Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Trzeszczący" potencjometr

Featured Replies

Napisano

Miałem napisać wątek z pytaniem, czy do trzeszczącego potencjometru, z braku laku, można użyć WD-40 (bo to każda gospodyni domowa zawsze posiada), ale zamiast pytać - piszę: można, działa.

;)

Napisano

Na jakiś, krótki czas pomaga.

Napisano

Miałem napisać wątek z pytaniem, czy do trzeszczącego potencjometru, z braku laku, można użyć WD-40 (bo to każda gospodyni domowa zawsze posiada), ale zamiast pytać - piszę: można, działa.

;)

a jaki to potencjometr?

da się go rozebrać?

w technikum miałem praktyki w zakładzie elektronicznym, gość tego typu trzeszczące potencjometry naprawiał tak:

rozbierał aż ścieżki były na wierzchu, zapalał zapałkę, po chwili ją gasił, powstałym w ten sposób węglem drzewnym pocierał mocno te ścieżki po czym zmywał izopropanolem, wyglądały jak nowe i tak też działały, zawsze było 100/100

Napisano

a jaki to potencjometr?

da się go rozebrać?

w technikum miałem praktyki w zakładzie elektronicznym, gość tego typu trzeszczące potencjometry naprawiał tak:

rozbierał aż ścieżki były na wierzchu, zapalał zapałkę, po chwili ją gasił, powstałym w ten sposób węglem drzewnym pocierał mocno te ścieżki po czym zmywał izopropanolem, wyglądały jak nowe i tak też działały, zawsze było 100/100

A tego sposobu to nie znałem...

Za to, jeśli potencjometr jest większy i da się nieco wygiąć "ślizgacz", by nie jeździł po starym śladzie, to będzie jak nówka sztuka.

Wszelkie oleje, wd i inne smarowidła działają krótko i niejednokrotnie niszczą potencjometr nieodwracalnie.

Napisano

a jaki to potencjometr?

da się go rozebrać?

Grafit też tak działa
Napisano

W moim przypadku pomógł Kontakt PR do potencjometrów. Od kilku lat po zabiegu jest OK.

Napisano

Za parę zł nabyłem swego czasu Cleanser PR do potencjometrów, stara Unitra odżyła - od dwóch lat nawet szmeru na Volumie, w samochodzie też tym środkiem pokrętło od dmuchawy "naprawiłem", po roku nadal jak nowe, a wcześniej wiatrak wariował zmieniał obroty między poszczególnymi wartościami pokrętła :oki: