Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprężarka klimatyzacji obciąża silnik

Featured Replies

Napisano

mam taki problem a mianowicie po włączeniu klimy na wolnych obrotach, następuję wyraźny spadek obrotów oraz słuchać, że silnik ma ciężko, 

jak zacznę gazować i odpuszczać to dochodzi do gaśnięcia silnika, jakby kompresor zarzucał mu kotwicę, bez klimy nic takiego nie ma miejsca...

dodam, że poprzednio w 1.5 tego nie było, a teraz w dwa razy mocniejszym 2.0 takie cyrki, (fakt, że kompresor jest inny niż poprzednio)  nawet jak jedzie się prędkością przelotową czuć kiedy klima zaskakuje a kiedy odpuszcza, ubytek mocy jest znaczny 

na moje wychodzi, ze zaciera się kompresor dobrze myslę?

Napisano

Kiedyś przerabiałem podobny temat w fiacie marea. U mnie winny był zapchany osuszacz, jak ruszałem to jakbym wóz z węglem ciągnął a po wymianie jak ręką odjął.

Napisano

Kiedyś kolega kupił auto z podobną przypadłością. Najłatwiej byłoby wymienić kompresor, ale że to kolega z którym pracowaliśmy w jednym warsztacie to stwierdziliśmy że warto spróbować go uratować. Wykonaliśmy w sumie 3 pełne cykle automatem za każdym razem dodając oleju. Dopiero za trzecim razem pojawił się nadmiar oleju w układzie. Między cyklami była 1-2 dniowa przerwa. Po zabiegu kompresor przestał stawiać opór i chodził ciszej. Najwidoczniej wcześniej ktoś wymieniał jakiś element układu i przyoszczędził na oleju. Kolega jeździł długo i bezproblemowo.

Napisano

Kiedyś przerabiałem podobny temat w fiacie marea. U mnie winny był zapchany osuszacz, jak ruszałem to jakbym wóz z węglem ciągnął a po wymianie jak ręką odjął.

A to ciekawe, osuszacz u mnie ma już ładne kilka lat,  w zeszłym roku auto u mnie zachowywało się normalnie, a w tym mam tak jak piszesz "przyczepę z węglem"  :hmm:

Napisano

No więc mój osuszacz ma 5-6 lat. Brać najtańszy np Nissens czy jakiejś innej firmy? (Valeo?) ;]

Napisano
  • Autor

Właśnie ze osuszacz mam "nowy" 2lata. Za to chłodnica ma już 20lat.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Może chłodnica być powodem - nie chłodzi i spreżarka się meczy. Wymienił bym jako pierwszą - szczególnie że od tego łatwo zatrzec sprężarka. Sprawdzone już :facepalm:

Napisano

mam taki problem a mianowicie po włączeniu klimy na wolnych obrotach, następuję wyraźny spadek obrotów oraz słuchać, że silnik ma ciężko, ...

Jedź do dobrego zakładu zajmującego się klimatyzacją. Niech podepną maszynę na samochodzie i sprawdzą ciśnienia w układzie na działającej klimatyzacji. Od tego by należało zacząć diagnostykę ...

Napisano

Jedź do dobrego zakładu zajmującego się klimatyzacją. Niech podepną maszynę na samochodzie i sprawdzą ciśnienia w układzie na działającej klimatyzacji. Od tego by należało zacząć diagnostykę ...

Dokładnie. Jest tyle możliwych przyczyn a chyba najtrudniejsze z nich do zdiagnozowania to nadmiar oleju albo czynnika w układzie.