Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zraszacze i hydrofor

Featured Replies

Napisano

W innym wątku pisałem o montażu zraszaczy wynurzalnych. Przypomnę  - wyjście z domu rurką 1/2", woda z wodociągu. Zraszacze wynurzalne statyczne, 12 szt podzielonych na 2 sekcje po 6 sztuk. Po montażu pierwszej sekcji zrobiłem próbę wodną - wszystkie wyjechały i lały bez problemów. Nie były jeszcze wyregulowane pod względem zasięgu i kąta podlewania. Sądziłem, że będzie OK. Niestety - po regulacji każdego z 6 zraszaczy do podlewania 360st zrobił się problem, bo ilość wody albo ciśnienie z rurki 1/2" jest zbyt małe. I tu pytanie do Was - czy podłączenie zestawu hydroforowego przed zraszaczami da pożądany efekt?

Poniżej przykładowy hydrofor:

http://allegro.pl/hydrofor-ibo-aj-50-60-1100w-zbiornik-50l-60-l-min-i5955126273.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=99795

i jego parametry:

http://allegro.pl/hydrofor-ibo-aj-50-60-1100w-zbiornik-50l-60-l-min-i5955126273.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=99795#as-parameters

A tutaj specyfikacja zraszaczy:

Promień - zasięg strumienia :   do 4,6 mb

Zalecane Ciśnienie : 1 - 2,1 bar

Ciśnienie maksymalne - 6 bar

Przepływ : 0,15-0,84 m3/h

Połączenie - gwint wewnętrzny 1/2” - kształtki podłączeniowe na Naszych pozostałych aukcjach.

Regulacja sektora nawadniania- kąta : 5 - 360°

Napisano

W innym wątku pisałem o montażu zraszaczy wynurzalnych. Przypomnę  - wyjście z domu rurką 1/2", woda z wodociągu. Zraszacze wynurzalne statyczne, 12 szt podzielonych na 2 sekcje po 6 sztuk. Po montażu pierwszej sekcji zrobiłem próbę wodną - wszystkie wyjechały i lały bez problemów. Nie były jeszcze wyregulowane pod względem zasięgu i kąta podlewania. Sądziłem, że będzie OK. Niestety - po regulacji każdego z 6 zraszaczy do podlewania 360st zrobił się problem, bo ilość wody albo ciśnienie z rurki 1/2" jest zbyt małe. I tu pytanie do Was - czy podłączenie zestawu hydroforowego przed zraszaczami da pożądany efekt?

Poniżej przykładowy hydrofor:

http://allegro.pl/hydrofor-ibo-aj-50-60-1100w-zbiornik-50l-60-l-min-i5955126273.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=99795

i jego parametry:

http://allegro.pl/hydrofor-ibo-aj-50-60-1100w-zbiornik-50l-60-l-min-i5955126273.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=99795#as-parameters

A tutaj specyfikacja zraszaczy:

Promień - zasięg strumienia :   do 4,6 mb

Zalecane Ciśnienie : 1 - 2,1 bar

Ciśnienie maksymalne - 6 bar

Przepływ : 0,15-0,84 m3/h

Połączenie - gwint wewnętrzny 1/2” - kształtki podłączeniowe na Naszych pozostałych aukcjach.

Regulacja sektora nawadniania- kąta : 5 - 360°

Jak podłączasz hydrofor to może warto wbić rurę i pociągnąć wodę z ziemi. 1/2 cala to chyba troche mało, ja mam hydrofor

http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=base-relevance-popul-hou-1-1-0408&search_scope=category-85214&string=omnigena%201300

i spokojnie wystarcza, wydajność spora. Podłączenie z hydroforu 1 cal, potem plastik chyba 25 mm do zraszaczy od głównej rury idą przewody chyba 16mm.

Napisano
  • Autor

Jak podłączasz hydrofor to może warto wbić rurę i pociągnąć wodę z ziemi. 1/2 cala to chyba troche mało, ja mam hydrofor

http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=base-relevance-popul-hou-1-1-0408&search_scope=category-85214&string=omnigena%201300

i spokojnie wystarcza, wydajność spora. Podłączenie z hydroforu 1 cal, potem plastik chyba 25 mm do zraszaczy od głównej rury idą przewody chyba 16mm.

Zbiornik w tym hydroforze jest 24l? Ile zraszaczy to jednocześnie zasila?

Napisano

Zbiornik w tym hydroforze jest 24l? Ile zraszaczy to jednocześnie zasila?

Tak 24, jest tak ustawione, że pompa ze zraszaczami chodzi non-stop. Dokładnie nie pamiętam ale na pewno 6

A doczytałem ale moje to mają przeważnie po 180 stopni. Nie używam tych regulowanych bo są kiepskie, kupują 90,180,270 i 360 stopni. Coś masz dziwnie to zaprojektowane 6 zraszaczy 360 w jednej sekcji. Daj 2 duże turbinowe jeżeli masz duży teren.

Napisano
  • Autor

OK, zanotowałem sobie ten hydrofor - ma 100l/min wydajności - to zdecydowanie lepiej niż ten, który ja linkowałem. 

Napisano

To prosta matematyka suma zapotrzebowania armatek - straty < wydajność źródła.  Straty są pomijane przy fi32 <100m i fi25 w magistrali <20m

Sprawdź czy masz dobre dysze w armatkach i spróbuj przejść całą regulację zasięgu nieraz efekt potrafi być odwrotny przy wkręcaniu czy wykręcaniu śrubki.

U mnie jest 6-10 armatek /obwód, dopiero po odpaleniu 3 obwodów widać różnicę zasięgu, a przy wszystkich 7 armatki mają wyraźny spadek zasięgu. Wydajność żródla to 70l/min (bz strat)

Napisano
  • Autor

To prosta matematyka suma zapotrzebowania armatek - straty < wydajność źródła.  Straty są pomijane przy fi32 <100m i fi25 w magistrali <20m

Sprawdź czy masz dobre dysze w armatkach i spróbuj przejść całą regulację zasięgu nieraz efekt potrafi być odwrotny przy wkręcaniu czy wykręcaniu śrubki.

U mnie jest 6-10 armatek /obwód, dopiero po odpaleniu 3 obwodów widać różnicę zasięgu, a przy wszystkich 7 armatki mają wyraźny spadek zasięgu. Wydajność żródla to 70l/min (bz strat)

Zanim cokolwiek kupię, faktycznie muszę pobawić się regulacją. Mam nadzieję, że uda się w ten czy inny sposób w końcu to uruchomić  ;]

Napisano

Zanim cokolwiek kupię, faktycznie muszę pobawić się regulacją. Mam nadzieję, że uda się w ten czy inny sposób w końcu to uruchomić  ;]

Pamiętaj, tam nie ma kosmicznej technologii, jest śrubka która przysłania przepływ wody, a co się stanie jak włożymy palec w kran :phi: ?

raz leci bardziej na boki raz dalej i bardziej skupioną bryzą. Trzeba pobawić się z tym. Pociesz się że, te statyczne łatwiej i dokładnie się reguluje niż dynamiczne ;)