Napisano

> Zrobisz jak zechcesz. Moim zdaniem masz poziom oleju tak niski, ze

> nawet miarka do niego nie sięga. O ten olej na bagnecie z jednej

> strony to tylko efekt zabrudzenia bagnetu podczas jego wkładania

> . Zresztą kontrolka nie zapala się ot tak sobie.

Zgadzams sie z kolegą Lelkiem w 100%.

masz tak mało że ani ci miarka nie dotyka oleju.

(Też tak miałem) Jak na zakretach ostrych świeci to juz nie wesoło z oleum. Proponuje dolewke.

Ale to twoja sprawa.

Napisano
  • Autor

Właśnie przeprowadziłem mały test, a mianowicie dolałem oleju do silnik(weszło 0.4l) teraz na bagnecie za każdym razem jest MAX i również tylko z jednej strony. Przejechałem się kawałek a mianowicie to rozpędziłem asterke do 70km/h i wtedy ostry skręt w prawo i ręczny kontrolka się dalej zaświeciła, powtórzyłem eksperyment w lewo i kontrolka się nie zaświeciła.

Napisano

sluchajcie panowie,

proponuje strajk, teraz to modne, albo wyjdzmy pod salony opli.

czemu te auta tak wciagaja olej?

ja mam taka sytuacje:

kupilem z niemiec sciagniete (to byl glupi pomysl tak a propos i nie polecam nikomu) i wciagal mi 2l /1000 km

ok, to peniw uszczelniacze - tak mowili wszyscy - z mojego doswiadczenia to chyba troche za duzo, jak na uszczelniacze, no ale dobra, sprawdzilem najpierw, ze nie ma zadnych wyciekow i pojechalem wymienic uszczelniacze (okolo 350zl z robota).

po wymianie - dalej 2l/1000km

ok, no coz, pech, to pewnie pierscienie, przeciez w tisie pisze i wogole, nic innego nie moze byc. dobra, wymienilem pierscienie i przy okazji simeringi na wale i walkach, bo niby cos sie tam pocil (okolo 1100zl za wszystko - robota, czesci)

po wymianie - dalej 2l/1000km

hmm, mechanik mnie zlewa, nie chce zwrocic kasy, bo mu powiedzialem: prosze mi wymienic pierscienie, zamiast powiuedziec: olej bierze, zrob pan cos (moj blad frown.gif).

kumpel powiedzial, ze jemu brala jakies 0,5l/1000km i kiedy mu strzelil pasek, to mechanik przy okazji odryl, ze jedno gniazdo zaworowe jest pekniete, wymienil i przestala brac (hmm, gniazdo? dziwne, co ma piernik do wiatraka, jak juz, to prowadnica tu wchodzi w gre, ale on sie upiera, ze gniazdo) poza tym, pewnie mu peklo w czasie zerwania paska, dziwne, ze tylko gniazdo.

Uwagi czyli co zauwazono wink.gif

1. mechanik powiedzial, ze zrowno uszczelniacze jak i pierscienie nie wygladaly zle, moze troche za miekie pierscienie byly, no a w tisie wlasnie pisze, ze to jest ta wada.

2. jesli na jednym cylindrze jest czarna swieca, to wyglada to raczej na prowadnice wyjechana do tego stopnia, ze uszczelniacze nie daja rady - za duzy luz

3. moze to byc tez krzywa glowica albo cos takiego

4. w instrukcji astry pisze, ze to normalne, ze silnik spozywa olej i ze 1l/1000km to normalne,

5. jakbym to przeczytal przed zakupem, to bym nie kupil takiego auta z taka instrukcja wink.gif

6. wstyd jezdzic, z tylu dymi i smierdzi, jak ktos przede mna stal i tak kopcil, to mowilem, co za baran, zamiast naprawic auto to zatruwa.

7. zrobmy pikiete, plissss

8. bede dalej walczyl, oddaje glowice jeszcze raz do dokladnego obejrzenia i zrobienie (koszt ponoc okolo 600zl)

z dymnym pozdrowieniem olejowym

czesc pracy

Napisano

To u mnie nienajtragiczniej.

Tak co jakis czas sobie sprawdzałem i olej był.

Po 10 tyś przejechanych sprawdziłem tak na poważnie to okazało sie że zeszło troszke ponizej minimum.( było zalazne do max). Miedzy max a min ile jest litrów?

Delikatnie szączy mi z miski, ale nie warto robić TTM.

Śmigam na mineralce Castrol GTX.

A tak ogólnie to zły chyba wynik nie jest jak na 10 kkm.

Co mówićie?

Napisano

djalternator: nie no, u ciebie luuz smile.gif

tak swoja droga ja tez jezdze na mineralce Castrola, tyle ze nie GTX bo szkoda kasy, jak musze dolewac po 2l a kiedys sie zgapilem, to dolalem 3l :-0 tak swoja droga to niezly ten silnik, na 0.8l oleju jeszcze chodzi i tylko w zakrecie i przy hamowaniu mi zaswiecil lampka 270751858-jezyk.gif

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.