Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klekot tdci

Featured Replies

Napisano

cześć , ktoś mi pomoże 

mam takie pytanie czy praca silnika jak w linku jest normalna ?

pacjent mondeo mk3 tdci 2,0 rok 2006 przebieg 148850 

był moment że przez 10 sekund pracował takim metalicznym dźwiękiem jak by jeden wtrysk nie pracował , potem przeszło ale od tego czasu wydaje mi się że inaczej pracuje słychać tak jakby tyrkotanie albo to ja jestem za bardzo przewrażliwiony 

dodam że auto w oryginale wtryski dwu-masa pdf nic nie było od nowości robione w tym zakresie 

https://www.youtube.com/watch?v=s0fb0EiGMtc&feature=youtu.be

Napisano

cześć , ktoś mi pomoże 

mam takie pytanie czy praca silnika jak w linku jest normalna ?

pacjent mondeo mk3 tdci 2,0 rok 2006 przebieg 148850 

był moment że przez 10 sekund pracował takim metalicznym dźwiękiem jak by jeden wtrysk nie pracował , potem przeszło ale od tego czasu wydaje mi się że inaczej pracuje słychać tak jakby tyrkotanie albo to ja jestem za bardzo przewrażliwiony 

dodam że auto w oryginale wtryski dwu-masa pdf nic nie było od nowości robione w tym zakresie 

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.dropbox.com%2Fs%2Fs17wstsxo199wsg%2F2016-03-15%252007.52.15.3gp%3Fdl%3D0&h=MAQHOYwm8

Możesz to wrzucić gdzieś gdzie nie trzeba się rejestrować/logować ?

Napisano
  • Autor

Możesz to wrzucić gdzieś gdzie nie trzeba się rejestrować/logować ?

extra for you :)

Napisano
  • Autor

Na rozgrzanym tez klekocze? U mnie, w 1.6 tdci, tak stukało kolo pasowe, a potem tak samo stukał jak poszły panewki ;)

wziąłem go na garaż zdjąłem dolną osłonę silnika i wyrażnie słychać że coś z kołem pasowym nieteges , po włączeniu klimy stuka mocniej :)

będzie trzeba odwiedzić serwis i wymienić komplet z napinaczem , paskiem i rolkami  :facepalm:

senseikrk trafna diagnoza ...na 99%  ;l    DZIĘKI 

Napisano
  • Autor

teraz pytanie , ktoś już robił wymianę takiego kompletu ...koło pasowe , rolki , napinacz , pasek + robota 

jakie to mogą być orientacyjnie koszty ????

Napisano

teraz pytanie , ktoś już robił wymianę takiego kompletu ...koło pasowe , rolki , napinacz , pasek + robota 

Koło pasowe jest tzw dwumasowe  z tlumikiem drgań skrętnych ,przerabiałem to kilka razy w Transitku z tym samym silnikiem . Samo nowe koło płaciłem okole 360 zł  jakiś zamiennk ale i tak problem wracał . W koncu zaspawliśmy punktowo łącząc wszytko do kupy , i problem znikł. Wiem że niepowinno sie tak robić ale doprowadzało mnie to do rozpaczy . Oryginał jakieś chore pieniądze kosztował.  

Napisano

Do HDI kupiłem jakiś czas temu najtańsze dostępne na allegro z Metalcaucho ( czy jakoś tak). Jak się okazało jest sztywne. To co miało być tłumikiem drgań w rzeczywistości okazało się tylko plastikową zaślepką, którą bez problemu zdjąłem, a potem włożyłem na swoje miejsce.

Jedno jest pewne. Nie mam problemu z kołem pasowym od ok 3 lat. Inna sprawa na biegu jałowym pasek potrafi wibrować wraz z napinaczem.

Więc, albo kupisz oryginał , albo założysz sztywne/pospawasz to co masz. Na spawanym też chwile jeździłem.

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

dzisiaj mondek poszedł na wymianę egr .....[kurza twarz] trochę boli nowy oryginalny egr hahahaha zachciało mi się klekota :) 

Napisano

Jeśli juz to robisz załóż sprzegiełko na alternator, a będziesz miał spokój na dłuzgi czas ;) Sprzegiełko moze być z alternatora silnika benzynowego mondeo lub z którego hdi 2.0 (na forum forda znajdziesz naprawdę obszerny wątek). Ja założyłem cały altek od benzyny 2.0 i az nie moglem uwierzyć ile hałasu robil układ osprzętu ;)

Edytowane przez tomx1

Napisano

Tu mój wątek o klekocie w TDci: FKP

Napisano

dzisiaj mondek poszedł na wymianę egr .....[kurza twarz] trochę boli nowy oryginalny egr hahahaha zachciało mi się klekota :)

bylo go wywalic usunac programowo i zapodac CHIPsa :D

Napisano
  • Autor

chpsa dostanie za tydzień w czwartek u heko :) http://www.gcstuning.pl/

no z tym egrem ...hmmmm  myślałem o tym jednak ja jestem zwolennikiem żeby auto było całe w oryginale  :facepalm:  

została jeszcze kwestia z dpfem w sumie teraz jest czysty po tym servisie , ale ustalimy to z heko czy go wywalimy przed czipsem czy może jednak zostanie  :oki:

edyta

no i  autko odebrane , nowy egr ...do tego dpf wyczyszczony aktualnie pokazuje 19% zapełnienia ....a już było 92% przez zwalony egr  było blisko hahahahah 

post-159667-0-17423600-1469733465_thumb.jpg

Edytowane przez blackdriver1978