Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja po roku, konsekwencje?

Featured Replies

Napisano

Do tej pory nie bylo konsekwencji za brak przerejestrowanego auta w ciagu terminu ustawowego.

Czy po nowym roku cos sie zmienia w tych przepisach czy zostaje po staremu?

Gdzies czytalem ze beda naliczane kary, ale od kiedy i jakie to nie wiem...

Ktos  wie?

Napisano

Ja byłem w Wigilię teraz rejestrować auto kupione dokładnie 25.10.2014r, a tylko dlatego ze w lesie zgubiłem przednią tablicę.

Gościa pytałem to mówił, ze żadnych sankcji nie ma i narazie nie będzie

Napisano

Gdzieś czytałem ze policja moze zatrzymać DR za "brak zgodności danych ze stanem faktycznym".

Napisano

Właściwie to nie zatrzymać DR tylko wypisać mandat 50 zł za jego brak

Napisano

Właściwie to nie zatrzymać DR tylko wypisać mandat 50 zł za jego brak

... wtedy jeśli powiesz, że DR nie posiadasz przy sobie.

Napisano

Nie no nawet jak masz to właściwie jakbyś go nie miał

Napisano

Nie no nawet jak masz to właściwie jakbyś go nie miał

jak go masz i gliniarz się przyczepi to go zatrzymuje i wali mandat. Przeczytaj sobie PoRD kiedy jest podstawa do zatrzymania DR i nie pisz głupot.

Napisano

Teściowa jeździła nie przerejestrowanym autem. Traf chciał że zaparkowala na zakazie i SM założyli blokadę. Od razu doczepili się do dowodu rejestracyjnego i mówili że grozi za to mandat do 500zł ale skończyło się na upomnieniu. Teraz kupiłem auto z 3ma umowami aż się boję do WK iść :P

Napisano

Że autko nie jest przerejestrowane. Inne dane w dowodzie osobistym inne na OC i inne w DR. W systemie pewnie też coś jest jak poprzedni właściciel auto w WK wyrejestrował

Napisano

Źle to napisałem :P o zbycie pojazdu mi się rozchodzilo i SM musi mieć do tego wgląd bo kiedyś jak mnie fotopstryczek złapał to przyszło powiadomienie od razu do mnie a nie do sprzedającego. I Pan ze SM mówił żebym auto przerejestrowal :P

Napisano

http://www.forumsamochodowe.pl/brak-rejestracji-samochodu-skutki-prawne-vt12474.htm

tutaj gościu kombinuje jak wypełnić przepis.

ciekawe czy by to przeszło :D

Warto zwrócić uwagę na to, że ten artykuł nie nakazuje nam przerejestrować samochód, tylko powiadomić starostę o nabyciu samochodu. Można więc napisać do starosty list ( polecony ) i go powiadomić. I w tym momencie wyczerpujemy tą sprawę.

Napisano

Że autko nie jest przerejestrowane. Inne dane w dowodzie osobistym inne na OC i inne w DR. W systemie pewnie też coś jest jak poprzedni właściciel auto w WK wyrejestrował

To nie można mieć innych danych w DO i DR?  ;) Jak pożyczasz od kogoś auto to też masz inne dane w DR

W systemie że coś jest to wiesz czy tylko Ci się wydaje?

Napisano

o zbycie pojazdu mi się rozchodzilo i SM musi mieć do tego wgląd bo kiedyś jak mnie fotopstryczek złapał to przyszło powiadomienie od razu do mnie a nie do sprzedającego.

A może SM nie ma wglądu do bazy i wysłali powiadomienie do sprzedającego, a ten "odbił piłeczkę" i napisali do Ciebie? :hmm:

Napisano

Dzwoniłem do niego czy coś mu przyszło wtedy i nic o tym nie wiedział jedynie powiedział że zgłosił zbycie w WK

Napisano

A może SM nie ma wglądu do bazy i wysłali powiadomienie do sprzedającego, a ten "odbił piłeczkę" i napisali do Ciebie? :hmm:

mają dostęp do CEPiK'u, a tam takie info jest odnotowane.

Napisano

Ozarek masz racje. W CEPIKu jest wszystko i po tym policja czy SM może stwierdzić czy auto zostało sprzedane. Jeżeli oczywiście sprzedający zgłosił zbycie do WK a wiem że lepiej to zrobić po tym jak kolegi ojca wyprowadzili w kajdankach bo samochód uczestniczył w kradzieży kasy z banku. Sprawa oczywiście zakończyła się pomyślnie ale ile strachu się najedli to się najedli :P