Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mycie podwozia.

Featured Replies

Napisano

Czy jeszcze się to praktykuje?

Warto? Jakie argumenty na nie?

Klepnięte z telefonu.

Napisano

Ta... na każdej automatycznej myjni. Program 5-najdroższy. 

Ja widzę jedyną przydatność - przed wizytą u mechanika lub blacharza. -To jak mycie tyłka u przed wizytą u proktologa ;)

Napisano

Temat pojawiał się tu już wiele razy i ile osób tyle opinii na ten temat.

Może nic się nie stanie jeśli tego nie będziesz robić, ale równie dobrze może to opóźni pojawienie się pierwszych ognisk korozji. Niby współczesne samochody są zabezpieczone antykorozyjnie od spodu... ale jakie to zabezpieczenie jest, to można poczytać co ludzie piszą po paru latach o rdzewieniu. . Inna sprawa to miejscowe uszkodzenia fabrycznego zabezpieczenia, o co akurat nietrudno. IMO Okłady z błota i soli zdrowe nie są, dlatego sam na wiosnę płuczę. Ilości soli jakie u nas sypią na drogi, są nieznane w cywilizowanym świecie. Ma to jeszcze walor praktyczny - jak coś przyrdzewieje od spodu jest dobrze obłożone błotem z solą, to potrafi ładnie przyrdzewieć i trudno to potem odkręcić.

Napisano

Ja tam lubię sobie wziąc ze 2 puszki baranka i przekonserwować elementy niezabezpieczone (sanki, wahacze, belke etc)- przed tym zawsze myje podwozie :) po prostu nie lubię rudego koloru na podwoziu, a taki np ford pokrywa sie po roku juz lekkim nalotem na elementach wymiennych.

Po zimie, też wsadze lancę i aktywną pianą na myjni przepłuczę - nic innego nie robię.

Napisano

Wczoraj dziadek Venge na bezdotykowej oblecial. Cale podwozie wrzucil chyba z 20 zl. Co to dalo ? Nie wiem. Jezdze 8 lat ceedem dol bez dziur. Moze jakbym 16 lat jezdzil to by byly.

Napisano

Mam zasadę, że zawsze po zimie myję podwozie. Nie na myjni automatycznej, tylko ręcznie na podnośniku. Na pewno nie zaszkodzi, a tylko może pomóc. Lepiej wypłukać sól z zakamarków.

Napisano

Po zimie w deszczowe dni wystarczy przegonić auto po drodze szybkiego ruchu. Samemu podczas mycia auta czasem i podwozie tez opłuczę po zimie.

U nas lądują straszne ilości soli na drogi. Ostatnio wróciłem z trasy 40 km i rano pod autem bylo pełno soli...

Napisano

Kilka razy wybrałem  na automatycznej ten program, ale chyba zawsze miałem pecha bo nie pamiętam żeby coś od dołu pryskało. 

Generalnie to nie ma lepszej myjni podwozia niż trasa podczas wiosennego deszczu.

Warto?

Dla lepszego samopoczucia, to tak.

Jakie argumenty na nie?

Za kasę na mycie można kupić browarka .

Napisano
  • Autor

Czyli  generalnie, jak będę na myjce bezdotykowej to porządnie umyć nadkola, pod progami a resztę podróż podczas deszczu :)

Napisano

Mam zasadę, że zawsze po zimie myję podwozie. Nie na myjni automatycznej, tylko ręcznie na podnośniku. Na pewno nie zaszkodzi, a tylko może pomóc. Lepiej wypłukać sól z zakamarków.

Gdzie to robisz? W Waw, okolica? Chętnie bym na wiosnę pojechał na taką myjnię.

Napisano

Warto? Jakie argumenty na nie?

Klepnięte z telefonu.

ja stosuje , ale tylko po zimie , podwozie , wnęki kół , chłodnice też ,  tak dla czystego sumienia , bo podejrzewam że jadąc w deszczu też się myje

Napisano

Gdzie to robisz? W Waw, okolica? Chętnie bym na wiosnę pojechał na taką myjnię.

W Warszawie na Bródnie.

Napisano

ja stosuje , ale tylko po zimie , podwozie , wnęki kół , chłodnice też ,  tak dla czystego sumienia , bo podejrzewam że jadąc w deszczu też się myje

też tak robię, przy okazji przechylenia samochodu na wiosenny "obgląd" przejadę karcherem "dla spokojności"  :)

Napisano

W Warszawie na Bródnie.

Podaj proszę adres i nazwę, mam po drodze to zajadę.

Napisano

Podaj proszę adres i nazwę, mam po drodze to zajadę.

ul. Groera 10b, autoserwis i myjnia.

Napisano

ul. Groera 10b, autoserwis i myjnia.

Dzięki za info. Myją podwozie na podnośniku, cena 50 pln.