Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moduł domykania szyb -montował ktoś???

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie. Czy montował ktoś z kolegów moduł domykania szyb do Astry F. cool.gif

Napisano

> Mam pytanie. Czy montował ktoś z kolegów moduł domykania szyb do

> Astry F.

Montowałem cosik takiego w Punto. Bajerek jest fajny tylko ze juz nigdy nie zostawisz uchylonych szyb. Chyba ze zrobi sie dodatkowy wylacznik do modulu domykania

Napisano
  • Autor

A pzry zamknieciu drzwi kluczykiem tez się szyby domkną.

Napisano

> A pzry zamknieciu drzwi kluczykiem tez się szyby domkną.

A teraz to mnie zagiąłeś icon_eek.gif bo w sumie juz nie pamiętam jak to działało u mnie sciana.gif

Napisano
  • Autor

Ale wydaje mi się , że przy centralnym zamku to i tak sie domknie.

Napisano

> Ale wydaje mi się , że przy centralnym zamku to i tak sie domknie.

No tez mi sie tak wydaje. Bo ten impuls sterujacy CZ pojawia sie w calym obwodzie. Ale tak sobie mysle czy do aktywacji domykania nie mozna by bylo wykorzystac czesto spotykanego w autoalarmach dodatkowego kanalu (osobny guzik na pilocie)

Napisano

> A teraz to mnie zagiąłeś bo w sumie juz nie pamiętam jak to

> działało u mnie

=====================================

Moduł oryginalnie jest podpięty pod centralny zamek.U mnie mechanior podpiał moduł pod zamek i jak chce zamknąć tylko dzwi , to wciskam 1 raz guzik w pilocie , a jak chce zamknąć dzwi i podnieść szybki , to musze wcisnąc 2 razy guzik w pilocie.

Szkoda że nie ma "domykacza" do szyber el.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Do szyberka mozna zastosowac ten sam moduł.

Napisano

> Szkoda że nie ma "domykacza" do szyber el.

Tak w ogóle to coś takiego istnieje trzeba by się tylko dokładnie zakręcić za "domykaczem".

Mój wujek ma taki bajer w bmw 520 (98r) co prawda jak nie trudno się domyśleć było tam fabrycznie ale pewnie można zaadaptować do astry bo szyber otwiera i zamyka się dokładnie tak samo.

pozdrawiam

EDIT:

> Do szyberka mozna zastosowac ten sam moduł.

Ja tam nie kumaty w tej sprawie jestem ale przypadkiem nie będzie się zamykał z jednej pozycji i dalej otwierał w drugą pozycję przy takim zwykłym module??

Napisano

na allegro znalazlem cos takiego

ma funkcje domykania szyber el.

Napisano

> Ja tam nie kumaty w tej sprawie jestem ale przypadkiem nie będzie się

> zamykał z jednej pozycji i dalej otwierał w drugą pozycję przy

> takim zwykłym module??

======================================

Własnie nie wiem .Wydaje mi sie , że "domykacz" pracuje tylko w jedną strone i skąd będzie wiedzial , że szyber jest uchylony a nie otwarty ? i zamiast mi zamknąć to otworzy .

Napisano

> ======================================

> Własnie nie wiem .Wydaje mi sie , że "domykacz" pracuje tylko w jedną

> strone i skąd będzie wiedzial , że szyber jest uchylony a nie

> otwarty ? i zamiast mi zamknąć to otworzy .

Witaj! Będzie wiedział, a to stąd, że jest DOMykaczem, a nie otwieraczem, więc domyka szyby, a nie otwiera. A teraz poważne wytłumaczenie: sygnały "wyjściowe" z modułu (plusy lub minusy) podpina się do silników szyb tak, aby tylko zamykały szyby. Domykacz się ponadto programuje na czas zamykania i tak właściwie to on nie wie co robi - zamyka, domyka, czy otwiera - po prostu po wyzwoleniu alarmem lub centralem podaje na wyjścia w określonej kolejności 2 lub 4 sygnały (w zależności od ilości szyb) przez określony przez nas czas. Czas ustawia się tak, aby zdążyć zamknąć szyby całkowicie otwarte, więc niedomkniete domknie na 100%. Równie dobrze można do niego podłączyć 4 trąbki i będzie nam grał melodię po zamknięciu drzwi lub aktywacji alarmu wink.gif

Ale są też domykacze z bajerem, które po zamknięciu drzwi domykają szyby "zapamiętując" ich położenie, a właściwie czas zamykania, natomiast po ich otwarciu ponownie otwierają i to każdą szybę do miejsca, w którym była uchylona przed zamknięciem!!! Fajne, co? Zasada działania tego jest bardziej skomplikowana, a wasz moduł jest pewnie prosty, dlatego nie będę się tu rozpisywał...

A w tym przypadku, gdy się właściwie podepnie sygnał z domykacza do silnika szyberdachu to będzie tylko go zamykał. Trzeba przed montażem wiedzieć jakimi sygnałami są sterowane przy zamykaniu szyby i dach i odpowiednio podłączyć domykacz - bezpośrednio lub czasem trzeba użyć przekaźników...

Pozdrawiam...

Napisano

> Witaj! Będzie wiedział, a to stąd, że jest DOMykaczem, a nie

> otwieraczem, więc domyka szyby, a nie otwiera. A teraz poważne

> wytłumaczenie: sygnały "wyjściowe" z modułu (plusy lub minusy)

> podpina się do silników szyb tak, aby tylko zamykały szyby.

> Domykacz się ponadto programuje na czas zamykania i tak

> właściwie to on nie wie co robi - zamyka, domyka, czy otwiera -

> po prostu po wyzwoleniu alarmem lub centralem podaje na wyjścia

> w określonej kolejności 2 lub 4 sygnały (w zależności od ilości

> szyb) przez określony przez nas czas. Czas ustawia się tak, aby

> zdążyć zamknąć szyby całkowicie otwarte, więc niedomkniete

> domknie na 100%. Równie dobrze można do niego podłączyć 4 trąbki

> i będzie nam grał melodię po zamknięciu drzwi lub aktywacji

> alarmu

> Ale są też domykacze z bajerem, które po zamknięciu drzwi domykają

> szyby "zapamiętując" ich położenie, a właściwie czas zamykania,

> natomiast po ich otwarciu ponownie otwierają i to każdą szybę do

> miejsca, w którym była uchylona przed zamknięciem!!! Fajne, co?

> Zasada działania tego jest bardziej skomplikowana, a wasz moduł

> jest pewnie prosty, dlatego nie będę się tu rozpisywał...

> A w tym przypadku, gdy się właściwie podepnie sygnał z domykacza do

> silnika szyberdachu to będzie tylko go zamykał. Trzeba przed

> montażem wiedzieć jakimi sygnałami są sterowane przy zamykaniu

> szyby i dach i odpowiednio podłączyć domykacz - bezpośrednio lub

> czasem trzeba użyć przekaźników...

> Pozdrawiam...

===============================

?? Dzięki za info .Zaciekawiłes mnie tymi bajerami .Zaraz poszukam po stronach i zobacze , co mogłoby się przydać do el. szyberdachu.

Napisano

master22221: Tylko jak go podłączyć do Merivy (instalka jak w Corsie C)? robiw

Napisano

> master22221: Tylko jak go podłączyć do Merivy (instalka jak w Corsie

> C)? robiw

Cześć! To proste - zdobądź schemat sterowania el. szyb, zobacz jakimi napięciami są sterowane (+12V, masą czy odwracaniem napięcia masa z plusem/plus z masą) i podłączasz zgodnie z instrukcją domykacza, przecinając odpowiednie kabelki. Ja wiem, jak to jest w Astrze G, ale w Merivie?

Nie mając schematu też można sobie poradzić - mierząc napięcia woltomierzem na zaciskach silnika szyby podczas zamykania i otwierania. Ale trzeba się do niego dostać - rozbiórka poszycia wew. drzwi brrrr.... A potem montaż brrrr....

Pozdrawiam.

Napisano

> ===============================

> ?? Dzięki za info .Zaciekawiłes mnie tymi bajerami .Zaraz poszukam po

> stronach i zobacze , co mogłoby się przydać do el. szyberdachu.

Hej!

Jak TYLKO do szyberdachu to moduł na 2 szyby, jak 2 szyby + szyberdach to szukaj modułu na 4 szyby, jak masz 4 szyby i szyber to.... nie wiem, chyba też 4 szybowy, ale trzeba go inaczej skonfigurować, np. po 2 szyby parami z 2 wyjść, a szyber z 3-go wyjścia, ale możliwe są pewnie jeszcze inne możliwości.

Ważne jest, aby kupić taki moduł, który domyka szyby i szyberdach nie jednocześnie, ale kolejno, jedną po drugiej. Chodzi o to, aby chwilowe obciążenie prądowe było jak najmniejsze. Poszukaj na Allegro, tam widziałem kilka takich.

A jak szukasz modułu z domykaniem i odmykaniem to jest MD-14n firmy TRANSFER ELEKTRONIK ( http://www.transfer.pnet.pl/testronik.htm i http://www.transfer.pnet.pl/index.htm ). Steruje 2 szybami, ale pewnie można też 4 parami lub dodatkowo szyberdach...

Pozdrawiam.

Napisano

> Witaj! Będzie wiedział, a to stąd, że jest DOMykaczem, a nie

> otwieraczem, więc domyka szyby, a nie otwiera. A teraz poważne

> wytłumaczenie: sygnały "wyjściowe" z modułu (plusy lub minusy)

> podpina się do silników szyb tak, aby tylko zamykały szyby.

> Domykacz się ponadto programuje na czas zamykania i tak

> właściwie to on nie wie co robi - zamyka, domyka, czy otwiera -

> po prostu po wyzwoleniu alarmem lub centralem podaje na wyjścia

> w określonej kolejności 2 lub 4 sygnały (w zależności od ilości

> szyb) przez określony przez nas czas. Czas ustawia się tak, aby

> zdążyć zamknąć szyby całkowicie otwarte, więc niedomkniete

> domknie na 100%. Równie dobrze można do niego podłączyć 4 trąbki

> i będzie nam grał melodię po zamknięciu drzwi lub aktywacji

> alarmu

> Ale są też domykacze z bajerem, które po zamknięciu drzwi domykają

> szyby "zapamiętując" ich położenie, a właściwie czas zamykania,

> natomiast po ich otwarciu ponownie otwierają i to każdą szybę do

> miejsca, w którym była uchylona przed zamknięciem!!! Fajne, co?

> Zasada działania tego jest bardziej skomplikowana, a wasz moduł

> jest pewnie prosty, dlatego nie będę się tu rozpisywał...

> A w tym przypadku, gdy się właściwie podepnie sygnał z domykacza do

> silnika szyberdachu to będzie tylko go zamykał. Trzeba przed

> montażem wiedzieć jakimi sygnałami są sterowane przy zamykaniu

> szyby i dach i odpowiednio podłączyć domykacz - bezpośrednio lub

> czasem trzeba użyć przekaźników...

> Pozdrawiam...

Witam

Z całym szacunkiem ale moduły domykania szyb nie mają programowanego czasu domykania. Są to urządzenia które wykrywają większy pobór pradu po zamknięciu szyby. Podpinanie silników szyb przez przekaźniki jest w tym momencie bezsensowne, ponieważ moduł nie będzie wiedział czy szyba jest już zamknięta.

Jest to również zabezpieczenie przed przyciśnięciem kogoś przez szybę. Unia zaostrzyła przepisy dotyczące automatyki szyb dlatego moduł domykania proponuje podłączać pod przewód z alarmu na którym pojawia się masa po uzbrojeniu ( zasilanie czujki) a nie pod centralny zamek. Nie wyobrażam sobie na przykład dziecka pozostawionego w samochodzie, które wychylając się przez otwarte okno niechcący wciśnie przycisk zamykający drzwi co spowoduje domknięcie szyby. Również według przepisów UE wyłączenie alarmu, lub otwarcie zamka powinno przerwać domykanie szyb.

Pozdrawiam

Napisano

> Unia zaostrzyła przepisy dotyczące automatyki szyb

> dlatego moduł domykania proponuje podłączać pod przewód z alarmu

> na którym pojawia się masa po uzbrojeniu ( zasilanie czujki) a

> nie pod centralny zamek. Nie wyobrażam sobie na przykład

> dziecka pozostawionego w samochodzie, które wychylając się przez

> otwarte okno niechcący wciśnie przycisk zamykający drzwi co

> spowoduje domknięcie szyby. Również według przepisów UE

> wyłączenie alarmu, lub otwarcie zamka powinno przerwać domykanie

> szyb.

> Pozdrawiam

To co mogą mi przeglądu nie podbić jak nie będzie tego spełniać??Pytam z ciekawości ale niedługo sobie pewnie założe domykanie szyb...

Poranne świąteczne pozdro smile.gif

Napisano

Nie wyobrażam sobie na przykład

> dziecka pozostawionego w samochodzie, które wychylając się przez

> otwarte okno niechcący wciśnie przycisk zamykający drzwi co

> spowoduje domknięcie szyby.

=============================

A sadzasz dziecko na miejscu kierowcy ?? bo chyba tylko tam jest "master" który zamyka zamki i domyka szyby .Oryginalnie to w produkcji seryjnej domykanie szyb jest podłączone pod zamek centralny , a nie pod alarm.

Napisano

> A sadzasz dziecko na miejscu kierowcy ?? bo chyba tylko tam jest

> "master" który zamyka zamki i domyka szyby .Oryginalnie to w

> produkcji seryjnej domykanie szyb jest podłączone pod zamek

> centralny , a nie pod alarm.

Seryjnie domykanie podłączone jest pod bębenek zamka w drzwiach a nie pod centralny, więc zamkniącie drzwi przyciskiem nie powoduje domknięcia szyb. Moje dziecko ma 14 lat i o nie się nie obawiam, natomiast małe dzieci są nieprzewidywalne, teraz siedzi z tyłu a za chwile może siedzieć z przodu.

Co do mastera to wydaje mi się że fabrycznie był z obu stron, ale nie jestem pewny.Natomiast uniwersalne mastery bardzo często zakłada się na obie strony.

Pozdrawiam

Napisano

Witam.

W załączniku podaję 1-stronicową instrukcję podłączenia tego domykacza (w uproszczeniu) ale nic mi to nie mówi, choć tak naprawdę jest to opis odpowiednich wyprowadzeń w Merivie do podłączenia alarmu. A domykacz:ten . Niebawem podrzucę wycinek schematu Merivy. Może ktoś podpowie? robiw

276753204-OPMER03GBB.PDF

Napisano

> Witam.

> W załączniku podaję 1-stronicową instrukcję podłączenia tego

> domykacza (w uproszczeniu) ale nic mi to nie mówi, choć tak

> naprawdę jest to opis odpowiednich wyprowadzeń w Merivie do

> podłączenia alarmu. A domykacz:ten . Niebawem podrzucę wycinek

> schematu Merivy. Może ktoś podpowie? robiw

===================================

Mam ten domykacz i bardzo ładnie chodzi.

Napisano

Witaj!

Mylisz się kolego we wszystkich "zarzutach":

1. Moduł MD-14, którego przykład podawałem powyżej ma możliwość ustawienia CZASU domykania szyb 6s lub 15s!!! A więc jest możliwość jego ustalania.

2. Co do uzycia do sterowania przekaźników, to chodzi tu o to, że gdy szyby są zamykane masą, to trzeba do nich doprowadzić z drugiej strony +12V z akumulatora (zacisk "30"), bo gdy kluczyka nie ma w stacyjce to nie ma również zasilania silników!!! Podczas normalnej pracy szyb, napięcie do nich dochodzi "po stacyjce"!!! Przekaźnik nie wyłącza funkcji wykrywania przeciążenia.

3. Wreszcie - zgadzam się, że moduł ten należy sterować alarmem, a nie z centralnego zamka... Tylko, jeśli ktoś nie ma alarmu??? Pozostaje te drugie rozwiązanie, prawda? Podłączamy moduł do sterowania centralem z kluczyka, czy bębenka, jak napisałeś, aby domykać szyby TYLKO z zewnątrz!!!

4. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to OCZYWIŚCIE moduł ma 3 stopniową regulację czułości reakcji na przeciążęnia. Ma on również wejścia STOPowania lub BLOKowania domykania w określonych sytuacjach (np. jak napisałeś:" ...Nie wyobrażam sobie na przykład dziecka pozostawionego w samochodzie, które wychylając się przez otwarte okno niechcący wciśnie przycisk zamykający drzwi co spowoduje domknięcie szyby...." - otóż właśnie, jak dobrze wszystko połączysz to NIE spowoduje!!!) i wiele innych standardowych cech. O tym nie pisałem, bo nie było to tematem mojej odpowiedzi. Nie sądzisz chyba, że będę tu cytował kilkustronicową instrukcję możliwości sprzętu. I tak pisałem dużo i wyczerpująco, inni ograniczają się do napisania kilku słów, nie mających czasem znaczenia - chyba pracują na punkty...

A tak na zakończenie, czy ktoś myśli, że w naszym zbiurokratyzowanym kraju polski producent czegokolwiek odważyłby się produkować to nie spełniając ilus tam norm, dyrektyw czy przepisów?????? Nie pisałem tu raczej o modułach NN made in UE, ChRL, Taiwan czy Indonesia.... do których nikt się nie przyznaje i które można nabyć TYLKO na Aukcjach internetowych od sprzedawców z lokalizacją "cały kraj".

A już tak na "zakończenie zakończenia", to jak nawet podłączysz domykacz do alarmu, opuścisz pojazd zostawiając dziecko w aucie i kluczyki na siedzeniu (czasem dorośli też są nieprzewidywalni), to jak dzieciak wsadzi głowę w okno i naciśnie alarm to jak się przed tym zabezpieczyć? Odpowiedź: nie montować domykacza? Wszystkiego nie przewidzisz!!!

Pozdrawiam.

Napisano

Witaj!!! Pierwsze słyszę, żeby na przeglądzie sprawdzali czułość el. szyb hehe.gif

Spokojnie montuj domykacz, tylko dobry i z głową!!!

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> W załączniku podaję 1-stronicową instrukcję podłączenia tego

> domykacza (w uproszczeniu) ale nic mi to nie mówi, choć tak

> naprawdę jest to opis odpowiednich wyprowadzeń w Merivie do

> podłączenia alarmu. A domykacz:ten . Niebawem podrzucę wycinek

> schematu Merivy. Może ktoś podpowie? robiw

Witam!!! Nie podpowie, bo załącznik zawiera angielską instrukcję podłączenia autoalarmu Cobra do Opla Merivy i nic nie ma wspólnego z domykaczem szyb. Jak toto było w pudełku z domykaczem to ładne jaja!!! Kto to sprzedaje? Super Sprzedawca:

"Produkt bardzo wysokiej jakości.

ZAUFAJ NAM,ZAUFAJ SUPERSPRZEDAWCY

Pytania kieruj na email lub gadu-gadu

GWARANCJA 5 LAT"

Jak jest GWARANCJA, to gdzie jest Karta Gwarancyjna? I gdzie jest Serwis? Przecież nawet nie wiadomo, jak TO się nazywa?

Jak nic innego nie było w pudełku to chyba nikt tego bezpiecznie nie podłączy... frown.gif No chyba, że ART2, pisał że ma i bardzo ładnie chodzi...

Ja bym tego nie kupował, opis nie wzbudza zaufania do produktu.

Pozdrawiam.

Napisano

master22221: podobają mi się Twoje wypowiedzi, bo faktycznie mało kto (sorry) odpowiada wyczerpująco. Niestety nadal nie wiem jaki moduł i w jaki sposób podłączyć do Merivy? Ten powyższy nie kupiłem tylko dostałem takiego pdfa od sprzedawcy. Zamieszczę schemat centralnego i szybek, to może podpowiesz? robiw

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.