Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Interfejs diagnostyczny? jaki?

Featured Replies

Napisano

Przyszła do mnie sąsiadka z pytaniem jaki interfejs kupić bratu na 50 urodziny - brat powiedzmy zaawansowany amator ;)

Ja oczywiscie z głowy nie wiem a jak poczytałem to dalej nie wiem - budzet powiedmy do 800 zl ale chetnie cos mniej - to i na flaszkę będzie ;)

po godzinie z google i allegro wymyslilem  takie coś http://allegro.pl/multidiag-bluetooth-2016-nev-chip-8-kabli-i5937157357.html (aukcja przykładowa)

I teraz dwa pytanie 

1. cos lepszego nieco droższego? czy tez przeciwnie może byc tańszy...

2. A moze powiedzmy ponizej 2 kzł nie ma co głowy zawracać?

edit:

już po napisaniu zobaczyłem że sprzedawca jest z Radomia  - Jayu - bać się ?

Napisano

Czy nastawiony jest ewentualny obdarowany na konkretna marke aut czy chce uniwersalne do wszystkiego? W takich pieniadzach poszukalbym cos od VIAKEN. Popatrz na ich stronce co maja do zaoferowania.

Napisano

We wrześniu kupiłem za $20 Caristę. Czyta błędy, aplikacja pozwala na ograniczoną personalizację ustawień niektórych aut (np. w przypadku Jetty - pomimo braku menu - można ustawić domykanie szyb, sposób świecenia świateł, "staging" wskazówek). 

Napisano
  • Autor

Czy nastawiony jest ewentualny obdarowany na konkretna marke aut czy chce uniwersalne do wszystkiego?

Mysle że raczej uniwersalny do wszystkiego - bo nie jest zakodowany na kupowanie tylko w premiumach ;)

Napisano

już po napisaniu zobaczyłem że sprzedawca jest z Radomia - Jayu - bać się ?
Ależ skąd:)   Skoro sprzedawca twierdzi że cyt: "Urządzenie to ma sporom przewagę nad konkurencją"

to znaczy że to cód miud i ożeszki

Mysle że raczej uniwersalny do wszystkiego - bo nie jest zakodowany na kupowanie tylko w premiumach ;)

Uniwersalny nigdy nie będzie na tyle dobry by zaawansowany amator był zadowolony. Chyba że brat to jednak tylko amator i wystarczy mu kasowanie błędów i podgląd parametrów pracy. Ja np do Opla używam Opcoma, a do grupy   aut z grupy VAG stosuję  klona VAG-COMa

Zapytaj sprzedawcę czy ten sprzęt obsługuje protokół CAN.

Napisano
  • Autor

Ależ skąd:)   Skoro sprzedawca twierdzi że cyt: "Urządzenie to ma sporom przewagę nad konkurencją"

to znaczy że to cód miud i ożeszki

Uniwersalny nigdy nie będzie na tyle dobry by zaawansowany amator był zadowolony. Chyba że brat to jednak tylko amator i wystarczy mu kasowanie błędów i podgląd parametrów pracy. Ja np do Opla używam Opcoma, a do grupy   aut z grupy VAG stosuję  klona VAG-COMa

Zapytaj sprzedawcę czy ten sprzęt obsługuje protokół CAN.

OK dzieki zapytam...

a co do "sporom" to 50% opisów na allegro zawiera błędy jezykowe ;)

Napisano

po godzinie z google i allegro wymyslilem  takie coś http://allegro.pl/multidiag-bluetooth-2016-nev-chip-8-kabli-i5937157357.html (aukcja przykładowa)

jak za podróbę z chin to dosyć sporo sobie woła, ten fejs oryginalny kosztuje 10 tyś zł

a tu masz instrukcję obsługi do niego http://europe.delphi-dso.com/manuals/car/Polish%20DS150E%20NEW%20%20User%20guideV3.0_Polish.pdf

szukaj też Autocom, Delphi ds150e

Napisano

Przyszła do mnie sąsiadka z pytaniem jaki interfejs kupić bratu na 50 urodziny - brat powiedzmy zaawansowany amator ;)

Ja oczywiscie z głowy nie wiem a jak poczytałem to dalej nie wiem - budzet powiedmy do 800 zl ale chetnie cos mniej - to i na flaszkę będzie ;)

I teraz dwa pytanie 

1. cos lepszego nieco droższego? czy tez przeciwnie może byc tańszy...

2. A moze powiedzmy ponizej 2 kzł nie ma co głowy zawracać?

edit:

już po napisaniu zobaczyłem że sprzedawca jest z Radomia  - Jayu - bać się ?

Nie znam człowieka.

Ale może być tak, że nie bedzie działać z modelami powyżej 2005/6 roku, bo różnie te interfejsy działają.

Ja osobiscie mam dość noszenia laptopa i właśnie planuje sobie zamówić taki: http://allegro.pl/profesjonalny-vag-v-scan-5053-its-can-j-polski-i4966380732.html

A do wszystkich marek polecam taki: http://allegro.pl/profesjonaly-v-scan-ds436-pl-wszystkie-marki-promo-i5029482389.html

Napisano
  • Autor

A dołączone oprogramowanie jest legalne ?  :phi:

Zapytaj sprzedawcę to sie dowiesz.

Napisano

Zapytaj sprzedawcę to sie dowiesz.

To Ty jesteś zainteresowany zakupem, więc to pytanie podpowiedź dla Ciebie.

Napisano
  • Autor

To Ty jesteś zainteresowany zakupem, więc to pytanie podpowiedź dla Ciebie.

W sensie że jak legalnje to bedzie działao lepiej czy gorzej od pirackiego?

Napisano

W sensie że jak legalnje to bedzie działao lepiej czy gorzej od pirackiego?

Było trzeba po prostu napisać od razu że nie przeszkadza Ci nielegalne oprogramowanie.

Tak btw. z tego co pamiętam to ten program chyba trzeba aktywować w jakiś sposób i sam chyba tego nie zrobisz.

Wiem że na aukcji bezpośrednio u Chińczyków jest o tym wzmianka i trzeba do nich wysyłać jakiś plik w celu aktywacji, a czy za np. 5 lat ktoś Ci ten plik ponownie aktywuje ?

Napisano
  • Autor

Było trzeba po prostu napisać od razu że nie przeszkadza Ci nielegalne oprogramowanie.

Alez oczywiście że lepsze jest orginalne - mozesz cos polecić w budżecie do 800 zł?

Napisano

Czsyli te nie wymagają laptopa - a nie jest tak że te co wymagaja laptopa sa tańsze?

Oczywiscie tak jest :) Kupujesz kabel , oprogramowanie na laptopa instalujesz pirackie i masz tanio :)

Ale mi sie nie chce juz nosic laptopa, wiec kupuje interfejs przenosny taki jak wyzej pokazałem... Ale tylko do Vagów :) 

Napisano

Alez oczywiście że lepsze jest orginalne - mozesz cos polecić w budżecie do 800 zł?

Zawsze w tej samej cenie "lepsze" będzie coś pirackiego niż w pełni oryginał.

W tej chwili chyba w tej cenie nie ma nic bardziej uniwersalnego, były by lepsze ale ukierunkowane na konkretną markę.

Napisano

Oczywiscie tak jest :) Kupujesz kabel , oprogramowanie na laptopa instalujesz pirackie i masz tanio :)

Ale mi sie nie chce juz nosic laptopa, wiec kupuje interfejs przenosny taki jak wyzej pokazałem... Ale tylko do Vagów :)

Kumpel w robocie ma tego viakena i sobie chwali. Ja tez taki zamowilem na allegroci czekam na dostawe. Do moich potrzeb idealny.

Napisano

Rozumiem ze o tym mówisz: http://allegro.pl/profesjonalny-vag-v-scan-5053-its-can-j-polski-i4966380732.html

Ja będę go niedługo zamawiał , ale ja tylko do amatorskich zastosowań :)

Dokladnie. Zalezalo mi na obsludze VAGa (OBD+CAN) i tez totalna amatorka. A ze na allegro sa raty 0% to wrzucilem w koszta.

Napisano

Dokladnie. Zalezalo mi na obsludze VAGa (OBD+CAN) i tez totalna amatorka. A ze na allegro sa raty 0% to wrzucilem w koszta.

Ja troche zielony jestem w tym, bo zawsze wszystko laptopem robiłem bez problemu... ale mam dość dzwigania go jak trzeba jakies auto sprawdzic...

Powiedz mi - Obslużę tez tym nowe roczniki np.2013-2014? 

I jeszcze mam jedno pytanie, troche nielegalne, wiec nie mogę tutaj zapytać, ale jak wiesz co mam na mysli to mozesz mi odpowiedziec na priv ;] 

Napisano
  • Autor

jeszcze mam jedno pytanie, troche nielegalne, wiec nie mogę tutaj zapytać, ale j

chodzi Ci o ustawienie cyferek licznika w jednym rządku? ;)

Napisano

Niby producent podaje ze auta do 2014 roku.

Napisano

Niby producent podaje ze auta do 2014 roku.

No wlasnie tak czytałem , ale różnie to bywa, trzeba by sprawdzic  ;)

I tak go sobie zamówię, bez wzgledu na to  :ok:

Napisano

No wlasnie tak czytałem , ale różnie to bywa, trzeba by sprawdzic ;)

I tak go sobie zamówię, bez wzgledu na to :ok:

Tez kiedys biegalem z lapkiem 10" i uzywalem polskiego vaga i vcds. Ale jak sprzedalem auto pozbylem sie interfejsow, teraz w domu 2 vagi sa to pomyslalem ze przyda mi sie wlasnie taki skaner pod CAN, a ze kolega zachwalil to zanabylem.

Napisano

Wlasnie paczka do mnie dotarla :) ze skanerem wieczorkiem obadam w aucie.

Napisano
  • Autor

Nie znam człowieka.

Ale może być tak, że nie bedzie działać z modelami powyżej 2005/6 roku, bo różnie te interfejsy działają.

Ja osobiscie mam dość noszenia laptopa i właśnie planuje sobie zamówić taki: http://allegro.pl/profesjonalny-vag-v-scan-5053-its-can-j-polski-i4966380732.html

A do wszystkich marek polecam taki: http://allegro.pl/profesjonaly-v-scan-ds436-pl-wszystkie-marki-promo-i5029482389.html

Dopytałem prezentodawczyni ;) Potencjalny obdarowany ma  obraca się w kręgu Volvo + vag  -  ale ona sama ma suzuki  i ma być do suzuki też ;) - bo tak ;)

Napisano

Volvo + vag  -  ale ona sama ma suzuki  i ma być do suzuki też ;) - bo tak ;)

te cudo z linka obsługuje te marki bez problemów

Napisano

te cudo z linka obsługuje te marki bez problemów

A funkcjonalnie  dla VAG będzie działać jak VCDS? Tzn to tylko kasowarka błędów i podglądarka parametrów czy też mogę sobie zrobić na przykład długie i krótkie kodowania, cofnąć klocki hamulcowe?

Napisano

A funkcjonalnie  dla VAG będzie działać jak VCDS? Tzn to tylko kasowarka błędów i podglądarka parametrów czy też mogę sobie zrobić na przykład długie i krótkie kodowania, cofnąć klocki hamulcowe?

Na 100% dla VAG będzie lepszy VCDS, z reguły sprzęt dedykowany potrafi więcej niż jakikolwiek uniwersalny. Klocki hamulcowe cofniesz

ze strony dystrybutora: http://www.wsop.pl/produkty/katalog-produktow/diagnostyka-i-elektronika/testery-diagnostyczne-dla-samochodow-osobowych/autocom-cdp-cars/

kilka filmików:

Napisano

thx

Sprzęt wart rozważenia jeśli ma sie amatorsko kilka różnych marek do obsługi.

Na aliexpress jest tego sporo ale nie jest jakoś zauważalnie taniej jak ten podlinkowany.

Napisano

Ja troche zielony jestem w tym, bo zawsze wszystko laptopem robiłem bez problemu... ale mam dość dzwigania go jak trzeba jakies auto sprawdzic...

Powiedz mi - Obslużę tez tym nowe roczniki np.2013-2014? 

I jeszcze mam jedno pytanie, troche nielegalne, wiec nie mogę tutaj zapytać, ale jak wiesz co mam na mysli to mozesz mi odpowiedziec na priv ;] 

Kupiłem od nich(VIAKEN) taki testerek do VAG+OBD2. I musze przyznać, że to straszne gówno.

Nawet w temacie VAG wypada słabo. SEAT LEON 2006r. błąd z silnika odczytał i skasował dopiero w trybie OBD2. Normalnie po VAG-u nic nie widział, a na szafie kontrolka :oslabiony:

Niby ma robić auta do 2014, bo ma też UDS, ale jak widać słabo to wygląda.

moim zdaniem można to mieć jako uzupełnienie do VCDS lub VCP-wygodniejsze w użyciu, ale na pewno nie zamiast.