Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Masa gumowata do zabezpieczenia podwozia.

Featured Replies

Napisano

Jest taka masa, która po wyschnięciu jest jak guma.

Służy do zabezpieczania zgrzewów nadwozia, progów, podłogi i wnęk błotników.

Jak to się nazywa?

Jak to się nakłada?

Napisano

Jak to się nazywa?

Jak to się nakłada?

http://www.boll.pl/masy-uszczelniajace-6/boll-masa-uszczelniajaca-na-pedzel-86lub http://www.boll.pl/masy-uszczelniajace-6/boll-poliuretanowa-masa-klejaco-uszczelniajaca-88

Napisano

Jak to się nazywa?

Jak to się nakłada?

Chodzi o masę stosowaną do uszczelnienia zgrzewów, spawów, itd. czy o masę zabezpieczającą natryskiwaną wewnątrz nadkoli, na podłogę, itp. Mam wrażenie że pytasz równocześnie o dwie różne rzeczy. 

Napisano
  • Autor

o masę zabezpieczającą natryskiwaną wewnątrz nadkoli, na podłogę, itp.

O to chodzi.

Napisano
  • Autor

tylko nie specyfiki bolla,

Dlaczego nie?

Napisano

O to chodzi.

Baranek.

Pozdrawiam BAS

Napisano

O to chodzi.

OK, to tego jest trochę - są i takie w sprayu, ale też w wersji do nakładania pistoletem. Osobiście słyszałem dobre opinie o produktach marki Novol: Gravit 600 i 610 można lakierować po wyschnięciu, Gravit 660 to powłoka bitumiczna, nie nadaje się do lakierowania. Jest jeszcze Gravit 650 - rozumiem że pytasz w kontekście Terrano, to chyba ten ostatni byłby chyba najlepszym wyborem, szczególnie jeśli idzie o ramę, ale on występuje tylko w puszkach do pistoletu. 

Wcześniej trzeba przygotować podłoże - tzn. usunąć korozję (mechanicznie/chemicznie) i potem dać jakiś porządny podkład antykorozyjny. Chcesz we własnym zakresie to robić? Ogólnie to jest dość żmudne i czasochłonne zajęcie...

Napisano

O to chodzi.

No to nie o mastykę, bo tej się używa do zabezpieczania np. spawów. Ty chcesz zakonserwować podwozie.

Wybierz coś z Novol, np. Gravit 600 lub 610, który jest bardziej elastyczny niż ten pierwszy. Z innych np. Noxudol 300.

Do profili zamkniętych mogę polecić Dinitrol ML.

Napisano

Dlaczego nie?

Bo one po wyschnięciu dość słabo przylegają do podłoża, pomiędzy powłokę a blachę dostaje się wilgoć i w sumie bardziej to chyba szkodzi niż pomaga w czymkolwiek. 

Napisano

Bo one po wyschnięciu dość słabo przylegają do podłoża, pomiędzy powłokę a blachę dostaje się wilgoć i w sumie bardziej to chyba szkodzi niż pomaga w czymkolwiek. 

Bolla już nie używam, bo właśnie lubił pękać i odłazić, ale jak przygotujesz dobrze pod niego powierzchnię to też się będzie trzymał. Przygotujesz w sensie, że oczyścisz dokładnie podłogę, dasz podkład epoksydowy i potem baranek/boll.

Napisano

Dlaczego nie?

bo to naprawdę gówniane  produkty, tak samo jak produkty marki Autoland reklamowane kiedyś przez Martynę Wojciechowską, lepiej dołożyć parę groszy i kupić coś lepszego, ja na ten przykład kupuje i stosuje czysto amatorsko preparaty Valvoline i nie narzekam, tym do podwozi (czarna puszka)psiknąłem sobie kiedyś na zarysowany do żywego metalu błotnik i pomimo mycia błotnika karcherem specjalnie z bliskiej odległości nie mogłem zmyć tego specyfiku, ja robię konserwacje w upalny dzień i dodatkowo podgrzewam puszkę do około 30 stopni żeby preparat miał lepsza płynność i wnikliwość http://www.najlepszeoleje.pl/pl/p/Tectyl-ML-550-opakowanie-600-ML-spray-preparat-zabezpieczajacy-antykorozyjny/149

a do podwozia auta można zastosować najpierw wyżej wspomniany preparat a jak trochę wyschnie to  nakładamy ten preparat http://www.najlepszeoleje.pl/pl/p/Tectyl-Bodysafe-Wax-600-ML-spray-preparat-zabezpieczajacy-antykorozyjny/157

są wersje preparatów na pistolet+ kompresor, oraz na wiaderka