Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kosiarka spalinowa

Featured Replies

Napisano

Witam. Pytanie do praktyków.

Przybyło mi 16 arów, które muszę kosić. Narazie rośnie tam na części dziko trawa, część właśnie obsiałem bo była równana ale zamierzam ją doprowadzić do stanu aby można było kosić kosiarką spalinową.

Jakiego producenta szukać kosiarki spalinowej

Jakie parametry są wskazane?

Wolałbym raczej bez kosza a co się z tym wiąże z wyrzutem bocznym.Chyba, żę wyrzut tylny ale taki aby nie waliło po nogach.

Z tego co się orientowałem to dobrze jakby był silnik Briggs&Stratton.

Napisano

Przybyło mi 16 arów, które muszę kosić. Narazie rośnie tam na części dziko trawa, część właśnie obsiałem bo była równana ale zamierzam ją doprowadzić do stanu aby można było kosić kosiarką spalinową.

Wolałbym raczej bez kosza a co się z tym wiąże z wyrzutem bocznym.Chyba, żę wyrzut tylny ale taki aby nie waliło po nogach.

Co do silnika masz rację są to trwałe silniki i bezawaryjne, patrz na moc aby nie była za słaba i jak nie masz manewrów koło krzaków i drzew to z napędem, będzie lżej ;]

Napisano

dobrze jakby był silnik Briggs&Stratton

Miałem kosiarkę z silnikiem Tecumseh (dosyć mocno zajeżdżonym), B&S a teraz chińczyk OHV Gians. Jeśli chodzi o kulturę pracy, odpalanie, odpalanie po zimie to akurat najgorszy był .... B&S :skromny:. Ciągłe falowanie obrotami, wypadanie zapłonu, padająca membrana gaźnika. B&S poniżej modelu 625 podobno nie należą do szczególnie polecanych.

Napisano
  • Autor

Co do silnika masz rację są to trwałe silniki i bezawaryjne, patrz na moc aby nie była za słaba i jak nie masz manewrów koło krzaków i drzew to z napędem, będzie lżej ;]

Czyli jaka min. moc jest wskazana?

Narazie drzewek itd nie ma... ale w przyszłości to kto wie...

Napisano
  • Autor

Miałem kosiarkę z silnikiem Tecumseh (dosyć mocno zajeżdżonym), B&S a teraz chińczyk OHV Gians. Jeśli chodzi o kulturę pracy, odpalanie, odpalanie po zimie to akurat najgorszy był .... B&S :skromny:. Ciągłe falowanie obrotami, wypadanie zapłonu, padająca membrana gaźnika. Obecnie B&S poniżej modelu 625 nie należą do szczególnie polecanych.

A kosiarki MTD dobre są ?

Napisano

Miałem kosiarkę z silnikiem Tecumseh (dosyć mocno zajeżdżonym), B&S a teraz chińczyk OHV Gians. Jeśli chodzi o kulturę pracy, odpalanie, odpalanie po zimie to akurat najgorszy był .... B&S :skromny:. Ciągłe falowanie obrotami, wypadanie zapłonu, padająca membrana gaźnika. Obecnie B&S poniżej modelu 625 nie należą do szczególnie polecanych.

Ja starą kosiarkę - z takim silnikiem w dwusuwie miałem i silnik nie do zabicia. Przeżył 2 obudowy i dalej sprawny. Jednak zachciało mi sie nowszej, cichszej i mocniejszej też kupiłem z B&S i już trzeci sezon śmiga bezproblemowo, żadnego falowania obrotów, czy problemów z odpalaniem nawet po zimie.

Napisano

Czyli jaka min. moc jest wskazana?

Narazie drzewek itd nie ma... ale w przyszłości to kto wie...

Kupuj tylko z napędem, bo napęd nie przeszkadza w piruetach wokół drzewek (pisze z własnego doświadczenia). Duże kosiarki ważą ponad 40 kg i pchanie jest kiepskim pomysłem. Jeśli chodzi o moc to jak najwieksza, od 4 KM. Sam mam 15 arów i za mniejszą się zachodzisz. Moja 53 cm szerokości koszenia, 15 arów kosi w 3 godziny. Jeśli chodzi o silnik to mam Honde i jest super, pomimo 5 lat cotygodniowego koszenia tych 15 arów. Ważne też sa kólka łożyskowane.

Napisano

A ile czasu chcesz poświęcić na koszenie?

Ja kupiłem coś takiego http://www.megamaszyny.com.pl/kosiarka-spalinowa-wielofunkcyjna-cat-879-id-37979.aspx

Jestem bardzo zadowolony, przede wszystkim solidna osłona noża - walnie w nią nawet duży kamien i krzywda jej sie nie stanie. Silnik b&s, szeroko kosi, mocy ma dość, chcesz to kosisz do kosza, chcesz to kosisz z wyrzutem bocznym, chcesz to mulczujesz :ok:

Napisano
  • Autor

Na razie koszenie ma być na zasadzie "relaksu" od życia w mieście więc może to być i cały dzień na to przeznaczony.

A jak z serwisowaniem takiego sprzętu...

Napisano

Serwisowanie jest proste.

Po zakupie po kilku godzinach zmienić olej, potem co roku zmiana oleju i czyszczenie albo wymiana filtra powietrza.

Lejesz benzynę i kosisz :)

Moja starsza kosiarka z silnikiem B&S ma już 5 lat - do tej pory niezawodnie obrabiała 2000 m2. W zeszłym roku kupiłem większą też B&S. Obie no-name ;]

Ta większa kosi na szerokości 53 cm, ale waży ponad 30 kg i jest mało poręczna.

Starsza bierze 45 cm, jest dużo lżejsza, poręczniejsza :ok:

Napisano

Na razie koszenie ma być na zasadzie "relaksu" od życia w mieście więc może to być i cały dzień na to przeznaczony.

Samcsobie serwisujesz albo serwis dla sprzetu ogrodniczego :)

Zasadniczo wymagaod czasu do czasu ostrzenia noza, pewnie wymiany filtra powietrza i tyle.

Tez mam taką dzialeczke, podobnie ją traktuję, wczoraj pokosilem :)

7.5 ara wyszlo 1.5h razem z podkaszaniem kosą spalinową rogów i zakamarków

Napisano
  • Autor

Wstępnie zainteresował mnie NAC i dwa modele Ls50-575-Hs (5,7 KM) i Ls50-750Ex-Hs. Różnica pomiędzy nimi jest tylko w serii silnika i większej mocy chyba o 1KM dla 750-ki.

Czy warto dopłacać do większego coś ok 400 zł. ?

Napisano

Relaks to jest na początku. Potem katorga.

Napęd jest fajny, ale zwróć uwagę na prędkość. Jak będzie za wolno jechała, to się tylko nadenerwujesz.

Napisano

Napęd jest fajny, ale zwróć uwagę na prędkość. Jak będzie za wolno jechała, to się tylko nadenerwujesz.

W mojej jak daje predkosc na full to jest naprawde szybki marsz.

Napisano
  • Autor

Wiem, że później to będzie katorga ale dopóki nie będę tam mieszkał to będzie to narazie relaks.

Nie jest tak łatwo znaleźć info o prędkości...

Napisano

Wstępnie zainteresował mnie NAC i dwa modele Ls50-575-Hs (5,7 KM) i Ls50-750Ex-Hs. Różnica pomiędzy nimi jest tylko w serii silnika i większej mocy chyba o 1KM dla 750-ki.

Czy warto dopłacać do większego coś ok 400 zł. ?

Ta pierwsza ma silnik NAC, druga B&S. Pierwsza ma stary typ rozrządu, druga nowszy. Druga ma "Ready Start" czyli nie trzeba podpompowywac paliwa przy pierwszym rozruchu.

Napisano

Czyli jednak opłaca sie dopłacić 400 zł. ;)

Ja kupiłem kosiarkę z silnikiem Loncin 6,5 KM, nic jej nie zatrzyma, ciśnie przez trawę dwa razy wyższą od niej samej (na działce szwagra testowałem), ma odpalanie z kluczyka, więc nie ciągniesz sznurka a i kobieta doceni łatwość odpalania... Modelu nie pamiętam, ale polski producent Krysiak, seria Handy.

Napisano

Mam Stige (niestety nie pomnę modelu) z silnikiem BS 6.25, używana od 5 lat średnio raz na tydzień (oczywiście w sezonie, czyli mniej wjecej od 04-10) do koszenia ok 7a trawy. Przez caly okres tylko serwis olejowo-filtrowy raz na sezon plus ostrzenie co jakiś czas. Szer chyba 53cm, koszenie zajmuje mi 1-1,5h, zbieram do kosza potem na taczki i wywoże na łąkę obok (tzn teraz już syn biega, dzieki czemu nie trace na to czasu), ale ma też wszystkie inne funkcje, z których jednak nigdy nie skorzytałem.. Oczywiście z napędem i regulacją wysokości koszenia.