Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niższe zawieszenie w Astrze G

Featured Replies

Napisano

Zwracam sie do szanownych kolegow z zapytaniem odnosnie wymiany sprezyn mozliwe ze rowniez amortyzatorow w mojej Astrze.

Mam tylko kilka pytan;

1) Szerokie opony 225 wystajace troszke czy jak obnize zawieszenie to nowe sztywne sprezyny dadza rade utrzymac blotnik w odpowiedniej odleglosci od kola czy bez wycinania lub podginania rantów blotnikow sie nie obejdzie?

2) Gdzie mozna w internecie zobaczyc jakies dobre twarde i nizsze sprezynki.

3) No i czy polecacie wymiane samych sprezyn na nizsze (jakies 30mm moze) czy tylko w komplecie ze sprezynami.

Dzieki za wszelkie opinie.

Napisano

> 3) No i czy polecacie wymiane samych sprezyn na nizsze (jakies 30mm

> moze) czy tylko w komplecie ze sprezynami.

hmm sprezyny bym w komplecie ze sprezynami wymienil grinser006.gif

ja bym amorki zostawil oryginalne, jesli chodzi o szerokosc opony, to chyba spro tez zalezy od felgi, od Et czyli odsadzenia, a czy jestes gotow miec az tak twarde zawieszenie i nalesniki i kase na dentyste, bo Ci wypadna plomby na naszych dziurach to przekonasz sie na dniach palacz.gif

Napisano

Fabryka przewiduje max kapcie 215/45 R17 w wersji OPC, gdzie zawieszenie jest obniżone i utwardzone. Przy Twoich 225 wszystko zależy od ET i średnicy felgi i profilu opony. Widziałem A II Coupe z kołami 225/40 R18. Miała gwintowane zawieszenie H&R przód i tył i podcinane ranty błotników, szczególnie z tyłu, bo opony były podcinane przy dobijaniu zawieszenia.

Ja kupiłem moją furkę na obniżonym zawieszeniu (progresywne H&R), ale z seryjnymi amorkami. Auto prezentowało się fajnie, resztki jakiegoś komfortu jeszcze były. Neistety zawieszenie nie zachowywało się przewiidywalnie w szybciej pokonywanych zakrętach, a na długich i głębszych pofalowaniach jezdni dobijało. Zmieniłem amory na wersję z AII Coupe 2.0 Turbo.Zawiecha pracuje pewniej, ale głośniej i ZERO komfortu jest frown.gif . Istniee jeszcze jedno niebezpieczeństwo zbyt twardego dostrojenia zawieszenia. Przy zbyt ofensywnej jeżdzie zawieszenie może, szczególnie na polskich dziurawych drogach, "niewybrać" odpowiednio nierówności np w zakręcie i auto nagle może stać się podsterowne (przypadek kolegi, który jechał moim autem, a sam ma A II z seryjnym zawieszeniem, był mocno zaskoczony reakcją auta, omal nie wylądował w rowie, boi się juz jeździć moim autem). Radzę poszukać Kitu zawieszenia tzn. sprężyna + amor dedykowana do konkretnego auta. Będzie wtedy wizuanie ok.gif bezpiecznie i jeszcze zostaną resztki komfortu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Zobaczymy co z tego wyjdzie zawieszenie juz zamowione tylko teraz musze miec troszke czasu aby je wlozyc do autka i wtedy zobaczymy co i jak wink.gif

Ogolnie wszystko jest wporzadku nawet z jedna ciezka osoba z tylu ale z dwiema na wiekszej faldzie potrafi przytrzec.

Cos pomyslimy 893goodvibes.gif

Napisano

> 3) No i czy polecacie wymiane samych sprezyn na nizsze (jakies 30mm

> moze) czy tylko w komplecie ze sprezynami.

> Dzieki za wszelkie opinie.

Polecam najpierw poczytać http://www.dziury.wbochni.pl/ a potem obniżać zawiechę!

Napisano
  • Autor

> Polecam najpierw poczytać http://www.dziury.wbochni.pl/ a potem

> obniżać zawiechę!

Jezdze raczej uwaznie i po drogach ktore sa mi znane wiec tym sie narazie nie bede przejmowal. A do Bochni mam spory kawalek wink.gif

Napisano

jak obniżac spręzynkami to i amorki odrazu... Na astrze g się nie znam ale wiem ze jest zdecydowana róznica między oryginalnymi a sportowymi..... Więc jak już to komplecik spręzyny i amorki:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.