Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spinka czy zakuwka?

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem wczoraj napęd w swoim dziadku. W zestawie była zarówno spinka jak i zakuwka. Nie mam zakuwarki, nie bardzo mam od kogo pożyczyć, ale jak mnie przekonacie, że trzeba, to coś wykombinuję. Na razie założyłem spinkę. 

Więc jak - spinka czy zakuwka?  :hmm:

Napisano

Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem. Podszedłem do tego fizycznie: Całe obciążenie rozciągające przenoszą ogniwa, a bolce są ścinane. Zakucie czy spinka ma zabezpieczyć bolce przed wypadnięciem. Oto cała filozofia łańcucha. Ja używam spinek. Wybór należy do Ciebie.

Napisano
  • Autor

Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem. Podszedłem do tego fizycznie: Całe obciążenie rozciągające przenoszą ogniwa, a bolce są ścinane. Zakucie czy spinka ma zabezpieczyć bolce przed wypadnięciem. Oto cała filozofia łańcucha. Ja używam spinek. Wybór należy do Ciebie.

Tak też kombinuję. Skoro w zestawie producent daje spinke i zakuwkę, to można sobie wybrać  ;] . 

Napisano

A przy pomocy młotka nie da się zakuć łańcucha? Musi być koniecznie zakuwarka :hmm:

Napisano

A przy pomocy młotka nie da się zakuć łańcucha? Musi być koniecznie zakuwarka :hmm:

Pewnie, że się da, ale można w ten sposób pogiąć bolec, "grzybek" będzie wyglądał tragicznie, łańcuch będzie w tym miejscu sztywny, itp... Młotkiem i odpowiednim narzędziem (np. przy pomocy kulki z łożyska) da się to ładnie zrobić, ale nie na motocyklu, tylko na stole. Czasem widzę, jak niektórzy napierniczają młotem po kole łańcuchowym...

Napisano
  • Autor

Pewnie się da, tylko pytanie czy walić młotkiem jak mam spinkę? ;)

Mimo, że mój moto to dziadek, to jakoś mam opory, by naparzać w niego młotkiem ;] . Poza tym Szary ma rację - do zniszczenia łańcucha cienka granica przy takiej operacji  :no:

Napisano

Wymieniłem wczoraj napęd w swoim dziadku. W zestawie była zarówno spinka jak i zakuwka. Nie mam zakuwarki, nie bardzo mam od kogo pożyczyć, ale jak mnie przekonacie, że trzeba, to coś wykombinuję. Na razie założyłem spinkę. 

Więc jak - spinka czy zakuwka?  :hmm:

Lepsza spinka niż źle zakuty łańcuch.

Ja widziałem łańcuch tak zakuty, że ogniwa były za mocno sprasowame - traciły ruchomość, o-ringi plackate... :facepalm:

Jeździłem na spince no może 500 km, podjechałem do ASO ;]  [bo mam najbliżej] zakuli za 50 zł [bo na FV] spinke oddali, będzie na zaś.

Ale z tego co pamiętam producent DID do łańcuchów 525 530 zaleca zakuwkę,

ewentualnie dla maszyn na łańcuchu 520 lub mocy do 50 KM dopuszcza zapinkę.

A co producent motocykla zaleca? Mój wspomina tylko o zakuwaniu.

Napisano
  • Autor

Lepsza spinka niż źle zakuty łańcuch.

Ja widziałem łańcuch tak zakuty, że ogniwa były za mocno sprasowame - traciły ruchomość, o-ringi plackate... :facepalm:

Jeździłem na spince no może 500 km, podjechałem do ASO ;]  [bo mam najbliżej] zakuli za 50 zł [bo na FV] spinke oddali, będzie na zaś.

Ale z tego co pamiętam producent DID do łańcuchów 525 530 zaleca zakuwkę,

ewentualnie dla maszyn na łańcuchu 520 lub mocy do 50 KM dopuszcza zapinkę.

A co producent motocykla zaleca? Mój wspomina tylko o zakuwaniu.

Do mojego wchodzi DID525...

OK, mam na razie spinkę, za chwilę przymierzam się do wymiany opon, to łatwiej mi będzie zdjąć koło, jak będę mógł sobie rozpiąć łańcuch. Ale po wymianie opon rozejrzę się, kto w okolicy dysponuje zakuwarką i podjadę na zakucie dla świętego spokoju. Stary łańcuch był zakuty...

Napisano

Wszystko jest kwestią rodzaju motocykla, stylu jazdy i przeznaczenia. Sposobem uproszczonym jest przyjęcie granicy 50KM. Wg mnie łańcuchy 525/530 bezwzględnie będą wymagać zakucia.

Napisano

chciałbym to zobaczyć :)

bardziej mocne kombinerki/szczypce, francuz jakiś, niż młotek...