Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężynki na tył ;)

Featured Replies

Napisano

Witam ;)

Klasycznie dawno nie pisałem nic o sprężynach, jako że przód uspokoił się  :mlotek:  na D&D i w końcu mam spokój, to postanowiłem pogrzebać z tyłem ;P Dwa przeloty Polska-Holandia z zapakowanym po sam dach (aż sobie podsufitkę pralką porysowałem :P) sprawiły że pusty siedzi niżej niż przód  :facepalm:

No i żeby nie było za prosto, to D&D nie produkuje na tył sprężyn ;) Więc odwiedziłem największy w Częstochowie sklep z częściami - Edpol, mówię przepięknej Pani iż potrzebuję spręzyny do Stilo Kombi, na co Pani z uśmiechem pyta - a to kombi to 3 czy 5-cio drzwiowe?  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  No cóż, wyszedłem.... już kiedyś dali mi spręzyny na przód od silnika 1.2 a  przy reklamacji stwierdzili - przecież we fiatach to wszystkie części są takie same...

No, przechodząc do sedna poszedłem do sąsiada, no i tu są chocki klocki, bo znalazł niby do mojego 3 długości i 2 grubości, ponoć występują 330mm, 340mm i 360mm - dokładnie 363mm, i drut 11mm lub 11,7mm, mierzyłem na samochodzie, mam 11,5  :facepalm:  te fiaty....

I teraz pytanie co ma być do mojego? 

ePear po moim VINie ZFA19200000352856 twierdzi o ile dobrze go obsłużyłem że ma być to 51795364 czyli ten 363mm i 11mm grubości, ktoś mi to potwierdzi? 

Pozdrawiam  ;l

ps. jakaś firmę polecacie? Na przodzie padły mi jeszcze przed założeniem: CS, KYB, Lesjoforsa i coś tam jeszcze, w sumie nie testowałem jeszcze Monroe i TRW ;)

Napisano

Jak chcesz nieśmiertelne sprężyny, to pakuj od MW VAN, są inne, tzw wzmocnione. Nigdy nie narzekałem na tył, że mocno usiadł, a i nadal auto jeździ z tymi samymi sprężynami (1,5 roku temu miał 190 tys, teraz będzie gdzieś ok 200)

Tyle, że pewnie na oryginał wywalisz 2x tyle co za zamienniki.

Napisano

nie wiem, ja kupiłem stilo to miało 140 tys. Nie wiem czy był wysoko czy nie, nigdy tego nie porównywałem.

Za to czytałem, że ponoć stilo to miękki ponton, a ja uważałem, że jest twardy jak deska - to własnie różnice pomiędzy zawieszeniem VAN wzmocnionym a zwykłym. nie wiem czy VANowskie sprężyny są dłuższe czy nie, ale obstawiam, że mają raczej grubszy drut.

Może w elearnie będzie pisać.

Napisano

Witam ;)

No cóż, wyszedłem.... już kiedyś dali mi spręzyny na przód od silnika 1.2 a  przy reklamacji stwierdzili - przecież we fiatach to wszystkie części są takie same...

We Fiatach czy w  Fiatach.Oto jest pytanie?

Napisano
  • Autor

Dziś przeprowadziłem test, przy obciążeniu bagażnika około 250-300kg tył przysiadł niecałe 5cm, o ile 'na pusto' jest niżej niż zwykle i dlatego chciałem wymieniać, o tyle przy obciążeniu którego raczej nie przekraczam przysiadanie 4-5cm i zachowanie jeszcze lekkiego zapasu amortyzacji (około 2cm do oparcia się poduszek), stwierdziłem że jeszcze daruję sobie wymianę sprężyn, myślałem że jest z obecnymi gorzej ;)

Pozdrawiam

Napisano

@@Wafer a jak bys se usztywnil zawias to by ci pod pralka nie siadalo

10294294_1081780041854439_76841449734266

Napisano

@@Wafer a jak bys se usztywnil zawias to by ci pod pralka nie siadalo

10294294_1081780041854439_76841449734266

Podjedzie do Gumiaka i Cytryna to mu sprężyny z stara 266 wpasują ;];l