Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nawadnianie - problem z rurami po zimie

Featured Replies

Napisano

Próbowałem uruchomić nawadnianie po zimie, ale okazało się, że po deskami tarasowymi rozłączyły się rury od trójników: takich jak ten:

455d6c8b.png

Rura montażowa, doprowadzająca wodę do systemu kroplowników jest bardzo sztywna i mało elastyczna:

3f594e04.png

Zacząłem zdejmować poszczególne deski, żeby naprawiać łączenia, ale prawie każde jest rozłączone. Nie wiem z czego to wynika, wydaje mi się, że z faktu, że rura jest sztywna i mało elastyczna. Zastanawiam się nad rozwiązaniem:

- czy kupić jeszcze tą rurę i ponownie połączyć zostawiając większy zapas na ewentualną pracę układu

- czy kupić wąż elastyczny (są węże dobrej jakości), z trójników wyrzucić te blaszki, które mają trzymać rurę i zastosować połączenie wąż plus normalny cybant:

cybanty-opaski-opaska-zaciskowa-cybant-1

jak myślicie ?

Napisano

Zastosuj normalne kształtki PE i zapomnij o temacie. Po paru latach cybanty przerdzewieją i problem powróci.

Napisano

Próbowałem uruchomić nawadnianie po zimie, ale okazało się, że po deskami tarasowymi rozłączyły się rury od trójników: takich jak ten:

455d6c8b.png

Rura montażowa, doprowadzająca wodę do systemu kroplowników jest bardzo sztywna i mało elastyczna:

3f594e04.png

Zacząłem zdejmować poszczególne deski, żeby naprawiać łączenia, ale prawie każde jest rozłączone. Nie wiem z czego to wynika, wydaje mi się, że z faktu, że rura jest sztywna i mało elastyczna. Zastanawiam się nad rozwiązaniem:

- czy kupić jeszcze tą rurę i ponownie połączyć zostawiając większy zapas na ewentualną pracę układu

- czy kupić wąż elastyczny (są węże dobrej jakości), z trójników wyrzucić te blaszki, które mają trzymać rurę i zastosować połączenie wąż plus normalny cybant:

jak myślicie ?

Co to za dziadowski system który się rozlącz sam po zimie ?

Załóż takie skręcane  https://e-nawodnienia.pl/47-trojniki

I będzie spokój na 100 lat.

Napisano

Rura sztywna, ale ma pewnie dużą rozszerzalność termiczną.

Jeśli rura była układana w upał, to w zimie się skurczyła pewnie o kilka cm. (0,2 mm/m K).

Musisz porobić tak jak w rurociągach - zagięcia albo pętle kompensacyjne .

Napisano
  • Autor

Rura sztywna, ale ma pewnie dużą rozszerzalność termiczną.

Jeśli rura była układana w upał, to w zimie się skurczyła pewnie o kilka cm. (0,2 mm/m K).

Musisz porobić tak jak w rurociągach - zagięcia albo pętle kompensacyjne .

to chyba jeden powód, drugi to taki, że przy włączaniu wody rury drgają. Wywaliłem te blaszki i założyłem opaski zaciskowe.