Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja felg aluminiowych?

Featured Replies

Napisano

Witam,

jak jest z trwałością takich felg, w sensie wizualnym? Malowanie proszkowe słyszałem że osłabia strukture samej felgi ze względu na wygrzewanie w wysokiej temperaturze? Jak to jest z tym? Mam takie 15" i tak się zastanawiam, zakład u Nas bierze ~450zł za malowanie kompletu alufelg 15". Do tego wypełnienie ubytków i itp więc pewnie będzie jeszcze więcej $$ I tak się zastanawiam czy nie szukać innych 15"  w dobrym stanie ;]

Napisano

Felgi w procesie produkcji są wygrzewane w około 200 stopniach przez kilka godzin. Malowanie proszkowe to około 160 stopni przez 20minut, wiec tym bym się nie przejmował.

Sam właśnie jestem w trakcie regeneracji swoich felg, ale z braku czasu zatrzymałem się na piaskowaniu. Po nowym roku powinienem znaleźć trochę czasu i postaram się opisać efekty.

Napisano

A jak jest z kolorem?Czy dobiorą taki kolor akurat jaki mam na feldze? :hmm:

Napisano

A jak jest z kolorem?Czy dobiorą taki kolor akurat jaki mam na feldze? :hmm:

Generalnie kolor jest na życzenie klienta (w zakładach, które mają bogatą paletę kolorów), ale może być tak, że jakiś niestandardowy będzie ekstra płatny.

Napisano

Generalnie kolor jest na życzenie klienta (w zakładach, które mają bogatą paletę kolorów), ale może być tak, że jakiś niestandardowy będzie ekstra płatny.

Generalnie kolor jest na życzenie klienta, ale wszystkie zakłady, z którymi się kontaktowałem sumiennie informowały, że nie dobiorą identycznego koloru (np. gdybyś chciał pomalować tylko jedną z czterech felg).

Napisano

A jak z trwałością takiego malowania proszkowego, nie robią się pęcherze po latach, nie odpryskuje itd. :hmm:

Lepsze od fabrycznego malowania czy raczej gorsze?

Napisano

zawsze fabryczne jest lepsze chociaż tutaj nigdy nie zauważyłem jakichś wad większych...

kilka kompletów robiłem różnych na różne kolory (srebro, czarny) i nie było z nimi później żadnych problemów...

nie szukałbym dziury w całym tylko jak jest potrzeba poprawić bo jest podrapana to robić i tyle...

Napisano

Ja mam felgi po renowacji druga zime. I wygladaja jak nowe. Poprzednio mialem 5 lat i byly zniszczone przez krawezniki ale lakier nie odpadl. Teraz zobacze jak bedzie. Ja jestem zadowolony zwlaszcza, ze renowacja 4szt kosztowala tyle co jedna nowa. Ale inni nie sa zadowoleni z efektu takze roznie bywa.

Napisano

Podczepię się.

A czy regeneracja takich felg - grafit w środku i "lustro" tez jest wykonalna?

img_1_AUDACE-GFP_.jpg

w moich 2 z 4 felg schodzi lakier bezbarwny z tej "lustrzanej" płaszczyzny.

Napisano
  • Autor

Bez problemu, tzn. zakład u mnie nie takie rzeczy wykonuje jak przeklądałem ich FP.

Napisano

Podczepię się.

A czy regeneracja takich felg - grafit w środku i "lustro" tez jest wykonalna?

img_1_AUDACE-GFP_.jpg

w moich 2 z 4 felg schodzi lakier bezbarwny z tej "lustrzanej" płaszczyzny.

Ale malo prawdopodobne, ze idealnie dobiora kolor. Bedzie trzeba 4 robic.

Napisano

no i zrobienie tak będzie pewnie droższe niż całość na jeden kolor

Napisano

Witam,

jak jest z trwałością takich felg, w sensie wizualnym? Malowanie proszkowe słyszałem że osłabia strukture samej felgi ze względu na wygrzewanie w wysokiej temperaturze? Jak to jest z tym? Mam takie 15" i tak się zastanawiam, zakład u Nas bierze ~450zł za malowanie kompletu alufelg 15". Do tego wypełnienie ubytków i itp więc pewnie będzie jeszcze więcej $$ I tak się zastanawiam czy nie szukać innych 15"  w dobrym stanie ;]

ja zapłaciłem za rozpuszczenie starej warstwy w kwasie, prostowanie i malowanie proszkowe 900 zł za 4 felgi 16 cali

wyglądają jak nowe