Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Glebogryzarka spalinowa - jaka?

Featured Replies

Napisano

Tesc zarzucil temat, ze przydaloby się kupic glebogryzarke spalinowa.

Na emeryturce bawi się w działkowca, ale ze dzialke ma duza to recznie sil nie starcza.

Popatrzylem sobie na allegro i widze, ze z tego cudeńka, po wymianie oprzyrządowania, można zrobić aerator, wertykulator i kilka innych przydatnych narzedzi uzyskac.

Stwierdzilem wiec, ze dorzuce pare zl i kupi się cos lepszego (no wlasnie, ale co?).

Niestety w zab się na tym nie znam.

Jaka to powinno mieć moc żeby sensownie dalo się uzywac, ok 6KM styknie (przemieli jednorazowo powiedzmy z 1000m2?

Czy do wszystkich modeli sa do dokupienia dodatkowe "narzędzia"?

Ostatnie na razie pytanie laika.

W co warto zainwestować?

Napisano

Kilka tygodni temu stałem przed podobnym dylematem, i niestety kupiłem najtańszą i prawie najmniejszą ale to tylko dlatego by zmieściła się do samochodu, robotę robi ale jest za lekka i za mała a przy mokrej ziemi podskakuje, silnik na razie nie kuca nie mniej jednak trzeba się trochę omeczyć. Pożyczałem od kolegi ciężką 60kg 6 konną i tą to robota bajka ale mało mobilna jeśli chodzi o przewóz itp. Jeśli teść ma gdzie trzymać kupcie taką by ważyła powyżej 50 kg miała dwa biegi do przodu i wsteczny bo wówczas rozbudowa o dodatkowe akcesoria zwiększa funkcjonalność urządzenia. Za około 2.2 kpln można kupić stiga lub dwie stówy taniej agrome, agroma ma na wyposażeniu koła pompowane a to już gratis warty ponad dwie stówki, robisz lub kupujesz przyczepkę i możesz coś przewieźć bez targania się z taczką. Moc silnika powyżej 5.5 konia i będzie git.

klepane palcem po szkle...

Napisano
  • Autor

Kilka tygodni temu stałem przed podobnym dylematem, i niestety kupiłem najtańszą i prawie najmniejszą ale to tylko dlatego by zmieściła się do samochodu, robotę robi ale jest za lekka i za mała a przy mokrej ziemi podskakuje, silnik na razie nie kuca nie mniej jednak trzeba się trochę omeczyć. Pożyczałem od kolegi ciężką 60kg 6 konną i tą to robota bajka ale mało mobilna jeśli chodzi o przewóz itp. Jeśli teść ma gdzie trzymać kupcie taką by ważyła powyżej 50 kg miała dwa biegi do przodu i wsteczny bo wówczas rozbudowa o dodatkowe akcesoria zwiększa funkcjonalność urządzenia. Za około 2.2 kpln można kupić stiga lub dwie stówy taniej agrome, agroma ma na wyposażeniu koła pompowane a to już gratis warty ponad dwie stówki, robisz lub kupujesz przyczepkę i możesz coś przewieźć bez targania się z taczką. Moc silnika powyżej 5.5 konia i będzie git.

Narazie upatrzyl sobie w sklepie stacjonarnym 2 szt.:

- Husqvarna TF224, podobno silnik B&S 5,5KM (choc strona firmowa podaje 2,3kW to nijak na KM tyle mi nie wychodzi) bieg tylko 1 53kg

- MASTER CUT HSDT80, podobno z silnikiem Hondy 7KM biegi 1, 0, -1 44kg

Strona Stigi nie dziala teraz, Agrome popatrze (Agrome, taki sklad czesci rolniczych mam za plotem, to ich produkt?).

Napisano
  • Autor
Napisano

Do piasku na plaży sie nadaje.

.

Dlaczego tak twierdzisz?

Napisano

Dlaczego tak twierdzisz?

też przypaliłem się na taki sprzęt, po oglądnięciu kilku filmików na YT 

pożyczyłem, wjechałem na ogródek i ... czar prysł

u mnie jest gliniasta a nawet ilasta gleba, nie szło tego ruszyć 

Napisano

Miałem podobnie ze swoją miernotą, a mam ziemię jak u ciebie ale zrobiłem drugie podejście jak ziemia lekko podeschła i mimo że mam prawie zabawkę idzie jak burza. Jak jest ziemia ciężka i mokra żadnym sprzętem bez napędu nie pójdzie.

Napisano
  • Autor

też przypaliłem się na taki sprzęt, po oglądnięciu kilku filmików na YT 

pożyczyłem, wjechałem na ogródek i ... czar prysł

u mnie jest gliniasta a nawet ilasta gleba, nie szło tego ruszyć 

Pozyjemy zobaczymy.

Tesc kozaczyl jakas pozyczona od sasiada mala glebogryzarka (kupiona za 600zl) i mowil, ze bylo ok, wiec taka tez powinna dac se rade.

Inna sprawa, ze on tego do trawy nie bedzie uzywal.

Napisano

Ja nie kupiłem bo wole wypożyczy pozadny sprzęt za 100zł na weekend.Pierwszy raz wypożyczyłem to co chcesz kupic,

To lizało ziemie pojechałem i wymieniłem na konkretny sprzet. Wypożyczam 3 razy w roku.

.

Napisano
  • Autor

Ogolnie teść bylby zadowolony z zakupu gdyby nie to, ze chyba popsul się pierwszego dnia :facepalm:

Pisze chyba, bo na razie nie wiemy czy się cos poluzowalo, czy cos z niej wypadlo (teść znalazł jakas blaszke na gruncie), a sprzet odpala ale nie reaguje na biegi.

Miał ja rozbierać, ale przekonałem na skorzystanie z gwarancji/rękojmi.