Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej Shell Helix 5w30

Featured Replies

Napisano

Cześć

Można zalać silnik VW olejem  Shell Helix 5w30 ECT C3 ,który wydaje mi się,że stracił aprobatę VW w normach 502.00 i 505.00.Silnik 1.6 benzyna z 2002 roku.

W z początkiem tego roku VW wydał oświadczenie, że norma C3 i VW 502.00/505.00 są niekompatybilne .

Napisano

Nie wiem jak do VW ale ostatnio lałem tego Helixa do mojego JTD i mi dośc mocno go ubyło od wymiany do wymiany. Teraz mam zwykły GMowski 5W30 i narazie nic :hmm:

Napisano

Wg mnie można

Pytasz chyba o Shell Helix Ultra ECT 5w30, który nie jest certyfikowany wogóle pod VW z uwagi na zmianę polityki handlowej (kiedyś był VW504/507).

do silników VW obecnie produkowanych kierowane są oleje SHELL HELIX ULTRA ECT C2/C3 0W-30 właśnie 504/507

Co nie zmienia faktu, że wg mnie nie zaszkodzisz silnikowi, ale poszukałbym pewnie coś 502/505   Xw-40

Napisano

Cześć

Można zalać silnik VW olejem  Shell Helix 5w30 ECT C3 ,który wydaje mi się,że stracił aprobatę VW w normach 502.00 i 505.00.Silnik 1.6 benzyna z 2002 roku.

W z początkiem tego roku VW wydał oświadczenie, że norma C3 i VW 502.00/505.00 są niekompatybilne .

Helix 5W30 C3 nie jest dobrym olejem do silników benzynowych, dlatego VW zabrał aprobatę. Z oferty Shella masz odpowiedni Helix 5W40 i tego bym zalał. Nieporównywalnie lepszy olej od 5W30 ect C3. Jeśli bardzo zależy Ci na mniejszej lepkości, to szukaj coś u niszowych producentów, może Valvoline Synpower , czy jakiś Lotos. Shell ma jeszcze chyba w ofercie 5W30 AV z normą 502.00. Generalnie większość olejów 5W30 ma już normę C3 i dobrego produktu łatwo znaleźć nie będzie.