Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapach samochodowy - nowe auto?

Featured Replies

Napisano

Rodzice 3 lata temu kupili nowe Punto z salonu. Do tej pory czuć w nim taki specyficzny - ładny zapach tzw. salonowy. Gdzieś wyczytałem że salony samochodowe stosują specjalne preparaty. Na allegro znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6013914602&reco_id=8ad46cb7-e55b-11e5-ba10-fa163e045498&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=16

lub

http://allegro.pl/reima-neutralizator-zapach-nowego-samochodu-noble-i5299774026.html

Stosował ktoś coś takiego?

Napisano

Z tego co ja rozpoznalem to ten zapach pochodzi z siedzen. Ostatnio kupilem nowa gabke do samochodu i pachniala identycznie jak nowe francuzy 

Napisano

Jak peacowalem w salonie to jakies smierdzidlo z wurta zesmy brali ale fakt faktem ze nowki poprostu maja taki zapach bo plastiki wygluszenia i inne tak smierdza 

Napisano

Kup Hyundaia ze "skórą"...

Nawet jabłuszko nie pomoże ! Będzie waliło jak z butów narciarskich po sezonie ,)

Czyli to nie preparat , tylko zapach materiałów . Pogratulować miłego dla nosa !!

Koreańca salonowego puściłem po roku, nie dało się znieść smrodu ....

Napisano

Nie zauważyłem, żeby czymś psikali na salonie, a zapach jest już jak się zjeżdża z lory, więc to chyba nie to :phi:

tapnięte via gameboy pocket

Napisano

Nie zauważyłem, żeby czymś psikali na salonie, a zapach jest już jak się zjeżdża z lory, więc to chyba nie to :phi:

W Renault czymś psikają, bo jak odbieram samochód po przeglądzie to mam wrażenie jak odbierałem nowy  ;] . Jest umyty, odkurzony i pachnie  :serducha: . Swoją drogą - są tylko dwa zapachy którego dzisiejsza chemia nie jest w stanie sztucznie wytworzyć! To zapach powietrza w lesie po burzy i właśnie nowego samochodu  :old:  :phi: .

Napisano

Jak byłem oglądać obecne i30, niewiele po terminie jego premiery, to jyz po wejściu do salonu hyundai nieźle śmierdziało. Oględziny nowego, wtedy, i30 trwały kila minut, bo nie dało wytrzymać.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kupiłem Chemical Guys New Car wypsikałem auto i teraz ogromnie żałuję. Śmierdzi to gorzej niż źle. Straciłem tylko nie potrzebnie kase. W aucie śmierdzi mi teraz tak jak rolnicy pryskają pola czyli istną chemią. Okropieństwo. 

Napisano

o psikaniu czymś w salonie to mit.

Raz do roku oddaje każde auto na generalne pranie sprzątanie itp, i po takich zabiegach jest podobny zamach, aczkolwiek nie utrzymuje się on zbyt długo.

P.S Najmilej jakie auto wspominam jeśli chodzi o zapach to insignia.

Napisano

Kupiłem Chemical Guys New Car wypsikałem auto i teraz ogromnie żałuję. Śmierdzi to gorzej niż źle. Straciłem tylko nie potrzebnie kase. W aucie śmierdzi mi teraz tak jak rolnicy pryskają pola czyli istną chemią. Okropieństwo. 

Trzeba było kupić chińskie trampki i zostawić w aucie. ;)

Napisano

Jest tak jak twierdzą niektórzy z tym, że faktycznie zapach "pranego wnętrza" nie może trwać dłużej niż kilka dni/tygodni.  Pamiętajmy, że każdy brud jest "wsiadywany"/wcierany w siedzenia i gąbki, czyszczenia czy "prania" mogą oczyścić zewnętrzną (ile? 3-5 cm?) warstwę siedzeń. Jeśli auto pływało albo ktoś wlał w siedzenie litr (albo 2, albo 5) mleka to albo trzeba reagować szybko i skutecznie albo papa i wymieniamy fotel. 

Sam używam takiego specyfiku który jest wyczuwalny przez kilka chwil (w pomieszczeniu zamkniętym bardzo intensywnie), godzin, może dni- ale to do wyschnięcia ;) Po "wypraniu" wnętrza samochodu nie czuć "specyfiku", można pozbyć się zapachu palonych przez kilka lat papierosów, rzygów, kocich szczochów etc. Wszystko zależy jak bardzo wsiąknęło to w gąbki.