Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Material na rolety

Featured Replies

Napisano

Jaki i gdzie można kupić materiał na rolety? Chodzi o taki o zerowej przepuszczalności światła z warstwą odblaskową na zewnątrz.

Napisano
  • Autor

Zastanawiałem się, co zrobić na lato (ochrona przed słońcem, ale i na wieczór, żeby się dało spać), bo żonie się nie podobają plisy, nie stać mnie na zewnętrzne rolety materiałowe, aluminiowych nie będę teraz po ociepleniu montował, a wszelkie rolety typowe i żaluzje przy otwarciu okna uszkadzają szpalety. Firanki, rzymskie rolety, żaluzje itd. montowane na ścianie/suficie z kolei nie zapobiegają nagrzewaniu się pomieszczenia, a zimą powodują wychładzanie wnęki okiennej.

Zrobię więc prostą i mam nadzieję w miarę nieźle wyglądającą rzecz - rzep wzdłuż górnego ramiaka okna na szybie, do niego przyczepiony materiał roletowy (obciążony u dołu zaszytymi płaskownikami, jak "lamelowa ochrona osłona na drzwi przed komarami" z lidla, który można zwinąć i podczepić u góry również na rzep.

Napisano

http://roletownia.pl/

Zamówiłem u nich rolety zaciemniające 100% na wymiar. Poza dość długim czasem realizacji (tydzień) nie mam żadnych zastrzeżeń.

Napisano

Tak czytam i oczom nie wierzę, dużo rzeczy można zrobić samemu ale żeby bawić się w wykonanie rolet zamiast kupić gotowca... :bzik:

Napisano
  • Autor

Widać czytasz nie dość uważnie.

Napisano

Jaki i gdzie można kupić materiał na rolety? Chodzi o taki o zerowej przepuszczalności światła z warstwą odblaskową na zewnątrz.

Kupowalem kilka razy rolety w rolety Witkowski na allegro. Kiedys poprrosilem o dodatkowe listwy, zadnego problemu, chyba nawet za darmo dorzucili do zamówienia. Zapytaj, mysle ze bez problemu sprzedadzą sam material.

Napisano
  • Autor

Troche czarno widze to reczne zwijanie, ale powodzenia.

Troche masz racje. Dlatego zastanawiam sie nad jakas adaptacja rolet rzymskich lub zwijania na podobienstwo mat bambusowych. W obu przypadkach komercyjnie sa mechanizmy z rolkami i hamulcem, ale widze, ze ludzie sobie radza np. w taki sposob:

http://szmatkinitkiszpilki.blogspot.com/2013/05/opatologiczna-instrukcja-szycia-rolet.html

http://www.adelaszyje.pl/2015/03/jak-uszyc-rolete-rzymska-czyli-szycie.html