Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[J] Jakie ciśnienie w oponie zapala kontrolkę zbyt niskiego ciśnienia?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

to mój pierwszy post na Oplowatym forum :)

Nazywam się Kamil i od 23.12.15 cieszę się nową Astrą J ST 1.4T A/T, która została zakupiona z racji tego, że Młody przychodzi na świat za 2 miesiące :)

Wybierając auto jak ognia wystrzegałem się tych cudów wianków typu asystenty pasa ruchu, jakieś automatyczne hamulce czy broń Panie Boże Start& Stop ... niestety czujników ciśnienia w oponach się nie dało ustrzec, a wiem, że czasem świrują.

Dziś zapalił mi się komunikat, że PT ma za niskie ciśnienie. Było chyba 2.2, dowaliłem na 2.5 ... i nadal świeci. Dorzuciłem na 3.0 i zgasła kontrolka. Ale czy 3.0 to nie za dużo? Na oponie jest napisane, że max to 3.5. Od jakiego poziomu ciśnienia powinien zapalać się alert? Auto stało w garażu, a alert zapalił się kilka minut po wyjeździe z garażu.

Już coś szwankuje? ;)

A tak to poza tym to auto jest super  :oki:

Napisano

A gdzie tankowałeś powietrze do koła i czy masz pewność, że ciśnieniomierz był legalizowany?

Napisano
  • Autor

No właśnie pewności nie mam, bo to byle jaki kompresor na byle jakim Orlenie ...

Ale mam w domu ciśnieniomierz, który raczej da dużo dokładniejsze wskazanie jak ten ze stacji, wezmę go potem i sprawdzę ile jest w kole teraz ciśnienia.

Napisano

Od jakiego poziomu ciśnienia powinien zapalać się alert?

Wg Opla alarm zapala się przy... znaczącym spadku ciśnienia.

3 bary to za dużo. Spuść do ciśnienia jakie masz na klapce wlewu paliwa. Żeby system załapał zmianę, musisz jechać z prędkością powyżej 20km/h przez co najmniej 2 minuty.

Napisano
  • Autor

A widzisz .... myślałem, że to wyłapuje od razu. Dzięki.

W każdym razie po napakowaniu w PT 3 barów zaraz zapaliło się znowu. W końcu pojechałem na sprawdzoną stację + wziąłem z domu ciśnieniomierz, dałem na przód po 2.5, a na tył po 2.4 i zgasła i się na razie (20-30km) nie zapaliła ;)

Napisano

Mi dopiero przy 1.8 zapaliła się kontrolka. Podczas jazy wzrosło do 2 barów ale kontrolka nie zgasła dopiero po uzupełnieniu powietrza przestało świecić.

Napisano

ja zauważyłem ze w mojej zapala sie kontrolka przy 185kpa dopompowuje do 220 i jest git

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wg Opla alarm zapala się przy... znaczącym spadku ciśnienia.

3 bary to za dużo. Spuść do ciśnienia jakie masz na klapce wlewu paliwa. Żeby system załapał zmianę, musisz jechać z prędkością powyżej 20km/h przez co najmniej 2 minuty.

Mam inne doświadczenia. Też miałem sytuację, że zapaliła mi kontrolka od ciśnienia ale po minimalnym dobiciu kompresorem kontrolka zgasła od razu po odpaleniu samochodu.