Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto IIFL wspomaganie ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

W Punto IIFL My05 od czasu do czasu, głównie na trasie zapala się na moment kierowniczka od wspomagania City. Wczoraj sprawdziłem i był błąd czujnika skrętu. Poza tym wspomaganie działa normalnie.

Co to może oznaczać ? Pada czujnik, pada coś we wspomaganiu czy może inny alternator ?

Napisano

Błąd czujnika jednoznacznie określa przyczynę niesprawności.

Napisano

Ja tak od ponad roku jeżdżę, też czasami się włączy kontrolka wspomagania tzw "stringi" zwłaszcza w mokre i wilgotne dni. Wspomaganie działa wtedy normalnie, zgaszenie silnika i ponowne odpalenie skutkuje zgaśnieciem kontrolki. Olewam to, po co ruszać jak nic się nie dzieje :oki:  chociaż się nie chwaląc chyba ostatnio kontrolka zaświeciła mi się z 2 miesiące temu :ok:  błąd też czujnika skrętu.

Napisano

Najpierw mruga w trakcie jazdy (pamiętam, że u mnie zawsze mrugnęło jak zjeżdżałem z ronda w Kołbieli w kierunku Wawy  ;l ), później wyłącza się i na końcu całkiem umiera. Wymiana czujnika lub sprzedaż auta rozwiąże problem  :oki:

PS. Aku sprawne, naładowane?

Napisano

Ja tak od ponad roku jeżdżę, też czasami się włączy kontrolka wspomagania tzw "stringi" zwłaszcza w mokre i wilgotne dni. Wspomaganie działa wtedy normalnie, zgaszenie silnika i ponowne odpalenie skutkuje zgaśnieciem kontrolki. Olewam to, po co ruszać jak nic się nie dzieje :oki:  chociaż się nie chwaląc chyba ostatnio kontrolka zaświeciła mi się z 2 miesiące temu :ok:  błąd też czujnika skrętu.

To u Ciebie inaczej, dziwne że dalej działa jak się zaświeci. U mnie mrugała na ułamek sekundy  :piwko:

Napisano
  • Autor

ok, czyli jak by padło to trzeba sprawdzić błędy i szukać czujnika.

Dzięki.

U mnie kiedyś w PII był taki objaw, że lekko się ta kontrolka jarzyła, potem migała, ale na ułamek sekundy, błędów brak. finalnie padł alternator i po wymianie problem ustał, więc już zaleciłem sprawdzenie obudowy alternatora ;]