Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

@@Bartłomiej

które chciałbym naprawić, np. w zimę przez wentylację w garderobie zaciągam zimne powietrze z zewnątrz.

Może na komin wentylacyjny załóż nasadę kominową stosuje się je na dymne i wentylacyjne kominy. Zapobiega wtłaczaniu powietrza do środka i pomaga wyciągać powietrze. Ja będę montował na dymny, bo w duże wiatry wpycha mi dym do kotłowni.

Napisano

Ja mam wrażenie, że to nie sam wiatr mi wpycha powietrze z zewnątrz do domu, ale też jest zaburzony przepływ powietrza, bo ma ono jak wypadać z domu a nie ma jak do niego wpadać. Może tak być, że mam zbyt szczelny dom i wsteczny ciąg pojawia mi się podczas intensywniejszego grzania podczas mrozów.

Ale serdeczne dzięki - na pewno wezmę te nasady kominowe pod uwagę.

Napisano

GK, to GK - maja papier po obu stronach gipsu, montuje sie je na stelazu i wystarczy je pomalowac (oczywiscie od srodka daje sie welne z aluminium, ktora ponoc tez nie wytrzymuje dluzszego ogrzewania, opada/odpada itd.). Plyty krzemianowo-wapniowe wygladaja, jakby byly zrobione z kredy wymieszanej z jakimis wloknami. Tnie sie je pila do drewna, mozna je skrecac na czarne wkrety i klei specjalnym klejem - nie potrzebuja stelaza, choc nie zaszkodzi. Wierzch zaciaga sie np. klejem do plytek lub do styropianu i zatapia w nim siatke - calosc mozna pomalowac lub okleic np. klinkierem. Po rozhajcowaniu na kilkaset stopni wkladu plyty nagrzewaja sie moze do... 40 stopni.

no to tak mam zrobione: płyta, stelaż, wełna z folią aluminiową od środka. Jak coś się rozpadnie to napiszę ;]

Napisano

Ja mam wrażenie, że to nie sam wiatr mi wpycha powietrze z zewnątrz do domu, ale też jest zaburzony przepływ powietrza, bo ma ono jak wypadać z domu a nie ma jak do niego wpadać. Może tak być, że mam zbyt szczelny dom i wsteczny ciąg pojawia mi się podczas intensywniejszego grzania podczas mrozów.

Ale serdeczne dzięki - na pewno wezmę te nasady kominowe pod uwagę.

To może próbuj porozszczelniać okna?Ja u siebie póki co rozszczelniam, żeby wilgoć miała którędy odparowywać, bo mieszkam dopiero miesiąc, a dom pobudowany dość szybko (14 miesięcy od wbicia łopaty do wprowadzenia).

Napisano

no to tak mam zrobione: płyta, stelaż, wełna z folią aluminiową od środka. Jak coś się rozpadnie to napiszę ;]

Mam tak samo, od 5 lat palone w okresie zimowym codziennie i jak narazie wszystko jest ok, robilem sam.

Napisano

U mnie po 12 latach było jak nowe. Ostatnie kilka sezonów palone ciągle.

To jakaś bujda z tym rozpadniem.

Pewnie ktoś miał spartolone?