Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak nie S-max to co innego

Featured Replies

Napisano

Myślę nad zakupem s-maxa z benzynowym silnikiem 2 lub 2.5 l. Jak w z jakością tych samochodów czy silniki nadają się do zagazowania. Co można kupić zamiast s-maxa? Budżet ok 35 tyś 

Napisano

Czytałem, że 2,5 nadaje się do LPG. Jak ze starszymi 2,0 (czyli tymi sprzed liftu) - nie wiem. Nowsze, poliftowe, czyli ecoboost nie nadają się do LPG - wtrysk bezpośredni. Znaczy się są info o nowych instalacjach, ale za ok. 9-10 kpln. :) A sam samochód - ja jestem zachwycony. Choć to moja kontynuacja aut na "F". :)

Napisano

Oba silniki do gazu ok, tyle ze w 2.5t jest jakis problem z montazem butli - na forach lpg o tym piszą

Autko fajne. Mocno trzyma wartosc.

w sumie nie ma konkurencji- konkurenci sa albo mniejsi albo wieksi

Napisano

Oba silniki do gazu ok, tyle ze w 2.5t jest jakis problem z montazem butli - na forach lpg o tym piszą

Bo 2,5t ma 2 tłumiki z tyłu i trzeba rzeźbić między nimi. Słabsze silniki mają 1 tłumik.

Napisano

Bo 2,5t ma 2 tłumiki z tyłu i trzeba rzeźbić między nimi. Słabsze silniki mają 1 tłumik.

to jedno a drugie, że s-maxy nie mają koła zapasowego, a co za tym idzie miejsca na te koło-butlę LPG. Podwieszane butle LPG daje radę zrobić, ale to rzeźba.

Napisano

Niektórzy gazownicy już sie wyspecjalizowali i robią gotowe elementu wydechu do 2.5T.

Napisano

Myślę nad zakupem s-maxa z benzynowym silnikiem 2 lub 2.5 l. Jak w z jakością tych samochodów czy silniki nadają się do zagazowania. Co można kupić zamiast s-maxa? Budżet ok 35 tyś 

Czykit kilka gazował i ma opracowany patent z wydechem. LPG w 2.5 będzie dość drogie ze względu na podzespoły i właśnie wydech. W 2 będzie taniej bo tańsza instalacja.

Też sie zastanawiałem nad benzyną ale wziąłem diesla. To jest fajny silnik i nie wiem czy jest sens ładować się w benzynę skoro chcę zakładać LPG, którego koszt jest wysoki. Obydwa benzynowe mają dwumasę a koszt LPG będzie pewnie wyższy od kosztów wtrysków i regenreacji turbo.

Napisano
  • Autor

No dobra to ile LpG do takiego 2,5 l może kosztować?

Napisano

Tam jest 5 cylindrów bo to ten sam silnik co w volvo, więc dobra instalacja w renomowanym zakładzie powinna oscylować się w granicach ok. 4000 zł. Znam właściciela zakładu montującego LPG, który ma zagazowane volvo z takim silnikiem, więc jak będziesz chciał to odezwij się na priv to dam Ci namiary i podpytasz co tam będziesz chciał :oki:.

Napisano

zależy od warsztatu 3-3.5kpln to takie normalne ceny. koło 500zł drożej od instalki pod motory 4 cylindrowe

Napisano
  • Autor

zależy od warsztatu 3-3.5kpln to takie normalne ceny. koło 500zł drożej od instalki pod motory 4 cylindrowe

Ceny mniej więcej znam. Interesuje mnie ile ta rzeźba wydechami wyjdzie

Napisano

Renomowane warsztaty biorą ok 3k za instalacje na dobrych gratach i starannie zamontowane do silników 4 cylindrowych więc 3,5k za problematyczne R5 to coś mega tanio.

Napisano

No dobra to ile LpG do takiego 2,5 l może kosztować?

Jak szukałem swojego to takie info dostałem od Czykita ale to było jakieś 2-3 lata temu:

> 2.0 Duratec Ford S-Max

moja specjalizacja ostatnio zlosnik.gif koszt 3000+350 za przerobienie podłogi pod zbiornik

> 2.5 Turbo Ford S-max

tutaj drogo 4000zł +350+1200 za przerobienie wydechu,

Napisano

Zrobiłem wczoraj z kolegą jego smaxem 2.5t ponad 500km po Polsce. Fantastyczne auto. Ma instalke BRC która z przeróbka wyszła 7k.