Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane I ph2 Grandtour Czy poszła belka?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj byłem u mechanika tak po prostu się przejechać. Pogadalismy i spojrzał na moje autko i stwierdził że nisko siedzi tył. Poskakalem po haku i auto normalnie pracowało góra dół. Z jednej i drugiej strony szczelina jest identyczna. Wchodzą między oponę a blotnik dwa palce. Amortyzatory mają ok 20 tyś km. Nie wiem czy to belka padła czy opony dają takie złudzenie a są w rozmiarze 185/60/r15. Jak sprawdzić taką belkę?

Napisano
  • Autor

Kolejne pytanie: Czy następne wersje Megane Grandtour i Laguny były już na sprężynach i czy te zawieszenia mają jakieś wady? Bo nie ukrywam że w mojej poprzedniej Megane belkę wymieniałem :/ i uważam to za ogromną wadę ze strony Renault... Tym bardziej że do kombi z dostępnością belek jest masakra... chyba mam niezłego z nimi farta.

Napisano

w MII i LII tylne zwieszenie jest oparte o sprężyny śrubowe. W MII zawieszenie tylne jest trwałe (po 13 latach i 150kkm - wymienić musiałem jedynie tuleje metalowo gumowe), przednie jest za to delikatniejsze niż w Megane I (łączniki, sworznie, tuleje, łożyska poduszek)

Napisano
  • Autor

Czyli na tyle nic nie ma prawa się złożyć tak jak w megane I? Zawieszenie przednie jest w renault ogólnie tanie w naprawach. Też są tam sworznie osobno z wahaczem?

Napisano

Czyli na tyle nic nie ma prawa się złożyć tak jak w megane I? Zawieszenie przednie jest w renault ogólnie tanie w naprawach. Też są tam sworznie osobno z wahaczem?

jedyna usterka jaką opisywali na forach to utrata geometrii tylnej belki skrętnej, ale nie wiadomo było czy to nie np wina kolizji itp. Te belki są trwałe, oczywiście to zupełnie co innego niż w megane 1. 

w przednim zawieszeniu sworznie wymienia się osobno, ja mam ciągle wahacze prod. renault, diagnosta nawet ostatnio pytał czy wahacze wymieniam w aso :) bo są ori

Napisano
  • Autor

A z tych dwóch co lepsze? Bo mnie szlak już z tymi belkami bierze. Megane z silnikiem 1.6 czy laguna z 1.8. Ogólnie poszukuje combi. Auto będzie zagazowane. Przebieg roczny ok 80tys km. Co mniej awaryjne? Roczniki jakie mnie interesują to 2002-2004

Napisano

A z tych dwóch co lepsze? Bo mnie szlak już z tymi belkami bierze. Megane z silnikiem 1.6 czy laguna z 1.8. Ogólnie poszukuje combi. Auto będzie zagazowane. Przebieg roczny ok 80tys km. Co mniej awaryjne? Roczniki jakie mnie interesują to 2002-2004

lepszy będzie ten w lepszym stanie :oki: to już 12-14 latki i sporo może się w nich wysypać. Osobiście, to z tych dwóch szukałbym prostszego auta czyli Megane II - mniej elementów do wymiany i ogólnie chyba tańsze części. MII szukałbym z silnikiem 2.0 - spalanie w trasie będziesz miał takie samo jak w 1.6, a dodatkowo masz skrzynię 6B

Napisano
  • Autor

Zależy mi na jak najniższym spalaniu. A jednocześnie na najmniejszych kosztach eksploatacji no i dobrze znoszące LPG. Te kilometry praktycznie robię jeżdżąc w około komina po różnych drogach dlatego pewnie lecą mi te belki w megane I... 

Napisano
  • Autor

Spojrzałem na pojemność bagażnika w lagunie i megane i szok przeżyłem bo okazuje się że megane II ma większy od laguny.... :P

Napisano

jak zależy ci na jak najniższych kosztach to 1.4 nie ma KZFR, które co jakiś tam czas trzeba wymienić i no i zapłacisz niższe OC, spali też może trochę mniej niż 1.6 ale przy załadowanym bagażniku będzie brakowało mocy

Napisano
  • Autor

Kurcze spojrzałem na cenę Meganek II w kombi to aż się zszokowałem... Poniżej 10 tysi raczej nie ma szans na zakup czegoś sensownego... Mimo że do pięknych nie należy (tył) jeszcze spojrzałem na Stilo Multiwagon 1.6 za znacznie niższe pieniądze można mieć spore autko... Silnik 1.6 stara sprawdzona konstrukcja... Zawieszenie raczej tanie w naprawie... Nie wiem czy nie zdradzę Renaulta i czy jednak nie zagości Stilo (mam teraz obecnie takie w HB 5d i bardzo ciekawie się tym jeździ :) )

Napisano

Przy takich przebiegach to brac nowe w leasing :ok:

Napisano
  • Autor

Przy takich przebiegach to brac nowe w leasing :ok:

Już biegnę :D opcji nawet nie ma. Nie mam kasy to raz a dwa nie stać mnie na utrzymanie nowego czyli serwis i ubezpieczenie. Z resztą jestem zwolennikiem używek i tyle. Nie boję się że ktoś mi go obije, przerysuje czy ukradnie. Mam ważniejsze priorytety w życiu niż mieć nowe auto i płacić haracz i uważać ze wszystkim żeby ryski nie było...

Napisano

Już biegnę :D opcji nawet nie ma. Nie mam kasy to raz a dwa nie stać mnie na utrzymanie nowego czyli serwis i ubezpieczenie. Z resztą jestem zwolennikiem używek i tyle. Nie boję się że ktoś mi go obije, przerysuje czy ukradnie. Mam ważniejsze priorytety w życiu niż mieć nowe auto i płacić haracz i uważać ze wszystkim żeby ryski nie było...

Zalozylem, ze auto jest potrzebne do dzialalnosci i zarabia na siebie.

Chyba, ze prywatnie tyle kkm robisz?

Napisano
  • Autor

Pracuje w firmie ale jeżdżę swoim autem i nie stać mnie na nowy... Nawet jakby mnie było stać to i tak bym nie kupił bo za dużo się na tym traci i kiedyś gdzieś to obliczałem... Ja z jednym autem 10 lat bym nie wytrzymał :P max 2 i mi się auta nudzą...