Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Frontera - warte toto coś?

Featured Replies

Napisano

Poszukiwań terenówki ciąg dalszy. Terenówka nie do upalania a do rekreacyjnego taplania się w błotku i do akcji typu Dzieciaki na paki. Na pewno coś więcej niż podróżowanie po leśnych duktach. Czasami w błotko chciałbym jednak wjechać, ale bez extremum ;] Pierwsze podejście było do Gallopera. Po obejrzeniu okazał się trupem.

No i na oku pojawiły się dwie Frotki. Jedna po sąsiedzku, trzysta metrów od domu. Właściciel facet koło 60. Frotka z 1997r, długa, z silnikiem 2,5TD, wspomaganie, szyber, dwa komplety kół (zimówki i letnie) w świetnym stanie technicznym, rama zdrowiuśka, blachy zdrowe, podwozie po pierwszych oględzinach zdrowe. Auto typu wsiadaj i jedź. Nigdy nie widziało terenu. Cena koło 8 tys.

Druga... Hmmmm.... I ta mnie kusi. Auto z pewnej ręki, od kumpla, robił je sobie do zabawy w offroad, ale zmieniły mu się życiowe priorytety. Wersja długa. Opony 33/10,5 (MT nalewki) , rama zrobiona, zakonserwowana, blachy zrobione, położony nowy lakier (zielony, wojskowy mat), lift (przy moich 165cm wsiadanie do niej proste nie jest). Silnik 2,8 z Isuzu (podobno najlepszy diesel montowany we frotkach). Elektryka, szyber, klima (do nabicia), silnik po remoncie (są faktury), pompa po regeneracji, snorkel. Napędy, zawieszenie, hamulce (poza ręcznym) ok. Cena... 4tys więcej niż ta pierwsza. Choć pewnie coś się urwie. Do zrobienia ręczny (koszt około 300-400PLN) i w dwóch miejscach do połatania podłoga (ale obiecał, że ogarnie to przed sprzedażą).

Warto we Frotkę się pchać?

Napisano
  • Autor

UAZ odpada. Auto podobnie jak wcześniejszy Rocky będzie też używane do poruszania się po mieście przez moją żonkę ;] Więc w grę wchodzi raczej coś bardziej cywilizowanego ze wspomaganiem i najchętniej z klimą. 

Napisano

Od silnika 2,5TD trzymaj się z daleka. 

Jak coś to to 2,8 isuzu lub V6 w benzynie.

Ja mam 2.0 8V w benzynie - niezawodny i dobry silnik ale trochę słaby.

Ta zielona frotka kłóci się trochę z tym co napisałeś w innym wątku:

Dlatego co najwyżej opony AT, lekkie podniesienie zawieszenia bo większość czasu auto i tak na asfalcie będzie spędzać.

Jazda takim autem na MT-kach po asfalcie to będzie mordęga. O bezpieczeństwie w zimie nie wspomnę. No i "kobiecy" aspekt - takie auto spodoba się żonie?

Napisano

Za 12 to kupisz frotke B ktora juz jako tako wyglada. Proponowalbym krotka 2.2. W eksploatacji o jakiej piszesz bedzie bezproblemowa. Mialem dwie A i longa B z V6, poza spalaniem nie bylo problemow.

Napisano
  • Autor

Apetyt rośnie w miarę jedzenia ;] Miało byc AT, bo co do asfaltu i MT to jestem świadomy. Miałem Daihatsu Rocky na 33 calowych MT i komfort oraz prowadzenie faktycznie dużo gorsze niż na 31 calowych AT. Ale przy prędkościach z jakimi poruszałem się Rockym MTki spokojnie dawały radę na czarnym. 

Żona lubi kanciaste terenówki na dużych kołach i Frotka nawet jej się podoba. Rockym na MT jeździła bardzo chętnie. Zapowiada szumnie, że chce na jakąś babską imprezę offroadowa pojechać. 

Co ważniejsze, kolega ręczy za swoją frotkę bo własnymi rencami ją robił dla siebie ;] Mówił, że mechanicznie skończy mi ją, tak że mucha nie siada i jeżeli znajdę coś o czym nie wiedział to ma mi w gratisie naprawić. Na silnik też gwarancje daje bo samodzielnie wszystko składał. Zam go od długiego czasu, serwisował mi mojego Rockego i generalnie zawsze mi wszystko w nim na tip top robił. Chyba zaryzykuję. 

Napisano

Opel kanciasty za bardzo nie jest, dziwie sie ze Jeep nie spelnia tego kryterium bo juz bardziej kanciasto sie nie da  ;l

Opon MT nie ma co sie bac, chyba ze to auto do smigania na codzien, wtedy zalozylbym jednak dobre AT.

Bierz ta Frotke w ktorej nie trzeba spawac podlogi ;)

Napisano
  • Autor

No właśnie kobicie nie dogodzisz. Galloper, Rocky zonie sie podobał, Jeep nie do końca. Frotka też wpadła jej w oko. 

Jeep byłby fajny ale znaleźć Cziroka w dobrym stanie poniżej 10tys to jak szukanie igły w stogu siana. A potem trza by go jeszcze motać. ;] A budżet ograniczony. 

Z frotką cena już dogadana. I trochę zmotana wyjdzie mnie mniej więcej tyle ile goły Jeep niewiadomego pochodzenia. 

Napisano

No tak, w tym budzecie skonczylbys jak ja ... kwota napraw 4x wyzsza niz kwota zakupu   ;l

Napisano

Co ważniejsze, kolega ręczy za swoją frotkę bo własnymi rencami ją robił dla siebie ;] Mówił, że mechanicznie skończy mi ją, tak że mucha nie siada i jeżeli znajdę coś o czym nie wiedział to ma mi w gratisie naprawić. Na silnik też gwarancje daje bo samodzielnie wszystko składał. Zam go od długiego czasu, serwisował mi mojego Rockego i generalnie zawsze mi wszystko w nim na tip top robił. Chyba zaryzykuję. 

Czy Ty jeszcze szukasz potwierdzenia ?

Jedź, płać i po temacie :)

Napisano
  • Autor

Hehe, no wiesz... Z jednej strony Frota fajna, choć mówią, że to nie pełnoprawna terenówka :panic: Ale na moje potrzeby wystarczy aż nadto.

Z drugiej Frotka jeszcze nie jest skończona i dopiero się robi ;] Zapłacę dopiero jak będzie wszystko gotowe i się nią przejadę ;] Ale faktem jest, że mając w perspektywie jej zakup przestałem rozglądac się za innymi autami. 

I będzie pewnie jak zawsze. Kupię nie to auto, które wizualnie najbardziej mi się podoba, a najpewniejsze.

Tak samo było z osobówkami - kupowałem marki czy modele, których na początku poszukiwań w ogóle nie brałem pod uwagę. Może nie było to to, czego szukałem, ale przynajmniej były pewne i nigdy się na zakupie auta nie przejechałem. Kupując używkę trzeba się liczyć z pewnymi kompromisami.