Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej w skrzyni.

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie co ile sie zmnienia olej w skrzyni biegow w astrze g 1.7 DTI?Ile ta przyjemnosc kosztuje,tak okolo.Mam teraz 150 tys i w poniedzialek jade na przeglad wiec moze tez to zrobią.

Napisano

> Mam pytanie co ile sie zmnienia olej w skrzyni biegow w astrze g 1.7

> DTI?Ile ta przyjemnosc kosztuje,tak okolo.Mam teraz 150 tys i w

> poniedzialek jade na przeglad wiec moze tez to zrobią.

nie zmienia się jeśli działa poprawnie

Napisano

Witam.

Nie zmienia się tego oleum. Warto jednak przy takiej okazji "jade na przeglad" zobaczyć czy go nie brakuje i ewntualnie uzupełnić braki.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki koledzy jak zawsze mozna na Was liczyć.

Napisano

> Dzięki koledzy jak zawsze mozna na Was liczyć.

Fabryka nie wymaga co prawda wymiany oleju w skrzyni, ale z doświadczenia z astrą F wiem, że po jego wymianie zauważało się przyjemniejszą jej pracę. Biegi lekko wchodziły, przed wymianą czułem pracę synchronizatorów na ręku. yikes.gif

Wymieniałem jak licznik wskazał 120kkm.

W obecnej wymienię jak wskoczy 100kkm, bo koszt nie jest wielki. Olej ok.80 PLN, uszczelka ok. 5 PLN (w astrach F nie ma korka spustowego i podejrzewam, że G też go nie mają) Nie sprawdzałem bo spód zasłonięty o osłoną i nie miałem chęci jej ściągać aby tylko polukać.

Zrobisz jak uważasz, ja bym zmienił.

Pozdrawiam.

Napisano

> nie zmienia się jeśli działa poprawnie

nie rozumiem z czego wynika taki tok myslenia. czym jest to poparte?

wszytsko przeciez sie starzeje, olej tez. traci swoje wlasciowsci smarne. nic nie jest wieczne.

zupelnie nie rozumiem dlaczego nie zaleca sie wymiany tego oleju. rozszczelnienia skrzyni biegow?? hmmmm. nie jestem mechanikiem ale jakos nie trafia to do mnie.

dlaczego wiec zaleca sie wymieniac olej w silniku, a w skrzyni nie? tak samo pracuja, tak samo sie nagrzewaja. czy moglby ktos to wyjasnic. najlepiej jak 5 letniemu dziecku. dziekuje.

Napisano

skoro fabryka nie zaleca wymiany, to po co wymieniać???? Jak koledzy piszą w aucie nie ma nawet korka spustowego. chyba inżynierowie, którzy to wymyślali wiedzieli co robią

Napisano

> nie rozumiem z czego wynika taki tok myslenia. czym jest to poparte?

> wszytsko przeciez sie starzeje, olej tez. traci swoje wlasciowsci

> smarne. nic nie jest wieczne.

> zupelnie nie rozumiem dlaczego nie zaleca sie wymiany tego oleju.

> rozszczelnienia skrzyni biegow?? hmmmm. nie jestem mechanikiem

> ale jakos nie trafia to do mnie.

> dlaczego wiec zaleca sie wymieniac olej w silniku, a w skrzyni nie?

> tak samo pracuja, tak samo sie nagrzewaja. czy moglby ktos to

> wyjasnic. najlepiej jak 5 letniemu dziecku. dziekuje.

nie ma takiej pozycji w oplowskiej książce obsługi

Napisano

no dobrze.

a czy w innych oplach jest tak samo? omega, nowe astry tez nie maja korka i nie wymienia sie oleju?

Napisano

> no dobrze.

> a czy w innych oplach jest tak samo? omega, nowe astry tez nie maja

> korka i nie wymienia sie oleju?

zerknąłem w książkę przeglądów z 2002 r. i ze wszystkich Opli tylko Agila ma wymiane oleju w skrzyni jednorazowo po przebiegu 30kkm

Napisano

no niby masz racje, ale może nie planowali, że te skrzynie bedą robić po 350kkm i jeździć 15 lat. Istnieje cos takiego jak planowane starzenie się samochodów. Na zachodzie takie auta np. jak moja 14'sto letnia astra przy najmniejszej usterce skrzyni pojechałaby na złom, bo kost naprawy przekroczyłby wartość auta. Pozaty z tego co czytam na forum, to raczej wszyscy piszą, że po wymianie im się poprawiło.

W ksiąkach nie ma też np. wymiany uszcelek drzwi, bo teroretycznie się nie zużywają, a w praktyce, to po dłuższym czasie się wygniatają i to już nie to samo co nowe

Napisano

Inżynierowie z opla dobrze wiedzą co robić, żeby też na serwisie zarobić. Poszukaj sobie w moich postach (między innymi "Ku przestrodze"), tam kroi się ładny wizerunek "inżynierów".

Całe szczęście rzemiosło jeszcze nie upadło, i można sobie poradzić bez ASO i związanych z tym wysokich kosztów.

Jeśli chodzi o wymianę oleju, to jak najbardziej jestem za. Zwłaszcza, że w serwisie mogą to zrobić szybko i bezboleśnie wywsysając go.

Świeży olej przede wszystkim, jeśli cokolwiek ma długo działać.

Pozdrawiam.

> skoro fabryka nie zaleca wymiany, to po co wymieniać???? Jak koledzy

> piszą w aucie nie ma nawet korka spustowego. chyba

> inżynierowie, którzy to wymyślali wiedzieli co robią

Napisano

Jak poniektórzy też jestem za spiskową teorią tj. fabryka nie zaleca wymiany oleju, żeby ludziska za długo nie jeździli tymi sammymi samochodami tylko po paru latach samochód ma się zrypać a klient ma kupić nowy. Dlatego co parę lat albo np. co 150kkm zmienić i już, jak swoją kupiłem to zmieniłem i taki syf wyleciał jak smoła, na pewno dobrze to nie smarowało.

Napisano

Teoretycznie oleju się nie wymienia, ale w serwisie mi powiedzieli że jeśli chce użytkować ten samochód jeszcze kilka lat to proponowali by wymienić. Wymiana polegała by na odkręceniu dekla na dole skrzyni założeniu nowej uszczeli i zalaniu nowego oleju. Ja jeszcze tego nie zrobiłem ale napewno wymienie

Napisano

Zalewać skrzynię będą i tak przez otwór kontrolny, więc bezsensownym jest odkręcanie (o ile nie trzeba go przy okazji uszczelnić) dekla skrzyni. Większość warsztatów ma już na stanie ustrojstwo którym da się wysysać płyny bez nadmiernego rozbierania i rozkręcania podzespołów - robią to przy pomocy plastikowej rurki, którą w przypadku silnika wkłada się przez otwór bagnetu, a w przypadku skrzyni, przez otwór kontrolny, który i tak trzeba odkręcić, żeby nalać olej.

Pozdrawiam

> Teoretycznie oleju się nie wymienia, ale w serwisie mi powiedzieli że

> jeśli chce użytkować ten samochód jeszcze kilka lat to

> proponowali by wymienić. Wymiana polegała by na odkręceniu dekla

> na dole skrzyni założeniu nowej uszczeli i zalaniu nowego oleju.

> Ja jeszcze tego nie zrobiłem ale napewno wymienie

Napisano

> nie zmienia się jeśli działa poprawnie

Chyba że kolega ma automat to jak najbardziej się zmienia...

Napisano

> Zalewać skrzynię będą i tak przez otwór kontrolny, więc bezsensownym

> jest odkręcanie (o ile nie trzeba go przy okazji uszczelnić)

> dekla skrzyni. Większość warsztatów ma już na stanie ustrojstwo

> którym da się wysysać płyny bez nadmiernego rozbierania i

> rozkręcania podzespołów - robią to przy pomocy plastikowej

> rurki, którą w przypadku silnika wkłada się przez otwór bagnetu,

> a w przypadku skrzyni, przez otwór kontrolny, który i tak trzeba

> odkręcić, żeby nalać olej.

> Pozdrawiam

Ja odkręce dekiel jak coś robić to dokładnie nie wybiorą dokładnie wszystkiego przez rurke

Napisano

Jak wymieniałem ostatnio olej w silniku, to z ciekawości sprawdzałem ile oleju mi nie wyssało i odkręciłem korek w misce. Nie było tego za wiele, więcej wchodzi do filtra oleju niż mi pociekło z miski.

Przyznam, że w przypadku skrzyni, może być trochę gorzej. Ale odsysanie nie polega na włożeniu rurki i czekaniu aż przestanie ssać. Na koniec wypadałoby jeszcze poszperać rurką, czy aby coś nie zostało. Pewnym jest, że w ten sposób można całkiem skutecznie opróżnić olej.

A takie rozwiązanie wydaje mi się lepsze niż późniejsza walka z wyciekami. Nie mniej podkreślam, że jest to tylko moja skromna opinia.

> Ja odkręce dekiel jak coś robić to dokładnie nie wybiorą dokładnie

> wszystkiego przez rurke

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
    1. Tap the lock icon next to the address bar.
    2. Tap Permissions → Notifications.
    3. Adjust your preference.
    Chrome (Desktop)
    1. Click the padlock icon in the address bar.
    2. Select Site settings.
    3. Find Notifications and adjust your preference.